Alabama head coach Nick Saban met pensioen

Een verrassend bericht uit de Verenigde Staten: Alabama head coach Nick Saban gaat met pensioen. De 72-jarige head coach verloor dit jaar in de halve finale van de playoffs van de uiteindelijk kampioen: Michigan.

Het bleek achteraf zijn laatste wedstrijd te zijn als coach van de Crimson Tide en überhaupt als coach in American football. Saban zal met pensioen gaan als een legende en met de status als één van de beste en meest succesvolle coach die college football ooit gezien heeft. Saban won een kampioenschap bij LSU, nadat hij tussen 1995 en 1999 head coach bij Michigan State was. Van 2000 tot eind 2004 was hij head coach van LSU, waar hij in 2003 dus voor het eerst kampioen werd. Vervolgens begon hij in 2007 als head coach van Alabama, iets wat hij dus tot het seizoen 2023-24 vol zou houden. Hij werd zes keer kampioen met Alabama (2009, 2011, 2012, 2015, 2017, 2020) en zou in totaal 297 zeges boeken in college. In 2005 en 2006 was hij, zonder al te veel succes, ook nog de head coach van de Miami Dolphins.

OPVOLGER?

Gekscherend werd meteen de naam van een andere legende genoemd: Bill Belichick, die nog geen zekerheid heeft over zijn toekomst bij de New England Patriots. Toch werd al wel meteen duidelijk wie, realistisch gezien, wel de favoriet is om het stokje bij Alabama over te nemen: Dan Lanning, die een uitstekend seizoen bij Oregon heeft gekend en ook in 2022 daar prima presteerde. Of hij het ook gaat worden, is natuurlijk afwachten. Feit is wel dat Alabama voor het eerst sinds 2007 op zoek moet gaan naar een nieuwe head coach.

Foto: Wesley Hitt/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen