We Need To Talk About Kevin

Kevin Love
Ik maak me zorgen om Kevin Love. De power forward is nog altijd niet de sterspeler die hij ooit was bij de Minnesota Timberwolves. Bovendien lijkt het of zijn teamgenoten hem een buiten de groep laten.
Kerst
Met een buikje vol kalkoen, paté en aardappelkroketjes plofte ik afgelopen kerst om half elf ’s avonds op de bank. Tevreden, maar nog niet voldaan. Ik had kriebels in mijn buik als een Amerikaans kind dat niet kan slapen, omdat hij weet dat Santa een berg cadeautjes onder de kerstboom komt leggen. Mijn cadeautje begon stipt om elf uur: Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers.
Het viel allemaal een beetje tegen, zoals wel vaker met cadeaus. Natuurlijk, het was met 89-83 best spannend, maar het was alles behalve vuurwerk in Californië. De geboortedag van Jezus verdient beter. Meer punten vooral. Ik had gehoopt dat de drie sterren van Cleveland à la de drie wijzen allen iets moois zouden meebrengen deze kerst, maar geen van de heren maakte indruk. LeBron James (10-26 FG), Kyrie Irving (5-15 FG) en Kevin Love (4-15) schoten gezamenlijk slechts een lelijke 34 procent van hun schoten raak. En wat me minstens zoveel zorgen baardde was het gebrekkige samenspel van de Cavaliers.
Geen Chris Bosh
Toen Kevin Love in de zomer van 2014 overkwam van de Timberwolves in een ruildeal voor onder andere Andrew Wiggins zag ik een perfecte match. Love had in zijn laatste jaar in Minnesota als eerste NBA-speler een seizoen gedraaid met 2000 punten, 1000 rebounds en 100 driepunters. De drievoudig All-Star stond te boek als de beste power forward in de league en hij zou een stuk efficiënter worden in een team met de naar huis gekeerde James en de super getalenteerde Irving.
Love bleek echter derde aanvallende keuze te worden en zijn statistieken zakte aanzienlijk. 26,1 punten werden 16,4 punten en hij greep bovendien drie rebounds minder dan in zijn laatste jaar bij de Wolves. En zelfde soort regressie overkwam Chris Bosh bij de Miami Heat als onderdeel van The Big Three. Maar waar Bosh een enorm efficiënte scorer bleef en ook defensief zeker zijn mannetje stond, is Love zijn schotpercentage gedaald van een acceptabele 46 procent naar lage 43 procent. En verdedigend? Dat is nooit de kracht geweest van de vijfde pick uit 2008.


Belangrijkste aanvallende speler
Er moest dit seizoen wat veranderen en daarom kondigde captain James deze zomer aan dat Love de “focal point” van de aanval zou zijn en the King voorspelde dat zijn teamgenoot weer zou gaan spelen als een All Star. Het waren opbeurende woorden, die de power forward nodig had om weer in zichzelf te gaan geloven en te presteren als een elite speler. En dat heeft James nodig als hij met dit team kans wil maken op een titel.
Van die belofte is echter weinig waarheid geworden. Love neemt precies één schot meer per duel en scoort gemiddeld nog steeds zo’n zestien punten. Love begon het seizoen prima en schoot in de maand november ruim 47 procent van zijn schoten raak. De grote vraag was wat daarvan over zou blijven wanneer Kyrie Irving zou terugkeren. Niet veel, zo blijkt. Het leek zelfs of de hele maand december K-Love de druk van terugkerende Irving voelde met een armoedig schotpercentage van onder de veertig procent.

Buitengesloten
De Cavaliers wonnen de afgelopen acht wedstrijden en staan fier bovenaan in de Eastern Conference met een 27-9 record. Maar in hoeverre is dat nou te danken aan het spel van de power forward. Sinds Love zijn povere optreden met kerst is het eigenlijk niet veel beter gegaan. Van zijn laatste honderd schoten (verdeeld over de laatste negen duels) gingen er slechts 38 raak. Dat is allerminst sterspeler waardig. En als bijvoorbeeld een Carmelo Anthony – die momenteel het beste basketball uit zijn loopbaan speelt – dat soort statistieken noteert krijgt hij een bak ellende over zich heen. Omdat de Cavs blijven winnen blijft Love dat bespaart, maar hij is wel degelijk het zorgenkindje van het team.
Als je naar Cleveland kijkt lijkt het wel of Love zich ook niet echt thuis voelt in het team. Zowel op het veld als buiten het veld lijkt het simpelweg geen goede fit. Zijn teamgenoten lijken de aanwezigheid van hun 2.08 meter lange teamgenoot niet echt te waarderen. Deze week plaatsten spelers van de Cavaliers een groepsfoto, die niet zou misstaan als een R&B boyband. En niet voor het eerst was Kevin Love de grote afwezige. Ik vond het gewoon een beetje sneu toen hij op zijn Instagram account een bewerkte foto plaatste, waarin hij zijn eigen hoofd over dat van teamgenoot Jared Cunningham had geplakt. Waarom niet meteen over dat van James denk ik dan?

We do this.. Nothing new #SomethingSimple Haha!!!!

Een foto die door kevinlove is geplaatst op


We Need to Talk About Kevin
Het is tijd voor de organisatie om eens goed te kijken wat ze precies willen, want met het huidige spel is de toekomst makkelijk te voorspellen: verliezer in the Finals. En die outlet passes zijn best leuk, maar het gaat de Cavs niet helpen te winnen van de Warriors of San Antonio Spurs.

Ik heb er een slecht gevoel over. Zoals na het zien van die film We Need to Talk About Kevin ook een superslecht gevoel had. Love is een goede speler. Een hele goede speler zelfs. Maar de manier waarop hij nu speelt is beneden zijn kunnen. Ik vraag niet meteen een 30-30 pot, maar zo af en toe een duel met dertig punten moet kunnen. Hij moet een speler zijn waar het team op moet kunnen leunen. Coach David Blatt, je hebt één van de beste power forwards van de NBA in huis. Probeer hem ook zodanig te benutten, anders zien we Love volgend jaar in een andere kersttenue.
Foto: Getty Images

  1. Leuk stuk Daan en ik deel je zorgen. Love is nu inderdaad minder een superster dan bij de Wolves. Maar bij de Cavs maakt hij wel een grotere kans op het winnen van de Finals. Vorig jaar dan net niet, maar het was het eerste jaar gelijk al dichtbij. Bij de Wolves kan hij dan wel topscoorder zijn, maar de kans op de Finals was daar een stuk kleiner. Ik denk dat hij zelf ook wel snapt dat zijn rol nu anders is dan bij de Wolves. En met James in je team wordt je niet eenvoudig topscoorder oid. Het is wel aardig van LBJ om te zeggen dat je offensive focal point wordt, maar dat zal hij zelf ook wel met een korreltje zout hebben genomen. Als ik Love was, win ik aan het einde van het seizoen liever de finals met minder PTS per game dan de uitblinker zijn bij de Wolves. Daar komt het volgens mij op neer.

  2. Ik ben het met je eens, maar mijn voornaamste punt is eigenlijk dat de Cavaliers de titel niet kunnen winnen met de manier waarop Love niet speelt / gebruikt wordt. Zie ook zijn optreden van afgelopen nacht tegen de San Antonio Spurs. LeBron James staat op de DPOY Kawhi Leonard. Dit zijn duels dat Love aanvallend dominant moet zijn en laten zien dat hij niet zomaar een power forward is. Maar wat gebeurt er? Hij neemt slechts tien schoten en eindigt met tien punten. Cavs lose.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen