"Youngsters" leiden Cleveland en Atlanta naar zeges, Nets uit vorm

Het NBA-seizoen 2020-21 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.

28 DECEMBER – 2 JANUARI


DE STAND


Atlantic Division: 1. Philadelphia 76ers (5-1), 2. Brooklyn Nets (3-3), 3. New York Knicks (3-3), 4. Boston Celtics (3-3), 5. Toronto Raptors (1-4)

Central Division: 1. Indiana Pacers (4-2), 2. Cleveland Cavaliers (4-2), 3. Milwaukee Bucks (3-3), 4. Chicago Bulls (2-4), 5. Detroit Pistons (1-4)

Southeast Division: 1. Orlando Magic (4-2), 2. Atlanta Hawks (4-2), 3. Miami Heat (2-3), 4. Charlotte Hornets (2-4), 5. Washington Wizards (1-5)


IN DE SPOTLIGHTS


CAVALIERS EN HAWKS MAKEN GROTE STAPPEN

De Eastern Conference zit voorlopig vol met verrassingen. Daar waar de Toronto Raptors, Milwaukee Bucks, Miami Heat, Boston Celtics en Brooklyn Nets allemaal tegenvallen en rondom .500 (of minder) bungelen, zijn het de wat mindere teams die opstaan. Vooral de Cleveland Cavaliers en Atlanta Hawks maken indruk. Beide teams hebben vier van hun zes gespeelde wedstrijden gewonnen, aan de hand van jonge sterspelers.

Atlanta begon al sterk aan de competitie, met drie zeges in drie wedstrijden. Er werd daarna verloren van de Brooklyn Nets, maar twee dagen later werd er weer ruim gewonnen. Exact een dag later speelden ze tegen, jawel, de Cleveland Cavaliers en verloren nipt. Toch hebben ze met vier zeges in zes wedstrijden een goede seizoenstart. Het is niet alleen Trae Young die uitblinkt, maar ook John Collins, DeAndre Hunter en Bogdan Bogdanovic maken indruk met hun shooting.

De nog grotere verrassing zijn de Cleveland Cavaliers. Op zaterdagavond leidde Collin Sexton andermaal zijn team naar de zege tegen de Atlanta Hawks. De jonge point guard kent een enorm stek seizoen met gemiddeldes van 26 punten en bijna 4 assists per wedstrijd. Daarnaast schiet hij ruim 55% van zijn schotpogingen raak en ook 55% achter de driepuntslijn gaat door de ring. De Cavs kennen mede dankzij hem dus een sterke start, met zeges tegen de Atlanta Hawks, Charlotte Hornets, Detroit Pistons en de koploper uit de Eastern Conference: de Philadelphia 76ers.

76ERS AAN KOP

Na zes wedstrijden kennen de Philadelphia 76ers samen met de Phoenix Suns het beste record in de gehele NBA. Vijf van de zes gespeelde wedstrijden werden gewonnen. Hoewel de tegenstand niet al te denderend was, maken de Sixers toch indruk. Sterspeler Joël Embiid gaat wat dat betreft voorop in de strijd.

De zeges van Philly kwamen tegen de Washington Wizards, New York Knicks, Toronto Raptors, Orlando Magic en Charlotte Hornets. Op papier niet de sterkste tegenstanders, maar de manier waarop is zeker wel knap. Aanvallend gezien kent de ploeg redelijk veel balverlies, maar maken dat verdedigend gezien helemaal goed. Met head coach Doc Rivers hebben de 76ers voorlopig de sterkste defense van de NBA. Ze hebben de beste defensive rating in de NBA en hebben gemiddeld de meeste blocks.

Uiteraard scoort Embiid de beste statistieken: 25 punten en bijna 13 rebounds. Er zijn echter nog drie belangrijke spelers voor de 76ers qua stats. Seth Curry scoort gemiddeld 16 punten per wedstrijd, maar schiet ook meer dan 50% van zijn driepunters raak. Tobias Harris en Ben Simmons hebben zowel aanvallend als verdedigend een belangrijke rol. Harris noteert 18.8 punten, 8.5 rebounds, 1.5 steals en 1.5 block per wedstrijd, terwijl Simmons goed is voor 13.5 punten, 9.8 rebounds en 7.2 assists.


DE TEGENVALLER


NETS VERLIEZEN DRIEMAAL EN RAKEN DINWIDDIE KWIJT

Waar de Brooklyn Nets vorige week juist in de spotlights stonden in de recap van de Eastern Conference, staan ze deze week juist in hun hemd. Van de vier wedstrijden die op de kalender stonden werden er drie verloren en raakte Spencer Dinwiddie zwaar geblesseerd.

De eerste wedstrijd werd verloren van de Charlotte Hornets. Kevin Durant mistte in de laatste secondes een uitgelezen kans op of overtime of een overwinning. In het derde kwart van die wedstrijd raakte Spencer Dinwiddie geblesseerd bij een drive naar de basket. De guard scheurde zijn voorste kruisband en zal maanden toe moeten kijken. Een dag later gingen de Nets onderuit tegen de Memphis Grizzlies, die het deden zonder Jaren Jackson Jr. en Ja Morant. De enige overwinning van deze week kwam in een spektakelstuk tegen de Atlanta Hawks, want het werd 141-145. Twee dagen later werd er echter kansloos verloren van de Hawks: 114-96.

Een snelle duik in de statistieken laat direct zien waar de problemen liggen bij de ploeg van coach Steve Nash. De ploeg geeft bijna 21 punten weg aan “second chance points”, oftewel: offensive rebounds. Logischerwijs wint de ploeg dan percentueel gezien ook de minste defensive rebounds in de gehele NBA. Met bijna 21 punten geven ze ongeveer 5 punten meer weg dan de nummer 29 van deze statistiek, de Golden State Warriors. Ook aanvallend kent de ploeg problemen. In de drie nederlagen schieten de Nets maar 30% van achter de driepuntslijn, bijna 5% minder dan in de zeges. Daar verliezen ze al bijna twaalf punten per wedstrijd mee en ze hebben ook nog ruim meer dan twee turnovers per wedstrijd extra.

Zo is er dus voldoende wek aan de winkel voor de Brooklyn Nets. Met de individuele kwaliteiten die ze hebben is een 3-3 record eigenlijk een blamage, helemaal gezien de kwaliteiten. Echter is het ook duidelijk te zien waar deze problemen liggen, dus kan er zeker ook aan gewerkt worden.


SPELER VAN DE WEEK


De SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week is Jaylen Brown. De forward van de Boston Celtics kende een sterke week met 29 punten, 5.3 rebounds en 2.7 steals per wedstrijd. Daarnaast schoot de forward maar liefst 63% van zijn schoten raak, waardoor hij dit ook nog op een zeer efficiënte manier deed.

Met de Celtics kent Brown nog geen perfect seizoen. Drie van de zes wedstrijden werden gewonnen, maar Brown is daar zeker een van de weinige lichtpuntjes uit. Hij leidt de Celtics in zowel punten als steals per wedstrijd en kent op center Robert Williams III na het beste schotpercentage van de ploeg. Vooral in de wedstrijd tegen de Memphis Grizzlies showde de swingman zijn klasse. Met een career-high 42 punten, 5 rebounds en een schotpercentage van boven de 70% procent op zowel twee- als driepunters kende hij een ijzersterke wedstrijd in een ruime zege.

VOORUITBLIK

Qua spannende wedstrijden is het de aankomende week lastig in te schatten. Zo staan de Boston Celtics bijvoorbeeld tegenover de Toronto Raptors en Miami Heat, maar beide tegenstanders kennen momenteel een negatief record. Zo is het lastig in te schatten hoe deze wedstrijden zullen uitpakken, maar op papier zijn het zeker topaffiches. De enige topwedstrijd op basis van de stand, staat gepland voor nacht van woensdag op donderdag. Dan nemen de Cleveland Cavaliers het op tegen de Orlando Magic. Het mag allemaal raar klinken als een topwedstrijd, maar beide teams kennen vooralsnog een positief record.

Top-/Coverfoto: Jason Miller/Getty Images

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen