CFB Conference Championships 2023 preview

Het reguliere seizoen in college football kwam afgelopen weekend ten einde, waardoor de focus nu gaat op de bowl games en de CFB Playoffs. Voordat dit daadwerkelijk kan, staan er komend weekend nog een paar enorm belangrijke duel op het programma tijdens het weekend van de Conference Championship Games.

GEORGIA EN FLORIDA STATE STAAN VOOR GROOTSTE UITDAGING IN 2023

Georgia en Florida State weten bij een zege komend weekend zeker dat ze de CFB Playoffs gaan spelen. Momenteel staan ze eerste en vierde, iets wat bij een zege niet ineens gaat veranderen. Georgia neemt het zaterdagavond om 22:00 uur op tegen Alabama, dat een zege nodig zal hebben om überhaupt nog kans te maken op de playoffs. Het zal daarnaast hulp nodig hebben vanuit andere duels. Gezien hoe de Crimson Tide afgelopen weeken wonnen van Auburn in de Iron Bowl, is het eigenlijk überhaupt een wonder dat ze nog meedoen om de playoffs.

Florida State gaat het in de nacht van zaterdag op zondag opnemen tegen Louisville, het beste team (op papier) dat ze tegen zijn gekomen dit seizoen. Ze zullen dit duel moeten winnen zonder QB Jordan Travis, die geblesseerd is. Zonder hem won Florida State wel bij Florida, maar zij speelden ook zonder hun starting QB (Graham Mertz). Louisiville is fit en zal een sterk seizoen goed willen afsluiten. Een nederlaag is fataal voor de playoff-kansen van Florida State, aangezien hun schema een stuk minder zwaar is geweest dan dat van de concurrentie. Twee duels dus waar de druk er bij drie van de vier teams vol op zal staan.

KWESTIE VAN TIJD VOOR MICHIGAN EN TEXAS?

Michigan staat momenteel op de tweede plaats in de rankings en heeft met de zege op Ohio State de grootste uitdaging van dit seizoen al overwonnen. Iowa, dat in de andere divisie van de BIG Ten op de eerste plek eindigde, zal de tegenstander zijn in de nacht van zaterdag op zondag (02:00). Op papier heeft Iowa de offense totaal niet om Michigan het ook maar een beetje lastig te maken, waardoor een zege van de Wolverines een formaliteit lijkt.

Van Texas, dat een zege nodig heeft en hulp vanuit andere duels om nog de playoffs te halen, kan dit iets minder gezegd worden. Oklahoma State is namelijk zeker aanvallend gezien een stuk capabeler dan Iowa is, waardoor het zaterdagavond (18:00 uur) zeker geen formaliteit is dat Texas even het kampioenschap in de BIG 12 gaat winnen. Toch begint het team van QB Quinn Ewers wel als favoriet aan het duel.

ALLE OGEN OP OREGON – WASHINGTON

Toch zullen veel mensen naast Georgia – Alabama vooral uit gaan kijken naar de PAC-12 Championship Game tussen Oregon en Washington, een rematch van week 7. Toen leverde het duel al veel spektakel en een 33-36 zege van Washington op. Voor Oregon is het in de nacht van vrijdag op zaterdag (02:00 uur) eenvoudig: winnen met drie punten of meer op neutraal terrein en de playoffs zijn zeker. Voor Washington is het eigenlijk net zo eenvoudig. Als de Huskies winnen zijn de playoffs een feit.

Mocht Washington verliezen, dan is er nog steeds een kans dat ze achter Oregon ook naar de playoffs gaan. Daar zal wel hulp van Florida State, Georgia of Michigan bij nodig zijn, waarbij een nederlaag van Florida State het enige realistische scenario lijkt te zijn. Mocht Oregon verliezen, dan kan het team met twee nederlagen de playoffs vergeten.

OVERIGE DUELS

Zeker niet alle duels zijn zo belangrijk als de duel die we hierboven genoemd hebben. Zo staat in de nacht van vrijdag op zaterdag (01:00) New Mexico State – Liberty op de rol voor de titel in de Conference USA. Op zaterdag wordt het vervolgens erg druk.

Zaterdagavond om 18:00 uur spelen Miami (Ohio) en Toledo in de Mid-American Championship Game, terwijl om om 21:00 uur Bose State en UNLV gaan strijden om de titel in de Mountain West Conference. Om 22:00 staat App State – Troy op het programma voor het kampioenschap in de Sun Belt Conference. Om 22:00 uur spelen tot slot SMU en Tulane nog om de titel in de American Conference. Allemaal duels die voor de playoffs niet belangrijk zijn, maar die wel gaan bepalen wie de Conference Champions van 2023 gaan worden.

Foto: Lindsey Wasson/AP

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen