De Conference SemiFinals zijn gespeeld. De conference finals zijn begonnen. Het is tijd om de plekken voor de 2021 NBA Finals te gaan verdelen. In dit artikel een samenvatting van game 1 en 2.

WESTERN CONFERENCE

GAME 1 | #4 LOS ANGELES CLIPPERS – #2 PHOENIX SUNS: 103 – 104

De serie tussen de Clippers en Suns, beide nog zonder Chris Paul en Kawhi Leonard, is op een spectaculaire manier begonnen. Game 1 was al enorm close zonder echte verschillen te kunnen noteren, maar tijdens game 2 deden beide teams daar nog even een schepje bovenop.

Wederom waren er amper tot geen runs te bekennen en waren beide teams enorm aan elkaar gewaagd. Het was eigenlijk pas in de slotfase waarin het duel werd beslist. Paul George had de Clippers in het vierde kwart teruggebracht van een achterstand van zes punten en kreeg de kans om met een seconde of 15 te gaan (103-102 voorsprong) het duel met twee free throws nagenoeg te beslissen. Hij miste echter beide vrije worpen, waardoor de voorsprong maar een punt bleef. Zo kregen de Suns nog een kans om het duel alsnog te winnen. In eerste instantie miste Mikal Bridges een driepunter, maar de bal ging via een Clipper out of bounds. Toen mocht de thuisploeg nog een keer inbounden voor de zege. Het resultaat? Deze bizarre game-winner.

De Clippers hadden daarna nog een halve seconde, maar Paul George miste een driepunter. Zo wonnen de Suns op bizarre wijze met 103-104 en nemen ze een 2-0 voorsprong mee naar Los Angeles. Devin Booker (20 PTS) en Deandre Ayton (24 PTS, 14 REB en game-winner) speelde een goede wedstrijd, maar het was Cameron Payne die de show stal. Met 29 punten (career-high) en negen assists was hij de topscoorder van de wedstrijd. Zelfs Paul George (26 PTS, 6 REB en 6 AST) kon niet aan het puntentotaal van Payne tippen.

WEINIG VERSCHIL

Verder waren de statistische verschillen net zoals in game 1 enorm klein. De Clipper schoten wat beter van de driepuntlijn (38% om 23%), maar maakte weer minder field goals (36 om 41). Beide teams zijn overduidelijk enorm aan elkaar gewaagd, maar de Suns krijgen tijdens game 3 Chris Paul weer terug. Kawhi Leonard zal ook game 3 aan zich voorbij moeten laten gaan.

EASTERN CONFERENCE

GAME 1 | #5 ATLANTA HAWKS – #3 MILWAUKEE BUCKS: 116 – 113

In de andere serie, die nu pas begonnen is, mogen we ook niet klagen over vermaak en spektakel. Game 1 van de serie tussen de Hawks en Bucks zat er namelijk vol mee. Nadat de Hawks de 76ers in game 7 hadden uitgeschakeld en de Bucks eveneens 7 games nodig hadden om door te gaan vs de Nets, kon de Eastern Conference Final eindelijk beginnen. En hoe.

In de eerste helft was er weinig tot geen verschil tussen beide teams. In het derde kwart waren de Hawks, onder leiding van een bizarre Trae Young, de betere ploeg. De bezoekers wonnen het derde kwart met 34-26 en hadden zo een prima voorsprong opgebouwd om het vierde kwart mee aan te vatten. In dit derde kwart besloot Young zijn highlight-machine maar eens aan te zetten door een alley-oop of the glass te gooien en daarna bij een driepunter zijn schouders een beetje los te maken.

In het vierde kwart vonden de Bucks dat het wel gedaan was met de pret van de Hawks. Milwaukee begon goed te verdedigen en bleven aanvallend veel punten scoren. Zo stond de thuisploeg met nog vier minuten te gaan in het vierde kwart met zeven punten voor. Deze voorsprong was bij de laatste buzzer echter als sneeuw voor de zon verdwenen. De Hawks kwamen terug, wonnen vervolgens de free throw game en zagen Khris Middleton aan het einde een driepunter voor overtime missen. De Hawks wonnen, 116-113.

WEER EEN GAME 1 ROAD WIN VOOR DE HAWKS

Het is na de serie met de Knicks en de 76ers wederom een zege on the road voor de Hawks in game 1. Trae Young was met 48 punten, 11 assists en 7 rebounds wederom fenomenaal. Ook John Collins (23 PTS, 15 REB) was prima. Bij de Bucks waren het voornamelijk Giannis Antetokounmpo (34 PTS, 12 REB, 9 AST) en Jrue Holiday (33 PTS, 4 REB, 10 AST) die de Bucks op de schouders namen. Het was niet voldoende.

Bizar genoeg schoten beide teams 47 field goals en 8 driepunters raak. Het verschil in de wedstrijd was de free throws. De Hawks schoten er 14 raak, de Bucks 11. Kortom: ook in deze serie is het extreem close.