Booker verslaat Jokic in historisch duel, Celtics op 2-1

Na twee thuis- of uitwedstrijden achter de rug, trokken de teams nu naar ‘onbekend terrein’ of terug naar huis. Voor de Miami Heat, Phoenix Suns en Los Angeles Lakers is het fijn om weer thuis te zijn, want zij wisten allemaal het thuisvoordeel te benutten. Enkel de Philadelphia 76ers gingen op eigen vloer onderuit tegen de Boston Celtics.

EASTERN CONFERENCE

#8 MIAMI HEAT – 5 NEW YORK KNICKS: 105 – 86

Jimmy Butler is terug bij de Miami Heat en dat betekent maar één ding. Miami staat weer op voorsprong tegen de New York Knicks. Butler ontbrak in Game 2, nadat hij in Game 1 zijn enkel verzwikte. Hij speelde die wedstrijd wel uit en bracht Miami de zege, maar moest de tweede wedstrijd aan hem voorbij laten gaan. Voor Game 3 was hij weer fit genoeg om te spelen, waardoor hij weer een cruciale rol had voor de Heat.

Direct in de aanval zette Butler de toon. Hij pakte de rebound na een misser van Julius Randle en tien seconden later scoorde hij de eerste basket van de wedstrijd. Miami pakte de leiding, die ze daarna geen een moment meer zouden weggeven. Butler scoorde tien punten in het eerste kwart en ook defensief was hij direct aanwezig met 2 blocks. De thuisploeg liep mede hierdoor uit naar een 29-21 voorsprong aan het einde van het eerste kwart. Ook in het kwart erna was Miami dominant. Het gat van acht punten werd verder uitgebouwd. Na 24 minuten was de stand 58-44 in het voordeel van de Heat.

TWEEDE HELFT

Na de pauze viel het niveau van beide teams erg terug. Miami schoot slechts 14 van de 37 schotpogingen raak, maar New York wist het nog minder goed te doen. Zij schoten namelijk 15 van de 44 pogingen raak. Het andere verschil waren de punten vanaf de vrije worp lijn. New York schoot in de tweede helft zes van de tien pogingen maar raak. Miami, maar vooral Jimmy Butler zelf, was een stuk efficiënter. Miami scoorde 16 op 16, waarvan negen op naam van Butler.

Door het verschil in het aantal rake vrije worpen, wisten de Heat opnieuw beide kwarten te winnen. Het derde kwart was nog het meest gewaagd van allemaal, met een eindstand van 29-26. Het laatste kwart lag qua stand dichter bij elkaar, maar zal hopelijk nooit meer besproken worden. Met vooral bankspelers kwamen ze niet verder dan een schamele 18-16.

UITBLINKERS

28 punten wist Butler uiteindelijk te scoren in zijn ‘comeback’. Het pakken van rebounds of geven van assists liet hij dit keer aan ploeggenoten over. Bam Adebayo pakte 12 rebounds en scoorde 17 punten, in een wedstrijd waarin hij op momenten weer zijn oude niveau leek te halen. Voor de bezoekende Knicks scoorde Jalen Brunson twintig punten en gaf ook nog acht assists. Julius Randle mistte zoals eerder vermeld zijn eerste schot van de wedstrijd, maar dat bleek zeker niet de laatste. Hij eindigde met vier rake schoten uit pogingen. Uiteindelijk scoorde hij slechts 10 punten, maar pakte nog wel 14 rebounds.

Game 4 wordt gespeeld in de nacht van maandag op dinsdag, om 1:30 uur Nederlandse tijd.

#3 PHILADELPHIA 76ERS – #2 BOSTON CELTICS: 102 – 114

Met een tweede overwinning op rij hebben de Boston Celtics de leiding genomen over de Philadelphia 76ers. Na een knappe zege van Philly in Game 1, hebben de Celtics hun spel naar een hoger niveau kunnen tillen. In de eerste thuiswedstrijd voor de Celtics, leidde dat naar een dominante overwinning. Boston stond in totaal meer dan veertig minuten aan de leiding en in de tweede helft kwam de overwinning niet meer in gevaar.

Aan het begin van de wedstrijd begonnen de Celtics gelijk erg sterk. Binnen vier minuten hadden ze al een voorsprong van negen punten in handen. Jayson Tatum scoorden heel snel tien punten en gaf de Celtics zo een lekkere buffer. Philadelphia reageerde op hun beurt goed. Met twaalf punten van Joel Embiid werd de voorsprong van Boston langzaamaan steeds minder. Aan het einde van het eerste kwart stond Philadelphia zelfs op voorsprong: 28-29.

De eerste drie minuten van het tweede kwart deelde de teams om en om rake klappen uit. Marcus Smart met vier punten en Tatum met drie punten voor de Celtics en Philadelphia met vier punten van Tobias Harris en drie vrije worpen van James Harden. Na een misser van Philadelphia, was het met 8:36 Marcus Smart die met een driepunter wist te scoren en daarmee de Celtics weer op voorsprong bracht. Drie aanvallen op rij wist Philadelphia niet te scoren, terwijl de Celtics via vijf punten van Derrick White de voorsprong wist te vergroten. Uiteindelijk liep Boston uit naar een voorsprong van zeven punten aan het einde van de eerste helft, door een rake driepunter van Al Horford.

Met een driepunter voor Horford in de eerste aanval na de rust, zetten Boston direct goed de toon. Echter reageerde de thuisploeg wel goed. Met scores van Embiid, Harris en een driepunter van PJ Tucker werd de voorsprong van Boston van tien punten teruggebracht naar twee punten, halverwege het derde kwart. De Celtics reageerden wel weer direct met, jawel, opnieuw een driepunter van Al Horford. Malcolm Brogdon raakte in het derde kwart ook nog eens twee driepunters, waarmee de voorsprong van twee punten uiteindelijk weer op liep tot twaalf punten.

Het vierde kwart leek een redelijke kopie te worden van het kwart ervoor. Opnieuw begon Boston met een comfortabele voorsprong aan het kwart. Vervolgens was het De’Anthony Melton die met twee rake driepunters de voorsprong van de Celtics weer liet slinken. Echter reageerde Boston net als in het derde kwart met meerdere driepunters. Brodgon, Tatum en opnieuw Horford raakten er allen één om de Celtics de zege te geven.

UITBLINKERS

Met 27 punten en 10 rebounds was Jayson Tatum de topscorer van de Celtics. Echter is het verhaal van de wedstrijd toch echt Al Horford. Hij scoorde namelijk zeventien punten, maar deed dat met vijf rake driepunters uit slechts zeven pogingen. Ook Malcolm Brogdon (15 punten), Marcus Smart (15 punten) en Derrick White (13 punten) waren erg belangrijk met meerdere driepunters. Bij de 76ers naar Joel Embiid, die weer op oorlogssterkte lijkt te zijn. Hij was noteerde namelijk 30 punten, 13 rebounds en 4 blocks.

WESTERN CONFERENCE

#4 PHOENIX SUNS – #1 DENVER NUGGETS: 121 – 114

Devin Booker heeft in een historisch duel met Nikola Jokic aan het langste eind getrokken. In een cruciale wedstrijd voor lijfsbehoud, kende Booker misschien wel zijn allerbeste play off-wedstrijd aller tijden. In bijna 42 minuten kwam hij uit op 47 punten, 9 assists, 5 rebounds, 3 steals én een ongekend hoog schotpercentage van exact 80%. Alleen Dirk Nowitzki wist ooit met minimaal 80% schotpercentage 47 punten of meer te scoren in de geschiedenis van de play-offs. Bij de Nuggets noteerde Jokic een absurde triple-double, met 30 punten, 17 rebounds en 17 assists. Nog nooit in play off-geschiedenis werd een 25-15-15 triple-double behaald, maar de Serviër deed daar deze nacht dus nog een grote schep bovenop. Desondanks hielden de Suns de overwinning in huis, om de stand terug te brengen naar 1-2.

Het eerste kwart was direct heel spannend. Beide teams begonnen sterk en scoorden er snel op los. Voor Denver was het Jamal Murray die met 12 punten de toon wist te zetten. Jokic scoorde vijf punten, maar had na 11 minuten al wel zeven assists achter zijn naam. Voor Phoenix van Booker direct on fire met achttien punten uit maar tien schotpogingen. Na elf lead changes was de stand 29-31, in het voordeel van Denver. In het tweede kwart nam de thuisploeg de touwtjes in handen. Na vier minuten nam Phoenix de leiding over en liep snel uit naar een maximale voorsprong van zestien punten. Dat kwam vooral door de andere absolute sterspeler bij Phoenix: Kevin Durant. Hij scoorde namelijk ook achttien punten in één kwart. Tien daarvan kwamen vanaf de vrijeworplijn. Door deze scoringsexplosie van Durant, leidden de Suns ruim bij rust: 67-52.

Na de pauze reageerden de Nuggets op sterke wijze. De achterstand van vijftien punten werd zelfs omgedraaid in een voorsprong van drie punten, vlak voor het einde van het kwart. Jamal Murray scoorde elf punten en Jokic was ook ijzersterk met acht punten, zes rebounds en vijf assists. Toch gaven scores van Durant en Booker Phoenix de leiding aan het einde van het derde kwart. In de laatste twaalf minuten waren het opnieuw de sterspelers die hun klasse etaleerde.

Voor Denver scoorde Jokic elf punten, samen met 6 rebounds en 2 assists. Het enige nadeel was dat zijn partner-in-crime Jamal Murray het nu liet afweten. In de eerste 36 minuten scoorde hij 28 punten tegen een percentage van ruim 57%, maar in het vierde kwart schoot hij maar 1 van de 4 pogingen raak. Bij de Suns waren Durant en Booker wel op schot. Durant schoot vier uit vijf voor 11 punten en Booker was foutloos in vijf schotpogingen voor tien punten. De klasse van de twee waren uiteindelijk precies genoeg voor Phoenix om een schitterende wedstrijd over de streep te trekken.

UITBLINKERS

Zoals eerder vermeld, waren Durant en Booker van levensbelang bij Phoenix. Durant eindigde met 39 punten, 9 rebounds en 8 assists. Voeg daar de statline van Booker aan toe (47-5-9), en dan kom je tot ongekende cijfers. Geen enkele andere Sun scoorde meer dan zeven punten of gaf meer dan zes assists. Bij de bezoekers was Jamal Murray een welkome versterking voor Jokic, tot het vierde kwart. Hij eindigde met 32 punten, 6 rebounds en 5 assists. Michael Porter Jr. noteerde op zijn beurt ook nog 21 punten en 12 rebounds, maar ook dat was niet genoeg om Booker, Durant en de Suns te verslaan.

Game 4 van deze heerlijke play off-serie is in de nacht van zondag op maandag, om 2:00 uur Nederlandse tijd.

#7 LOS ANGELES LAKERS – #6 GOLDEN STATE WARRIORS: 127 – 97

Het is de Golden State Warriors andermaal niet gelukt om een uitwedstrijd te winnen. Het kan ook andersom bekeken worden en dan hebben de Los Angeles Lakers hun taak succesvol uitgevoerd door de eerste thuiswedstrijd ‘gewoon’ te winnen. Voor de Warriors is het het hele seizoen al lastig om wedstrijden op vreemde bodem te winnen. Echter kregen ze in Game 3 wel heel hard pak slaag van Anthony Davis en de Lakers. Davis leidde zijn ploeg met 25 punten en 13 rebounds naar uiteindelijk een hele ruime zege.

Het zag er in de eerste helft namelijk niet naar uit dat Los Angeles zo ruim zou gaan winnen. De start was wel goed doordat D’Angelo Russell heel snel on fire raakte. Hij scoorde de eerste elf punten voor de Lakers door alle vier de schotpogingen te raken. Na deze sprint van Russell, was het Klay Thompson die op zijn beurt reageerde voor Golden State. Met ook elf punten, vier rebounds en drie driepunters in het kwart, bracht hij de bezoekers langs zij. Met een 23-30 voorsprong voor de Warriors begon het tweede kwart. Driepunters van Steph Curry en Moses Moody brachten de voorsprong zelfs naar elf punten, maar vanaf daar ging het bergafwaarts.

Met opnieuw twee driepunters van Russell, buckets van Davis rond de ring en scores van LeBron James klommen de Lakers langzaamaan terug in de wedstrijd. Met vier minuten te gaan gingen de Lakers zelfs weer aan de leiding. Een eindsprint aan het einde van het tweede kwart bracht de thuisploeg zelfs in een ideale positie voor de tweede helft. Los Angeles stond namelijk elf punten voor bij rust: 59-48.

In het derde kwart gingen de Lakers door waar ze voor rust gebleven waren. Met een 8-0 run werd de voorsprong nog verder uitgebouwd. Met twee driepunters en tien punten voor Curry in het derde kwart probeerde hij zijn ploeg nog terug te brengen, maar tevergeefs. James nam zijn Lakers op de schouders na rust met elf punten en twee rebounds. Los Angeles won het kwart met 27-20, waardoor het vierde kwart alleen maar een formaliteit zou zijn.

Na bijna drie minuten in het vierde kwart haalde coach Steve Kerr zijn basisspelers naar de kant en hees de spreekwoordelijke witte vlag. Darvin Ham deed op zijn beurt hetzelfde voor de Lakers, waardoor de resterende tijd benut mocht worden door de bankspelers van beide teams. Voor Golden State scoorde Jonathan Kuminga in deze tijd nog tien punten, maar de absolute sterspeler was Shaquille Harrison voor de Lakers. In ruim acht minuten noteerde hij als een volleerde point guard negen punten, vier assists en geen turnovers. Hiermee wonnen de Lakers het vierde kwart ook ruim, waardoor er een zeer duidelijk einduitslag op de borden stond.

UITBLINKERS

Bij de zegevierden Lakers moet er weer gekeken worden naar de drie grotere namen. LeBron James eindigde met 21 punten, 8 rebounds en 8 assists. D’Angelo Russell kende een fenomenale eerste helft met 21 punten en hield het hierbij in de tweede helft. Anthony Davis vulde het statsheet helemaal met 25 punten, 13 rebounds, 3 assists, 3 steals én 4 blocks. Voor Golden State viel alleen Curry wat positief op, maar ook hij scoorde ‘slechts’ 23 punten.

Game 4 staat op de agenda voor de nacht van maandag op dinsdag, om 4:00 uur Nederlandse tijd.

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.