14. Orlando Magic: 7-20
  15. Detroit Pistons: 7-21

IN DE SPOTLIGHT

WINSTREAKS VOOR BROOKLYN NETS EN NEW YORK KNICKS

Zowel de Brooklyn Nets als de New York Knicks hebben haar laatste drie wedstrijden op rij gewonnen. De Nets bevinden zich na een zwakke seizoensstart nu op de vierde plaats in de Eastern Conference, terwijl de stadsgenoot na drie zeges op rij op de achtste plaats staat.

De belangrijkste zege van de Knicks kwam deze week op zondag tegen de Cleveland Cavaliers, die in Madison Square Garden defensief werden gedomineerd. De bezoekers scoorde slechts 81 punten, het minste van alle teams dit seizoen in de NBA. Aan de andere kant scoorde de Knicks ook ‘maar’ 92 punten, maar werd de zege dankzij 23 punten van Jalen Brunson en 18 punten van Julius Randle binnengesleept.

De Brooklyn Nets kende een zeer unieke zege tegen de Indiana Pacers. Door rust en blessures ontbraken de 8 belangrijkste spelers van de Nets: Kevin Durant, Kyrie Irving, Ben Simmons, Nic Claxton, Joe Harris, Royce O’Neale, Seth Curry en TJ Warren. Er waren slechts 9 spelers beschikbaar, maar desondanks wisten de Nets te winnen: 136-133. Een achterstand van 14 punten in het derde kwart werd weggevaagd door Cam Thomas, die maar liefst 21 punten scoorde in het vierde kwart en in totaal 33, een nieuwe career-high.

DE TEGENVALLER

MURRAY, COLLINS EN HUNTER AFWEZIG BIJ HAWKS

De Atlanta Hawks hebben wel eens betere weken gekend. Met drie nederlagen op rij zakten ze terug naar de zevende plaats in de Eastern Conference, maar verloren ze ook belangrijke speler Dejounte Murray met een enkelblessure die hem zeker twee weken aan de kant zal houden.

De ploeg van coach Nate McMillan mistte de afgelopen wedstrijden ook al John Collins en DeAndre Hunter, wat terug te zien was in de wedstrijd tegen de Oklahoma City Thunder. De Hawks hadden geen antwoord op Shai Gilgeous-Alexander die 35 punten scoorde. Twee dagen later viel Dejounte Murray binnen vier minuten uit tegen de New York Knicks, waarna er ruim werd verloren: 89-113.

Een tweede wedstrijd in New York City, tegen de Brooklyn Nets werd ook verloren, waardoor de Hawks nu drie wedstrijden op rij hebben verloren. Murray zal nog wel twee weken toekijken, maar de verwachtingen zijn dat Collins en Hunter snel terug zullen keren en dat kunnen de Hawks wel goed gebruiken. De volgende zeven wedstrijden zijn zesmaal tegen teams met losing records, dus genoeg kansen om de winning spirit terug te vinden.

VRIJE VAL VAN WASHINGTON WIZARDS

Drie weken geleden stonden de Washington Wizards nog op de zesde plaats in de Eastern Conference, maar na negen nederlagen in de laatste tien wedstrijden, zijn de Washington Wizards teruggezakt naar de twaalfde plaats. Aanvallend gaat het oké, maar defensief is het een heel ander verhaal.

Over de laatste tien wedstrijden hebben de Wizards namelijk de achtste offensive rating uit de NBA. Verdedigend is het allemaal een stuk matiger, want met een defensive rating van ruim 119 hebben ze de laagste score uit de hele NBA. Steals en blocks noteren de Wizards nog wel, maar het grootste probleem is heel simpel: schoten worden niet goed genoeg verdedigd.

Want qua rebounding percentage, second chance points of opponent fastbreak points doen de Wizards het allemaal niet heel slecht. Met Bradley Beal, Kyle Kuzma, Kristaps Porzingis, Corey Kispert en Monte Morris hebben de Wizards an sich niet de beste verdedigers in de ploeg, maar wat het team van coach Wes Unseld Jr. laat zien is van een hele andere, negatieve orde.

SPELER VAN DE WEEK

Donovan Mitchell is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De guard van de Cleveland Cavaliers kwam deze week twee keer in actie, waarvan hij één keer wist te winnen met zijn ploeg en één nederlaag leed. Met name in een 102-116 overwinning tegen de Los Angeles Cavaliers blonk Spida uit.

Mitchell scoorde namelijk maar liefst 43 punten tegen een sterk schotpercentage van 63 procent. Daarnaast had hij ook nog eens 6 rebounds, 5 assists én 4 steals. In de minuten dat Mitchell speelde, wonnen de Cavs met 21 punten van de Lakers, dus de impact van Mitchell was erg groot.

VOORUITBLIK

De komende week staat er maar één wedstrijd op de planning tussen twee teams uit de Eastern Conference op play-off plaatsen. In de nacht van vrijdag op zaterdag, om 1:30 uur, gaan de Brooklyn Nets op bezoek bij de Toronto Raptors. De afgelopen vier ontmoetingen waren alle vier spannend, dus hoop op opnieuw een spannende wedstrijd is aanwezig.

Coverfoto: Justin Ford/Getty Images

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.