NFL op zondag: 49ers fluitend naar overwinning, Chargers schokken Dolphins

Er werden drie wedstrijden gespeeld net na de klok van tien in week 13 van de NFL. In Santa Clara nam de nummer één van de NFC West het op tegen de nummer één van NFC South. De 49ers ontvingen namelijk de Buccaneers. In Denver zagen we een AFC West-matchup tussen de Broncos en de Chiefs. De derde wedstrijd ging ook tussen de NFC South en NFC West. De Panthers gingen op bezoek bij de Seahawks. Sunday Night Football schotelde ons Tua vs. Herbert voor. In SoFi Stadium namen de Chargers het op tegen de Dolphins.

49ERS LATEN NIETS HEEL VAN BUCCANEERS

Tampa Bay Buccaneers @ San Francisco 49ers | 7-35

Na een paar goede passes van Brock Purdy bracht een 21-yard run van Christian McCaffrey de 49ers in de redzone. Een play daarna liep Deebo Samuel de bal binnen voor de touchdown na een toss van Purdy. De eerste drive van de Buccaneers eindigde zonder punten. Ryan Succop schoot namelijk een 55-yard field goal mis. De defensie van Tampa Bay deed daarna wel zijn werk door een 3-and-out te forceren. Twee plays later leken de Bucs de score gelijk te trekken met een touchdown, maar een offensive holding-penalty veegde de TD van het bord. Mede hierdoor moest TB de bal weer laten aan de Niners. Net voor het einde van het eerste kwart zorgde een DPI dat de aanval van SF op de 1-yardlijn terecht kwam.

Net na de start van het tweede kwart kwam SanFran op een 14-0 voorsprong. Purdy was de verantwoordelijke door zelf de bal binnen te lopen. Naast de aanval liep ook de verdediging van de 49ers goed in de eerste helft. Ze stonden slechts 78 passing en 34 rushing yards toe in het eerste half uur. Ook de volgende score kwam op naam van het thuisteam. Met een diepe bal vond Purdy CMC in de endzone om de voorsprong uit te breiden. Met nog zo’n vijf minuten op de klok in de eerste helft lieten de Buccaneers eindelijk wat van zich horen. Ze forceerden een fumble bij Samuel en namen zo de bal over. Tijdens de fumble verdraaide Samuel zijn knie en verliet met een blessure het veld.

Tampa Bay benutte de turnover niet. De Bucs kwamen tot de 9-yardlijn van SF, maar Mike Evans wist niet een slechte pass te vangen tijdens 4th-and-goal. Purdy onderstreepte daarna zijn ijzersterke eerste helft met een 32-yard TD-pass naar Brandon Aiyuk. Het zette de ruststand op 28-0.

NINERS NEMEN GAS TERUG

Het tweede kwart begon slecht voor Tampa Bay. Eerst gooide Tom Brady een INT in de handen van Tashaun Gipson. Vervolgens scoorde CMC met een 38-yard run zijn tweede touchdown van de wedstrijd. Hij breidde zo de voorsprong uit naar 35-0. Na de touchdown zou Brady weer onderschept worden. Deze keer door Dre Greenlaw, maar SF profiteerde er niet van. Met nog 2:48 in het derde kwart scoorden de Bucs eindelijk. Brady vond met een korte pass Russell Gage die knap de bal ving met verdedigers om zich heen. De Niners namen in de tweede helft flink gas terug. Ondanks de touchdown walsten ze niet meer over TB heen zoals in de eerste helft, maar dat was ook zeker niet meer nodig.

Een turnover-on-downs na zes minuten in het vierde kwart was tekenend voor het spel van de Buccaneers. Het gaf San Francisco de kans om de back-ups op te stellen. Zo kwam Josh Johnson, die voor afgelopen week nog zonder een team zat, erin voor Purdy. Hun verdediging had er nog zeker wel zin in. Ze forceerden tijdens een 4th-and-1 een fumble en namen zo de bal rond het middenveld over. Een first down door een worp van Johnson stelde de overwinning definitief veilig. Door de winst is Purdy de allereerste QB die in zijn eerste start Tom Brady weet te verslaan en verstevigen de 49ers hun koppositie in de NFC West.

STERKE CHARGERS VERSLAAN DOLPHINS

Miami Dolphins @ Los Angeles Chargers | 17-23

De eerste possession van Miami was een 3-and-out, maar die van Los Angeles duurde veel langer. De Chargers kwamen helemaal tot de 2-yardlijn van de Dolphins, maar de Miami-D hield zich sterk en stond geen touchdown toe. De gehavende secondary van LA startte de wedstrijd goed. Ze verdedigden goed een aantal passes van Tua Tagovailoa en onderschepten hem bijna. Slechts twee van zijn zeven passes in het eerste kwart kwamen aan. Ondertussen hadden de Chargers het minder lastig met de verdediging van de Dolphins, maar ook LA scoorde in de eerste vijftien minuten geen punten.

Dat deden ze in het tweede kwart wel. Met een 33-yard field goal zette Cameron Dicker de eerste punten op het scorebord. Ook de volgende score kwam van de Chargers. De van een blessure teruggekeerde Mike Williams liet zijn klasse zien door knap een pass van Justin Herbert te vangen in de endzone. De Dolphins zetten daarna eindelijk een goede drive weg. Die leek te eindigen na een fumble van Jeff Wilson, maar Tyreek Hill lette goed op en pikte de bal op na een soort scrum. Hill zette vervolgens de naverbranders aan en liep onaangeraakt de endzone in voor een 57-yard scoop and score.

Het schudde ook de verdediging van Miami wakker. Zij forceerden een 3-and-out en een punt. Helaas voor de Dolphins kon de aanval de verdediging niet bedanken door punten te scoren. Het was karakteriserend voor de eerste helft. De aanval van Miami sprokkelde slechts 55 yards bij elkaar in de eerste helft. De aanval van LA bedankte hun verdediging wel door net voor het einde van de eerste helft te scoren. Deze keer lieten de Chargers zich niet stoppen tijdens 4th-and-goal. Austin Ekeler liep de bal binnen en zette zo de ruststand op 17-7.

MIAMI IETS BETER IN TWEEDE HELFT

De Dolphins begonnen de tweede helft met slecht nieuws. RB Jeff Wilson zou niet terugkeren door een blessure. Miami zal zich meer zorgen hebben gemaakt over Tyreek Hill. Hij liep in de eerste helft een enkelblessure op. Gelukkig voor de Dolphins verbeet Hill de pijn en speelde hij in de tweede helft. Na een slechte eerste helft was ook de eerste drive van de Dolphins in de tweede helft een 3-and-out. Op dat moment was Tua 3/17 met zijn passes, erg inaccuraat dus. Miami’s verdediging leek ook een punt te forceren, maar twijfelachtige roughing the passer-penalty gaf de Chargers een nieuwe set downs. Niet veel later kregen de Dolphins toch de bal terug na een punt.

Tua had het duidelijk moeilijk met de zone-D die de Chargers hem voorlegde, maar dat veranderde toen Hill 1-op-1 stond met een verdediger. De verdediger tikte Hill met zijn voeten aan, maar viel zelf. Hierdoor lag de weg open voor Cheetah om een 60-yard touchdown te scoren. Het antwoord van de Chargers liet niet lang op zich wachten. LA bevond zich razendsnel op de helft van Miami na een 55-yard pass van Herbert naar Williams. Uiteindelijk kwam er geen touchdown, mede door een false start-penalty. Wel schoot Dicker een field goal tussen de palen en bepaalde zo de tussenstand op 20-14.

Het duurde daarna weer even voor we een score zagen. Sterker nog, met deze drive snoepten de Chargers bijna negen minuten van de klok. Uiteindelijk rondde Dicker weer de drive af met een field goal. Het gaf de Chargers een voorsprong van negen punten met 2:40 op de klok. Miami had geen time-outs meer en moest dus haast maken. Met nog 1:10 op de klok trapte Jason Sanders een 55-yard FG raak om de achterstand terug te brengen naar zes punten. De daaropvolgende onside-kick was onsuccesvol. Herbert hoefde daarna nog maar twee keer te knielen om de overwinning officieel binnen te halen.

CHIEFS MAKEN HET ZICHZELF LASTIG

Kansas City Chiefs @ Denver Broncos | 34-28

De Chiefs eindigden het eerste kwart met een 6-0 voorsprong door twee field goals van Harrison Butker. Overigens behaalde Travis Kelce in de eerste vijftien minuten de mijlpaal van meer dan 10.000 receiving yards. Zo komt hij in een rijtje van tight ends vol met (toekomstige) Hall-of-Fame’ers zoals Tony Gonzalez en Jason Witten die meer dan 10.000 receiving yards hebben.

Na nog geen minuut in het tweede kwart liet Patrick Mahomes weer wat magie zien. Tijdens een scramble gooide hij een flip-pass naar Jerick McKinnon die vervolgens 56-yard TD scoorde. Ook in het tweede kwart scoorde McKinnon een touchdown. Deze keer na een korte pass van Mahomes. Mahomes was overigens allesbehalve perfect in het eerste half uur. Hij gooide namelijk twee INT’s. Ook de defensie van KC scoorde in de eerste helft. Willie Gay onderschepte knap een pass van Russell Wilson en liep ermee naar de endzone voor een 47-yard pick-six. Wel scoorde Denver nog twee touchdowns in het tweede kwart om de achterstand behapbaarder te maken.

De achterstand werd nog behapbaarder na een touchdown van Marlon Mack aan het begin van de tweede helft. Met een 66-yd touchdown zette hij de tussenstand op 27-21. Toch sloegen de Chiefs laat in het derde kwart terug met een touchdown. Daarnaast verloren de Broncos Wilson door een hersenschudding. Brett Rypien nam het over. Rypien gooide een aantal plays later een korte TD-pass om de achterstand weer terug te brengen naar zes punten. De Chiefs hadden het in de tweede helft een stuk lastiger met de Broncos-D. Zo lastig dat Mahomes zijn derde interception van de wedstrijd gooide met een kleine zes minuten op de klok. Toch kreeg KC de bal razendsnel weer terug. Dit door een INT van L’Jarius Sneed. Een aantal first downs stelden vervolgens de overwinning veilig.

PANTHERS TERUG IN PLAY-OFF RACE

Carolina Panthers @ Seattle Seahawks | 30-24

De Panthers openden de score in deze wedstrijd met een field goal. Ze kregen de bal razendsnel terug nadat Geno Smith een INT gooide met zijn eerste worp van de game. De play daarop leidde direct tot een touchdown. Sam Darnold vond Shi Smith die de voorsprong uitbreidde naar 10-0. In het tweede kwart scoorden de Panthers nog een touchdown en een field goal. Wel deden vlak daarna de Seahawks wat terug door een geweldige vangbal voor de touchdown van Tyler Lockett. Net voor het einde van het tweede kwart scoorde D.K. Metcalf de tweede TD van de Seahawks door een pass van Smith te vangen. Daarmee zette Seattle de ruststand op 20-14 in het voordeel van Carolina.

De eerste score van het tweede half uur kwam van de voet van Michael Dickson. Hij scoorde na een vijf minuten namelijk een 27-yard field goal. De rest van het derde kwart scoorden de teams niet. Sterker nog, de Panthers deden dat pas na acht minuten in het vierde kwart. Een korte run van Raheem Blackshear leverde een voorsprong van 27-17 op. Een field goal met nog twee minuten op de klok stelde de overwinning zo goed als veilig. De Seahawks scoorden nog wel een touchdown, maar hadden met zestien seconden op de klok niet meer de kans om terug te komen.

Benieuwd of we het in onze voorspellingen bij het juiste eind hadden? Klik dan hier.

Coverfoto: Jed Jacobsohn/Associated Press