Warriors en Knicks 3-1 achter, 76ers winnen

De Golden State Warriors en New York Knicks moeten drie keer achter elkaar gaan winnen om de Los Angeles Lakers en Miami Heat uit te schakelen. Ondertussen is het bij de twee andere spectaculaire series 2-2 en gaan we daar sowieso een game 6 krijgen. Een overzicht van alle game 4-duels van de afgelopen twee nachten.

EASTERN CONFERENCE

#3 PHILADELPHIA 76ERS – #2 BOSTON CELTICS: 116-115 (OT)

De Philadelphia 76ers stonden zondagavond voor een duel dat in eigen huis gewonnen moest worden om de serie spannend te houden. Op spectaculaire wijze gebeurde dit ook, maar wel nadat het team een voorsprong tijdens de reguliere speeltijd had weggegeven. Er leek op basis van de eerste helft van Game 4 namelijk niks aan de hand. De 76ers schoten uit de startblokken en domineerden het eerste kwart met 19-27. In het tweede en derde kwart ging het vervolgens gelijk op, waardoor de thuisploeg met negen punten voorsprong begon aan het vierde kwart. Daarvoor was de voorsprong zelfs lang vijftien punten geweest.

In het vierde kwart ging het echter fout. Dankzij een knappe comeback in de slotfase zouden de Celtics overtime afdwingen. Dit gebeurde na een 24-15 vierde kwart. Met nog twintig seconden te gaan stonden de Celtics zelfs voor met 115-117, maar dankzij een basket van James Harden en een gemiste driepunter van Marcus Smart die daarop volgde werd het toch nog overtime. In overtime wonnen de 76ers uiteindelijk dankzij een game-winner van Harden. Smart schoot in de buzzer wel nog een driepunter binnen die de Celtics de zege had opgeleverd, maar de bal was niet op tijd uit zijn handen.

UITBLINKERS

Bij de Celtics waren er drie spelers die meer dan twintig punten scoorden. Jayson Tatum scoorde 24 punten en noteerde maar liefs 18 rebounds (ook nog 6 assists en 4 blocks), terwijl ook Jaylen Brown (21 punten, 3 rebounds en 5 assist) en Smart (21 punten, 3 rebounds, 7 assists) meer dan twintig punten noteerden. Bij de 76ers was Harden met 42 punten, 8 rebounds, 9 assists, 4 steals en veel belangrijke baskets in de slotfase de uitblinker van de 76ers. Joel Embiid scoorde 34 punten en voegde daar 13 rebounds aan toe. In de nacht van dinsdag op woensdag wordt game 5 gespeeld in Boston.

#8 MIAMI HEAT – #5 NEW YORK KNICKS: 109-101

In eigen huis hebben de Miami Heat ervoor gezorgd dat ze nog een zege nodig hebben tijdens de komende drie duels om door te gaan naar de Conference Finals. De Knicks begonnen nog prima aan game 4 in Miami en gingen goed mee met de Heat: 30-31. In het tweede kwart ging het echter fout en zouden de Heat toeslaan. Het 18-25 tweede kwart bleek beslissend te zijn in de wedstrijd. Met een voorsprong van acht punten gingen de Heat de rust in.

In de tweede helft, en zeker in het derde kwart, kwamen de Knicks af en toe wel weer op gelijke hoogte. Het waren echter de Heat die telkens een antwoord hadden en weer richting een voorsprong van zeven punten meer gingen. Het bleek uiteindelijk voldoende voor een zege van acht punten en een 3-1 voorsprong in de serie.

UITBLINKERS

Bij de Heat was Jimmy Butler met 27 punten, 6 rebounds en 10 assists weer eens ijzersterk. Ook Bam Adebayo was met 23 punten en 13 rebounds belangrijk, terwijl er drie andere spelers waren die boven de tien punten uit zouden komen. Bij de Knicks was het Jalen Brunson (32 PTS, 4 REB, 11 AST) die de kar trok. Julius Randle en RJ Barrett kwamen ook boven de twintig punten uit, maar de rest van het team speelde beneden hun niveau. De Knicks zullen drie duels op rij moeten winnen om een ronde verder te gaan.

WESTERN CONFERENCE

#4 PHOENIX SUNS – #1 DENVER NUGGETS: 129-124

De Phoenix Suns hebben net zoals de Denver Nuggets hun eerste twee thuisduels van de serie gewonnen. Dankzij de zege van de Suns gaan beide teams met een 2-2 stand richting Denver. Het duel in Phoenix begon prachtig, met een gelijkopgaand eerste kwart (34-32 Nuggets). Het was vlak voor rust dat de Suns toesloegen met een 27-31 kwart en een voorsprong van twee punten met rust.

Na rust gingen de Suns verder waar ze gebleven waren. Dankzij een sterk derde kwart (31-35) gingen de Suns met een voorsprong van zes punten het beslissende vierde kwart in. De Nuggets, en vooral Nikola Jokic, deden er alles aan om het gat te dichten. Het duo Devin Booker en Kevin Durant had echter telkens een reactie. Mede hierdoor wonnen de Suns met 124-129 een vermakelijk duel.

UITBLINKERS

Dat Jokic ondanks de nederlaag de man van het duel was, is een understatement. De center scoorde 53 punten, noteerde 11 assist en ook nog vier rebounds. Daarnaast had hij een aanvaring met Suns-eigenaar Mat Ishbia, die hij een duw gaf nadat hij de bal te lang vast besloot te houden.

Bij de Suns waren het Durant (36 PTS, 11 REB en 6 AST) en Booker (36 PTS, 6 REB, 12 AST) die bij afwezigheid van Chris Paul wederom de kar trokken. In de nacht van dinsdag op woensdag gaat game 5 gespeeld worden in Denver.

#7 LOS ANGELES LAKERS – #6 GOLDEN STATE WARRIORS: 104-101

De serie tussen de Lakers en Warriors had tot afgelopen nacht weinig spannende duels opgeleverd, maar tijdens game 4 kwam daar verandering in. De Warriors begonnen in Los Angeles prima aan het duel (21-22 Lakers na Q1) en sloegen vooral tijdens Q2 en Q3 toe. Dankzij een 31-27 tweede kwart gingen de Warriors met een voorsprong van drie punten de rust in.

In de tweede helft liepen de Warriors verder uit, ondanks dat het duel op zich gelijk op bleef gaan. Dankzij een 32-28 derde kwart begonnen de Warriors met zeven punten voorsprong aan het derde kwart. Het bleek niet genoeg, want binnen minder dan twee minuten in dat vierde kwart stonden de Lakers al met twee punten voor. Vervolgens ging het tot de slotfase gelijk op en was het maar de vraag wie het duel ging winnen. In de slotfase zou Stephen Curry twee schoten missen tijdens de laatste twintig seconden en gooide Draymond Green de bal weg, waardoor de Lakers game 4 wonnen. LeBron James en Lonnie Walker waren belangrijk in het vierde kwart voor de Lakers.

UITBLINKERS

Bij de Lakers waren er drie spelers die meer dan twintig punten scoorden. James noteerde 27 punten, negen rebounds en zes assist, Anthony Davis voegde daar 23 punten en 15 rebounds aan toen en Austin Reeves scoorde 21 punten. Bij de Warriors noteerde Curry een triple-double. Curry scoorde 31 punten, gaf 14 assists en greep 10 rebounds. Er was echter naast Curry geen enkele speler die meer dan twintig punten scoorde, met drie spelers die boven de tien punten uitkwamen. Net zoals de Knicks zullen de Warriors de komende drie duels moeten winnen om door te gaan.