Young redt Hawks, Butler schakelt Bucks uit

Na Game 5 zijn er nog maar drie series over. Toen Game 4 achter de rug was, waren de 76ers al door. Na het vijfde duel van de series kunnen de Miami Heat, Phoenix Suns, Denver Nuggets en New York Knicks dit ook zeggen. Vooral de zege van de Heat op de Milwaukee Bucks en de uitschakeling die volgde, viel op.

EASTERN CONFERENCE

#2 BOSTON CELTICS – #7 ATLANTA HAWKS: 117-119

De Celtics begonnen aan Game 5 in eigen huis met een 3-1 voorsprong, en iedereen had het gevoel dat ze het in eigen huis af gingen maken. Gedurende game 5 leek dit ook te gaan gebeuren. Ondanks een prima eerste kwart van de Hawks domineerde de Celtics het tweede kwart (28-39), waardoor ze met een voorsprong van meer dan vijf punten de rust in zouden gaan. In de tweede helft liepen de Celtics zelfs uit naar een voorsprong van meer dan tien punten. Met nog vijf minuten te gaan was deze voorsprong er nog steeds en leek het duel en daarmee de serie beslist.

Trae Young besloot anders. Met een paar bizarre driepunters en scores zou hij ervoor zorgden dat de Hawks in het vierde kwart een knappe comeback afmaakten met een 117-119 zege in Boston. Daarmee gaat de serie terug naar Atlanta voor Game 6. Vooral de game-winner met nog een paar seconden te gaan was fantastisch.

Young zou eindigen met 38 punten, 13 assists en 5 driepunters en werd vooral ondersteund door John Collins (22 punten). Bij de Celtics was Jaylen Brown met 35 punten, 7 rebounds en 5 assist de topscorer, terwijl Jayson Tatum niet verder kwam dan 19 punten, 8 assists en 8 rebounds. Het was niet genoeg om de serie te beslissen in Boston, waardoor het tijdens Game 6 of Game 7 moet gebeuren.

#1 MILWAUKEE BUCKS – #8 MIAMI HEAT: 126-128 (OT)

Dankzij de nederlaag tijdens Game 1 in de serie stonden de Bucks met de rug tegen de muur tijdens game 5. In eigen huis moest de #1 van het oosten winnen om de serie levend te houden, maar het was weer Jimmy Butler die hun dwars bleek te zitten. De Bucks begonnen goed aan het duel en zouden dankzij een sterk tweede kwart (27-36) met een voorsprong van zes punten de rust in gaan. In het derde kwart liepen de Bucks uit dankzij een 23-33 derde kwart en was de voorsprong meer dan vijftien punten. Een game 6 leek aanstaande.

Niks bleek minder waar. Onder leiding van Butler wonnen de Heat met 32-16 het vierde kwart en dwongen ze overtime af. Dit gebeurde dankzij een bizarre basket van Butler met nog twee seconden te gaan. In overtime wonnen de Heat uiteindelijk met 10-8 en speelde Butler wederom een belangrijke rol. Vooral door hem zijn de Bucks nu al uitgeschakeld en mogen de Heat het als underdogs gaan opnemen tegen de New York Knicks.

Bij Miami was het dus wederom Butler die domineerde. Met 42 punten, 8 rebounds en 4 assists volgde hij zijn legendarische game 4 op met wederom een fantastische prestatie. Samen met Devin Booker is hij de best presterende speler in de NBA Playoffs tot nu toe. Gabe Vincent scoorde 22 punten en voegde daar nog 6 rebounds aan toe, terwijl Bam Adebayo 20 punten, 10 rebounds en 10 assist noteerde. Een triple-double dus. Bij de Bucks konden Giannis Antetokounmpo (38 PTS, 20 REB) en Khris Middleton (33 PTS, 6 REB, 6 AST) niet veel meer doen dan ze deden. De rest van het team was, zeker verdedigend gezien, niet opgewassen tegen de Heat. Een teleurstellend einde van het seizoen voor een van de favorieten van deze playoffs.

OVERIGE UITSLAGEN

#4 Cleveland Cavaliers – #5 New York Knicks: 95-106 (Donovan Mitchell: 28 PTS) | 4-1 Knicks

WESTERN CONFERENCE

#4 PHOENIX SUNS – #5 LOS ANGELES CLIPPERS: 136-130

De serie tussen de Suns en Clippers is na vijf duels al beslist en is vooral ontsierd door de blessures van Kawhi Leonard en Paul George. Daardoor kregen de Clippers nooit echt een kans om de Suns uit te dagen. De Suns hadden na het verliezen van Game 1 drie duels op rij gewonnen om op 3-1 te komen. In Phoenix konden de Suns het vervolgens beslissen. De Clippers speelden een prima eerste helft en gingen met negen punten voorsprong de rust is, maar in het derde kwart ging het fout. Met een 24-50 derde kwart namen de Suns de leiding over, en ondanks een 36-25 vierde kwart kwamen de Clippers hier niet van terug. Daarmee was de serie beslist. Het was wederom Devin Booker die een fantastische prestatie leverde en beslissend was.

Booker is de ster van deze serie en scoorde tijdens Game 5 47 punten, 10 assist en 8 rebounds. Hij kreeg steun van Kevin Durant, die 31 punten en 6 rebounds toevoegde aan het geheel van de Suns. Bij de Clippers was Norman Powell met 27 punten prima, terwijl vanaf de bank Mason Plumlee met 20 punten en 10 rebounds ook prima speelde. De Clippers konden de blessures van het twee sterspelers, voor het derde seizoen op rij, niet te boven komen.

#3 SACRAMENTO KINGS – #6 GOLDEN STATE WARRIORS: 116-123

Van tevoren was het duidelijk dat het team dat in deze serie een uitwedstrijd kon winnen, in het voordeel was. Beide teams zijn goed in eigen huis, maar niet zo goed in uitduels. Tijdens de eerste vier duels, die bijna allemaal spannend waren, bleek dit wel. Tijdens game 5 hebben de Warriors echter de benodigde uitzege weten te boeken. Dit gebeurde vooral dankzij een goed tweede en derde kwart. Na een prima begin van beide teams (33-36 Kings) in het eerste kwart, namen de Wariors de controle. Het tweede kwart (27-20) en derde kwart (39-34) gingen naar de Warriors. Zeker verdedigend gezien hadden de Kings geen antwoord.

In het vierde kwart deden de Kings er alles aan om het gat met de Warriors te dichten, en dit lukte ook tijdelijk, maar in de slotfase was het Stephen Curry die met een belangrijke and-one na veel dribbels voor de beslissing zorgde. Mede hierdoor krijgen de Warriors komend weekend de kans om de serie te beslissen in eigen huis.

Bij de Warriors was het Curry die met 31 punten en 8 assists de topscorer was, terwijl ook Klay Thompson (25 PTS) en Andrew Wiggins (20 PTS). Toch was de aanvallende productie van Draymond Green (21 PTS, 7 AST) de grootste verrassing van de nacht. Het was voor het eerst sinds de Kerst van 2019 dat Green meer dan 20 punten scoorde. Ja, dat lees je goed. Kevon Looney scoorde maar 4 punten, maar noteerde wel 22 rebound en 7 assists. Bij de Kings kwam de geblesseerde De’Aaron Fox tot 24 punten, 7 rebounds en 9 assist. Een knappe prestatie. De Kings lopen ondanks deze prestatie nu wel achter de feiten aan en zullen de Warriors twee keer achter elkaar moeten verslaan. Het positieve: het is ze in deze serie al een keer gelukt.

#1 Denver Nuggets – #8 Minnesota Timberwolves: 112-109 (Jamal Murray: 35 PTS) | 4-1 Nuggets

#2 Memphis Grizzlies – #7 Los Angeles Lakers: 116-99 (Desmond Bane: 33 PTS, 10 REB) | 3-2 Lakers