MLB Out Of The Park: magistrale Garcia, laatbloeier Maggi en meer

Tijd voor weer een rondje langs alle MLB velden, want in de afgelopen week gebeurde weer genoeg. Adolis García bereikte tegen de Oakland Athletics iets wat niet veel spelers kunnen zeggen. Ook kreeg Drew Maggi de call van de Pittsburgh Pirates en dat na 1155 wedstrijden in de Minor Leagues.

AMERICAN LEAGUE

GARCÍA SLACHT DE A’S

De Texas Rangers zijn het seizoen goed begonnen. De franchise onder leiding van Bruce Bochy staat bovenaan in de American League West en spelen goed honkbal. Afgelopen weekend kwamen de Oakland Athletics op bezoek en in de tweede wedstrijd van de series maakte de Rangers gehakt van de tegenstander. Grote man van de avond was Adolis García. Hij ging vijf-uit-vijf met drie homeruns, twee doubles en een geraakte werper.

In de eerste inning sloeg hij een twee-run homerun, maar tijdens zijn tweede slagbeurt werd hij geraakt door Shintaro Fujinami. De Cubaan was er niet van gediend en werd tegengehouden door de scheidsrechter achter de thuisplaat. Garcia liet uiteindelijk toch zijn knuppel spreken, want de twee volgende slagbeurten eindigden beide in homeruns.

In totaal sloeg García zestien honken bij elkaar in de 18-3 overwinning. Daarmee kwam hij in een illuster rijtje. Slechts veertien keer eerder kreeg een speler het voor elkaar om vijf extra base hits te slaan in een wedstrijd in de Majors. De laatste speler die het voor elkaar kreeg was Luis Urias voor de Milwaukee Brewers in 2021. Het was ook pas de tweede keer in Rangers geschiedenis dat het gebeurde. Laatste keer was Josh Hamilton in 2012. Hij sloeg toen vier homeruns in één wedstrijd. Ook lukte het slechts drie andere spelers in MLB om drie homeruns en twee doubles in één wedstrijd te slaan. Het rijtje spelers dat hij zich bijvoegde waren: Alex Dickerson, Matt Carpenter en Kris Bryant.


NIEUWE BLESSUREPROBLEMEN VOOR DE ANGELS

Waar het goed gaat bij de divisiegenoot, zijn er opnieuw blessure problemen bij de Los Angeles Angels. Groot talent en Rookie of the Year kanshebber Logan O’Hoppe had al een tijdje last van zijn schouder, maar verliet in tranen het veld tegen de New York Yankees. Uit onderzoek is nu gebleken dat hij een labrumscheur heeft in zijn schouder en hij moet daarvoor onder het mes.

Verwacht is dat de catcher vier tot zes maanden moet missen met de blessure. O’Hoppe had dit seizoen een slashline van .283/.339/.547 met vier homeruns en dertien RBI. Het lijkt er dus op dat de Angels wederom een speler bijna het gehele seizoen moeten missen die essentieel leek voor hun seizoen. Het is wederom kijken hoe de franchise dit probleem gaat oplossen.

ATHLETICS OP WEG NAAR VEGAS

De dagen van de Athletics in Oakland zijn geteld. In navolging van de Raiders zullen ook de honkballers van de A’s binnen een paar jaar te bewonderen zijn in Sin City. Het is voor het eerst sinds 2005 dat een franchise de tent afbreekt om deze in een andere stad weer op te slaan. Destijds vertrokken de Expos uit Montreal om in Washington verder te gaan als de Nationals. De Athletics kwamen in 1968 naar Oakland. In 1901 zag de club in Philadelphia het levenslicht en tussen 1955 en 1967 hadden ze hun thuis in Kansas City.

Sinds de komst naar Californië spelen de A’s hun thuiswedstrijden in het gigantische Coliseum. Een écht honkbalstadion is dit nooit geweest aangezien het vroeger gedeeld werd met de Raiders. Dit Coliseum is ook één van de belangrijkste redenen van de verhuizing. Zeker naar de huidige maatstaven is het een oud en vervallen stadion geworden.

De Raiders konden het met de gemeente Oakland niet eens worden over een stadion alleen voor American Football en ook de MLB-franchise besloot eieren voor hun geld te kiezen. Al vanaf het begin van dit decennium praat men over relocation en nu zijn die plannen concreet.

VEGAS, BABY!

De A’s hebben een stuk grond in Las Vegas gekocht en hopen daar een stadion te hebben staan dat klaar is voor het seizoen 2027. Dit wil niet zeggen dat de fans in Oakland pas na 2026 afscheid nemen van hun club, want er gaan geluiden dat de Athletics nu al bezig zijn aan hun afscheidstournee. Het Triple-A filiaal, de Las Vegas Aviators, spelen hun thuiswedstrijden in het Las Vegas Ballpark. Dit stadion biedt plaats aan zo’n 10.000 bezoekers en zou vanaf 2024 gebruikt kunnen worden ter overbrugging.

Een catch als deze van Tony Kemp zullen de fans in Oakland gaan missen

De franchise staat dus voor de derde verhuizing en laat een stad achter die de ene na de andere profclub zag verkassen. Naast de Raiders verruilden namelijk ook de basketballers van de Golden State Warriors Oakland al voor een andere bestemming (San Francisco). In Oakland vierden de A’s vele successen. Tussen 1972 en 1974 wonnen ze drie keer de World Series en in 1989 deden ze dit voor de vierde en laatste keer. De laatste jaren gaat het echter bergafwaarts met de club. Spelers als Matt Olson, Sean Murphy en Matt Chapman vertrokken, waardoor de A’s momenteel bivakkeren in de krochten van de American League.


VLIEGENDE START ORIOLES

Het is dit jaar dertig jaar geleden dat de Baltimore Orioles voor het laatst de World Series wonnen. In de decennia daarna waren weinig ups en heel, heel veel downs. De laatste jaren waren de O’s steevast in de kelder van de MLB terug te vinden, maar in 2023 is vooralsnog alles anders. De fans in Camden Yards hebben weer iets om trots op te zijn. Hun Orioles zijn verrassend goed aan dit seizoen begonnen en gingen deze week zelfs als hottest team in de American League door het leven.

Af en toe moesten de Orioles-fans zich even in de arm knijpen. Waren ze echt bezig aan een 7-game winning streak? Afgelopen dinsdag hielpen de Red Sox hun tegenstander uit de droom. Daarvoor wonnen de Orioles echter zeven wedstrijden op rij en elf van de laatste dertien. Cijfers die we niet meer gewend zijn van deze franchise, maar die niet toevallig zijn. Tijdens hun streak incasseerden de Orioles slechts 11 runs.

KNAP RAPPORT

Good old Kyle Gibson won al 4 wedstrijden voor de O’s dit seizoen en kan al 3 quality starts overleggen. Met 4.43 RA/G scoren ze net iets beter dan gemiddeld, maar dat ze het seizoenen openden met drie wedstrijden op rij waarin de tegenstander telkens 9 runs scoorden, helpt in deze statistiek niet mee. Aanvallend doen de O’s het met 5.17 R/G prima. Ze zitten daarmee net iets onder de Dodgers (5.38 R/G) en staan gelijk met de Braves.

Ryan Mountcastle sloeg dit seizoen al 20 runs binnen en 6 keer ging de bal vanaf zijn knuppel het stadion uit. Daarnaast is ook de pijlsnelle Cedric Mullins één van de drijvende krachten achter het vroege succes. De outfielder heeft al 19 RBIs op zijn naam, maar de 9 stolen bases springen ook in het oog. Of de Orioles dit vast kunnen houden, is zeer de vraag. Het zal de fans op dit moment een zorg zijn. Zij zijn allang blij dat ze even niet het lachertje in de AL zijn.

MARINERS KOMEN MET SLECHT NIEUWS

De Seattle Mariners moeten ’t de rest van dit seizoen stellen zonder Robbie Ray. Al op 31 maart raakte de lefty geblesseerd, maar woensdag werd pas duidelijk dat de starter de rest van dit seizoen zal missen vanwege een hardnekkige kwetsuur aan zijn elleboog. Ray won in 2021 als speler van de Blue Jays een Cy Young Award en wist blessureleed lang buiten de deur te houden. Vorig jaar tekende hij voor vijf jaar ($ 115 miljoen) in Seattle, maar die hebben voorlopig weinig plezier van hun lefty. Met een 11-13 record zijn de M’s overigens niet overdreven sterk aan 2023 begonnen.

NATIONAL LEAGUE

PIRATES VLIEGEN UIT DE STARTBLOKKEN

In de schaduw van de iedereen overtreffende Tampa Bay Rays presteren ook de Pittsburgh Pirates verrassend goed. Weinigen zullen vooraf voorspeld hebben dat de Bucks aan het einde van april het op één na best presterende team zouden zijn. Terwijl het duidelijk is hoe de Rays hun overwinningen bij elkaar verzamelen – ze leiden als ploeg bijna alle offensieve én defensieve klassementen – is dat bij de Pirates wat minder duidelijk.

In zowel aanvallend als verdedigend opzicht presteert de ploeg van skipper Derek Shelton naar behoren, maar het is niet zo dat ze er in alle categorieën bovenuit steken als de Rays. Sterker nog, veel verder dan de subtop komen de Pirates niet. Hoe komen ze dan toch aan het beste record in de National League? Zij weten als geen ander team in scoringspositie te komen. Weinig andere ploegen sloegen zo veel doubles en triples en als ze eens op het eerste honk blijven steken, stelen ze het volgende honk wel. De Pirates stalen tot nu toe 34 honken, negen meer dan de Chicago Cubs, het tweede National League-team in dat klassement.

REYNOLDS VERLENGT

Daar houdt het goede nieuws voor de Pirates-fans nog niet op, want deze week bereikte de organisatie een overeenkomst met sterspeler Brian Reynolds over een contractverlenging tot 2030 met een cluboptie voor nog een jaar. Deze winter leek het een kwestie van tijd voor Reynolds zou vertrekken, maar met de verrassende resultaten ziet de midvelder misschien wel wat meer perspectief in PNC Park.

Na een verschroeiende start is Reynolds de laatste weken wat afgekoeld. Hij wacht al sinds 7 april op zijn zesde homerun van het seizoen, maar met dit goede contractnieuws, kan hij zich nu weer volledig focussen op zijn spel en komen de goede prestaties waarschijnlijk vanzelf weer.

MAGGI KRIJGT DE CALL

Drew Maggi is 33 jaar oud en speelt al sinds 2010 in de Minor Leagues. In dat jaar werd hij gedraft door de Pittsburgh Pirates, maar hij brak nooit door op het hoogste niveau. Hij speelde verder nog voor vijf andere organisaties, maar ook daar kreeg hij het nooit voor elkaar om op het hoogste honkbalniveau te halen. Dit seizoen zijn de Pirates dus ontzettend goed begonnen, misschien als beloning of als rooster opvulling besloot de organisatie Maggi eindelijk zijn kans te geven.

Het heeft dertien jaar, 1155 wedstrijden en 4494 slagbeurten geduurd, maar toch krijgt de kortestop nu zijn kans. Hij kan zijn debuut gaan maken tegen de Los Angeles Dodgers, maar het filmpje wat de Pirates op hun Twitter plaatste roept niets anders op dan de hoop dat hij zijn eerste honkslag in de Majors in de series kan slaan.


COBB GOOIT SHUTOUT

Het lukte de St. Louis Cardinals voor de achtste keer dit seizoen niet om de openingswedstrijd te winnen van een series. Dit keer waren de San Francisco Giants de tegenstander en starter Alex Cobb gooide een geweldige wedstrijd. In 109 pitches gooide hij een complete wedstrijd zonder een run tegen te krijgen.

De Giants wonnen met 4-0 door een sacrifice fly van Mitch Haniger en een drie-run homerun van J.D. Davis. Zelf kreeg Cobb slechts zes hits tegen en één vrije loop. Hij gooide vier keer drieslag en werd daarmee pas de derde pitcher dit seizoen die een shutout gooide. Alleen Gerrit Cole (New York Yankees) en Sandy Alcantara (Miami Marlins) gingen hem voor.

De 35-jarige Cobb gooide niet voor het eerst in zijn MLB carrière een shutout. Het lukte hem tien jaar eerder ook al eens. Toen waren de Oakland Athletics het slachtoffer van de starter. De tien jaar en 244 dagen die tussen zijn eerste en tweede shutout in zaten is de derde langste periode sinds 1900. Alleen Bill F. Bailey (1909-1921) en Carmen Hill (1915-1926) hadden een langere pauze tussen hun shutouts dan Cobb.


VERLANDER STAAT VOOR SEIZOENSDEBUUT

We blijven nog even op de heuvel, want in New York is één van de beste pitchers van zijn generatie bijna hersteld van z’n blessure. Justin Verlander moet bij de Mets Jacob deGrom doen vergeten, maar raakte tijdens Spring Training geblesseerd. Zijn rentree is aanstaande, want deze week zal hij in de minors een zogenaamde rehab start gaan maken. Het is dan de bedoeling dat Verlander volgende week – gemikt wordt op 3 mei – zijn eerste ballen voor de Mets gaat gooien.

Ondanks ’t nodige blessureleed weten de Mets nog redelijk gelijke tred te houden met de Braves in de NL East. Deze week leden ze echter wel drie nederlagen op rij en met name de 0-5 in eigen huis tegen de matige Nationals was pijnlijk.

Coverfoto: Ben Ludeman

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen