2024 CFB Playoffs: Michigan en Washington naar finale

Het American Football-seizoen 2024 is maandagavond en in de nacht van maandag op dinsdag geopend met de twee halve finales in de College Football Playoffs. Het bleken twee hele spectaculaire duels te zijn, die gewonnen werden door Michigan en Washington.

ROSE BOWL: #4 ALABAMA – #1 MICHIGAN: 20-27 (OT)

Voorafgaand aan het duel tussen Alabama en Michigan was de verwachting dat de defenses in het voordeel zouden zijn. Tijdens de eerste helft bleek dit ook het geval te zijn. Beide teams konden amper tot geen aanvallend goede drives noteren. De eerste punten werden gescoord door Alabama na een 34 yard-run van Jase McClellan nadat Michigan vlak daarvoor een punt had gefumbled. Michigan antwoordde daarna met een TD-drive, waarna er vijf keer achter elkaar gepunt werd.

Michigan scoorde vervolgens via een 38-yrd TD-pass van J.J. McCarthy naar Tyler Morris (zie hierboven) voor 13-7 (extra point werd gemist). Alabama gaf, vlak voor rust, met een field goal nog een antwoord. Daardoor stond het 10-13 met rust. Michigan had na 30 minuten al vijf sacks verzameld en vier punts afgedwongen, maar was zelf 1-5 op third down. Michigan had echter wel veel meer yards dan Alabama (96 yds om 116 yds), in een helft waar Alabama eigenlijk geen enkele goede drive kon neerzetten.

TWEEDE HELFT

In de tweede helft leek het momentum richting Alabama te gaan. De offense van Michigan kreeg de hele tweede helft niks voor elkaar, terwijl Alabama met een touchdown-drive en een field goal op 20-13 kwam met nog vijf minuten te gaan in de wedstrijd. Michigan kreeg vervolgens nog een kans om op 20-20 te komen en zou deze grijpen. Een belangrijke 4th down pass van McCarthy op RB Blake Corum zorgde uiteindelijk later in de drive voor een touchdown en een 20-20 stand. Alabama kreeg nog anderhalve minuut om in field goal range te komen, maar hier slaagde de Crimson Tide niet in: overtime.

Binnen twee plays van Corum scoorde Michigan al in overtime, waarna het aan Alabama was om weer op gelijke hoogte te komen. Hier leek de ploeg in te slagen, want de bal kwam al snel op de 9 yard line van Michigan terecht. Een paar dramatische plays bracht het echter op 3 en 14 op de 14 yard line van Michigan, waarna Alabama het nog voor elkaar kreeg om op die down op de drie yard line te komen. De 4th down play, waar Alabama dus drie yards nodig had, ging echter compleet de mist in. Michigan won daardoor en gaat naar de Championship Game.

STATISTIEKEN

Michigan had, over de hele wedstrijd gezien, iets meer yards (288 om 351) en was vooral door de lucht succesvol. Alabama ging 3-13 op 3rd down, Michigan 2-11. Alabama zou verder een turnover meer noteren dan Michigan, terwijl de Crimson Tide ook zes sacks (vijf in de eerste helft) en nog veel meer pressure weg zou geven dan Michigan.

McCarthy ging 17-27 voor 221 yds en drie touchdowns, terwijl Milroe 16-23 ging voor 116 yds en 63 rushing yds. McClellan noteerde voor Alabama 87 rushing yds en twee touchdowns, terwijl RB Corum van Michigan 83 yds en een touchdown noteerde. De beste receiver in dit duel was Romeo Wilson met 73 yds en een touchdown.

Verdedigend gezien was Braiden McGregor met 2 sacks de uitblinker (Michigan), terwijl ook Josaiah Stewart met een sacks, twee tackles for a loss en zeven tackles in totaal een goede wedstrijd speelde. Dionte Lawson van Alabama had ook nog twee pass deflections. Michigan kon, nadat het zelf had gewonnen, afwachten wie de tegenstander zou zijn in de finale.

SUGAR BOWL: #3 TEXAS – #2 WASHINGTON: 31-37

Vervolgens was het de beurt aan #3 Texas en #2 Washington in de Sugar Bowl om te bepalen wie er tegen #1 Michigan zou gaan spelen in de finale. Ook dit duel bleek enorm spannend en zo mogelijk nog spectaculairder te zijn dan Alabama – Michigan. In de eerste helft werd meteen duidelijk dat beide teams erg aan elkaar gewaagd waren.

Na een punt van Texas scoorde beide teams een touchdown om op 7-7 te komen, waarna Washington zonder direct antwoord aan het begin van het tweede kwart op 14-7 kwam. Dankzij een fumble tijdens een punt van Texas kregen de Longhorns echter een kans om toch weer op gelijke hoogte te komen. Dit deed Texas dan ook: 14-14. Na een punt van beide teams zouden zowel Washington als Texas nog een keer scoren voor rust, waardoor de stand op 21-21 kwam. Dit bleek ook de ruststand te zijn. Zeker de passing offense van Washington was in de eerste helft enorm in vorm, iets waar Texas amper tot geen antwoord op had.

TWEEDE HELFT

In het derde kwart zou Washington vervolgens de controle nemen in de wedstrijd. Na een goede TD-drive van QB Michael Penix Jr en de Huskies (21-28), fumblede Texas eigenlijk meteen daarna de bal. Washington profiteerde en haalde er vervolgens een field goal uit, waardoor het voor het eerst in het duel een two possession game was: 21-31. Na een punt van Texas had Washington weer een prima drive in huis om op 21-34 te komen aan het begin van het vierde kwart.

Vervolgens werd Texas echter wakker. Vooral de defense hield de Longhorns in de wedstrijd, waarna met nog tien minuten te gaan de offense ook wakker werd. Met iets meer dan zeven minuten te gaan scoorde Texas een touchdown om op 28-34 te komen, waarna Washington met een field goal vervolgens het verschil weer op negen bracht: 28-37. Texas had twee scores nodig binnen 2.40 minuten en dit zou nog bijna lukken. Na een field goal van Texas en een stop van de defense, kreeg Texas nog 45 seconden om een touchdown te scoren en het duel te winnen. een catch van Jordan Whittington voor 41 yds zorgde voor een grote stap, maar uiteindelijk zou Washington op 4th down met nog een seconde te gaan de bal van QB Quinn Ewers kunnen stoppen. Zo won Washington het duel en gaan zij naar de finale.

STATISTIEKEN

Beide teams waren vooral goed door de lucht, zoals van tevoren verwacht werd met twee passing offenses tegen twee matige secondary’s die veel yards weggeven. Washington was 3-11 op 3rd down, Texas 4-11. Texas zou drie turnovers hebben, terwijl Washington er twee had, maar Texas gaf weer twee sacks op. Washington zou hun QB, Penix Jr, heel weten te houden door geen sack op te geven.

Penix was de beste speler op het veld: 29-38 voor 430 yds en twee touchdowns. Odunze en Pol zouden 125 en 122 yds receiving hebben respectievelijk. Bij Texas ging Ewers 23-43 voor 318 yds en een touchdown, met TE Ja’Tavion Sanders (75 yds) en Jordan Whittington (70 yds) als favoriete targets. #1 receiver Xavier Worthy zou maar twee catches en 45 yds noteren.

Verdedigend gezien was Bralen Trice van Washington met twee sacks en drie tackles for a loss de verdedigende uitblinker van de wedstrijd. Het was verder een wedstrijd waarin beide defenses amper tot niks te vertellen hadden.

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen