Column: Dream Team Nederland

sprong2
Nederlanders zijn toch goed in veel sporten. Wij zijn olympisch kampioen geweest in het volleybal en waterpolo. Nu zijn wij met ons kleine landje tweede van de wereld in het handbal en het voetbal ( zo voelt het misschien niet meer, maar toch…). Zit ijshockey dan niet in ons bloed?
Nederlanders in de Hockey Hall of Fame
In de loop der jaren hebben veel Nederlandse families de oversteek naar Noord-Amerika gemaakt. Daarom zijn er veel Nederlands klinkende namen in de NHL geweest. Ed Kea wordt vaak genoemd als de laatste Nederlander voor Sprong in de NHL. Kea was de oom van Hockey Hall of Famer Joe Nieuwendyk. Hij won 3 Stanley Cups. Zijn neef Jeff Beukenboom mocht dat bekertje 4 keer vasthouden. Steve Yzerman is een andere grootheid die is opgenomen in de Hall of Fame. Een andere bekende “Nederlander” uit het recente verleden is Trevor Linden. Het zit dus wel degelijk in ons bloed!
Sprong heeft gezelschap
We hebben een sprekend voorbeeld in Daniel Sprong dat wij er echt wel iets van kunnen. Daarnaast is Bartek Bison op weg naar een profcarrière en Mike Dalhuijsen heeft heel dicht tegen de NHL aan gezeten.
Ook spelers met Nederlandse bloedlijnen zijn volop vertegenwoordigd in de NHL. Zo keek ik laatst op Fox Sports naar de wedstrijd van de Penguins tegen de Wild en zag de vaderlandse driekleur op de helm van goalie Matt Murray. Nu heeft Murray een naam van de hooglanden en niet van de lage landen, maar moeder Fenny is Nederlandse.
Bekijk de prachtige helm van Murray!
Naturaliseren maar!
Dat zette mij aan het denken. Een aansprekend uithangbord heeft het ijshockey nu met Daniel Sprong en Bartek Bison (voor zijn blessure was hij erg goed op dreef). Om het ijshockey uit het slop te trekken moet de media zijn rol pakken, zoals Ed Versteeve al eens schreef. Helden Online heeft een mooi profiel van Daniel Sprong gemaakt.
Wat alleen nog ontbreekt is een Nederlands team dat aansprekende resultaten haalt. Omdat de NHL vol zit met “Nederlandse” spelers droomde ik van mijn Dream Team Nederland.
Dream Team Nederland
Even een kleine greep uit de selectie van mijn Dream Team Nederland.
Forwards
Daniel Sprong, Bartek Bison, James van Riemsdyk, Eric Staal, Jordan Staal, Kris Versteeg, Troy Brouwer, Matt Hendricks, Lance Bouma, Chris VandeVelde, Ardin Azir en Dale Weise ( is toch een beetje Nederlander)
Defensemen
Mike Dalhuisen, Marc Staal, Jay Bouwmeester, Dan Hamhuis, Danny Dekeyser, Calvin de Haan, Trevor van Riemsdyk en Paul Postma
Goalies
Matt Murray en Connor Hellebuyck ( klinkt Vlaams, maar wij pikken hem wel in)
Onzin? Zeker! Veel van deze spelers hebben al medailles gewonnen voor Canada of de Verenigde Staten. Maar het zit dus wel degelijk in ons bloed. Alleen ( NOG) niet in onze cultuur. Maar een man mag dromen, toch?
Foto: Getty Images (archief)

 1. Mooi en Leuk item, Vanbiesbrouck is overigens ook vlaams, de goalie van Rangers en de Panters. Nooit geweten dat Yzerman en Beukeboom familie van elkaar zijn.

  • Hoi Richard,
   Je hebt gelijk! Ik was in de veronderstelling dat Vanbiesbrouck Nederlands was. De wens is de vader van de gedachte…. 😉
   Beukenboom is familie van Ed Kea en Joe Nieuwendyk btw.

 2. Mooi weer 🙂 is raar eigenlijk we hebben de beste veldhockie van de wereld en ook nog de beste schaatsers . heel vreemd denk ook dat het een geld kwestie is . voetbal is stukken goedkoper 🙂
  gtz
  dick

  • ik denk dat wij er heel goed in zouden kunnen zijn. Er is in de winter te weinig ijs om kinderen warm te krijgen voor de sport.

 3. Bartek Bison is voor Nederlands doen een groot talent maar de NHL?? Dat is veel te optimistisch. Niet te vergelijken met Sprong.

  • Dat is ook niet wat wordt beweerd toch? Het is een supertalent voor NL en staat daarom in mijn Dream Team Nederland! #Dutchpride en een beetje chauvinistisch 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen