Arizona en Virginia al klaar na openingsdag

De eerste dag van March Madness is voorbij en meteen zijn er al een paar verrassingen te noteren, waaronder de uitschakeling van Arizona en Virginia en de ontsnapping van Tennessee en San Diego State. Een overzicht van wat er allemaal is gebeurd tijdens de eerste dag van het toernooi.

SOUTH REGION

#13 FURMAN – #4 VIRGINIA: 68 – 67

De tweede wedstrijd van het toernooi leverde meteen een grote verrassing op. Virginia, dat in 2021 ook al als #14 seed verslagen werd in de eerste ronde, had de touwtjes lang in handen tegen Furman. Veel mensen zagen dit als een populaire upset, maar Virginia stond eigenlijk constant op een voorsprong van ongeveer zes punten. In de slotfase kwam Furman echter in vorm en zelfs op voorsprong. Met nog een paar seconden te gaan leek Virginia het duel beslist te hebben, maar vervolgens maakte Kihei Clark een grote fout door de bal naar de andere kant van het veld te gooien. Resultaat: turnover en een driepunter voor de voorsprong die raak ging.

Daarna kreeg Virginia nog een kans en die ging ook nog bijna raak, maar het was niet voldoende. Furman kreeg 19 punten en 10 rebounds van Jalen Slawson, terwijl Marcus Foster daar 14 punten aan toevoegde. Bij Virginia was Kadin Shedrick met 15 punten en 13 rebounds de topscorer.

#9 WEST VIRGINIA – #8 MARYLAND: 65 – 67

Ook het eerste duel van het toernooi was enorm close. West Virginia had twee keer een voorsprong van meer dan tien punten, maar Maryland bleef strijden. Uiteindelijk leverde het ze een enorm lastige zege op. De Mountaineers kwamen nog in de buurt van een buzzer beater, maar het schot was niet hard genoeg.

Bij West Virginia was het een one-man show, met Kedrian Johnson die 27 punten scoorde(4-8 3PT). Bij Maryland scoorde Julian Reese 17 punten en kwam Hakim Hart op 15 punten uit, maar het was niet genoeg voor plaatsing voor de round of 32.

#15 PRINCETON – #2 ARIZONA: 59-55

De nederlaag van Virginia was niet de enige verrassing in de South Region, want ook Arizona moest eraan geloven. Het team had het constant lastig met Princeton, dat hooguit een achterstand van tien punten had gedurende het duel. Met een flinke run aan het einde van de wedstrijd zou het team uiteindelijk de zege over de streep trekken, mede ook door wat gemiste driepunters van Arizona.

Bij Princeston was het Tosan Evbuomwan die met 14 punten de topscorer was. Bij Arizona deden vooral Azuolas Tubelis en Oumar Ballo het goed. Tubelis scoorde 22 punten, terwijl Ballo 13 punten en 13 rebounds noteerde. Princeton neemt het in de volgende ronde op tegen Missouri.

OVERIGE DUELS

#10 Utah State – #7 Missouri: 65-76

#16 Texas A&M CC – #1 Alabama: 75-96

#12 Charleston – #5 San Diego State 57-63

MIDWEST

#16 NORTHERN KENTUCKY – #1 HOUSTON: 52-63

Er zijn zorgen bij Houston. Niet per se om het resultaat tijdens de openingswedstrijd van het toernooi, die redelijk gemakkelijk werd gewonnen. Houston nam de touwtjes vanaf de eerste helft in handen, maar had het lastig om echt weg te lopen. Dit gebeurde pas in de tweede helft, mede dankzij 16 punten van Jarace Walker. De grootste zorgen zijn echter om sterspeler Marcus Sasser, die speelde met een blessure en die tijdens de wedstrijd verergerd heeft. Met hem is Houston een veel beter team, dus het is voor de #1 seed van de Midwest Region te hopen dat hij zaterdag tegen Auburn weer kan spelen.

OVERIGE DUELS

#10 Penn State – #7 Texas A&M: 76-59

#9 Auburn – #8 Iowa: 83-75

#15 Colgate – #2 Texas: 61-81

EAST REGION

#13 LOUISIANA – #4 TENNESSEE: 55-58

Wegens blessures bij Tennessee was dit voor veel mensen een wedstrijd waar een upset prima mogelijk was. Het leek Louisiana lang echter niet te gaan lukken, want na de eerste helft stond Tennessee met 19-30 voor. Het was pas in de tweede helft dat Louisiana wakker werd en de tweede helft met 36-28 zou winnen. Het was echter net wat te laat, want de 15 punten van Kobe Julien kwamen te laat. Bij Tennessee was Tyreke Key met 12 punten de uitblinker. In de volgende ronde wacht Duke voor Tennessee.

OVERIGE DUELS

#12 Oral Roberts – #5 Duke: 51-74

WEST REGION

OVERIGE DUELS

#16 Howard – #1 Kansas: 68-96

#9 Illinois – #8 Arkansas: 63-73

#16 UNC Asheville – #1 UCLA: 53-86

#10 Boise State – #7 Northwestern: 67-75

Foto: Ezra Shaw/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen