Stand in NBA bekend, Pistons en Rockets grijpen in

Het reguliere NBA-seizoen 2022-23 zit erop en de beslissingen zijn gevallen. De teams voor de playoffs en de play-in toernooien zijn bekend, waarna twee teams al snel besloten hun head coach te ontslaan of een andere rol te geven.


EASTERN CONFERENCE


EASTERN CONFERENCE EINDSTAND

 1. Milwaukee Bucks: 58-24 – X
 2. Boston Celtics: 57-25 – X
 3. Philadelphia 76ers: 54-28 – X
 4. Cleveland Cavaliers: 51-31 – X
 5. New York Knicks: 47-35 – X
 6. Brooklyn Nets: 45-37 – play-in
 7. Miami Heat: 44-38 – play-in
 8. Atlanta Hawks: 41-41 – play-in
 9. Toronto Raptors: 41-41 – play-in
 10. Chicago Bulls: 40-42 – play-in
 11. Indiana Pacers: 35-47 – O
 12. Washington Wizards: 35-47 – O
 13. Orlando Magic: 34-48 – O
 14. Charlotte Hornets: 27-55 – O
 15. Detroit Pistons: 17-65 – O
BROOKLYN NETS GRIJPEN LAATSTE TICKET, GEEN VERANDERINGEN VOOR PLAY-IN

De Brooklyn Nets hebben in de laatste week zich verzekerd van een directe play-off plaats. De Nets leken in de laatste weken nog een spannende strijd aan te gaan met de Miami Heat voor de zesde plaats. Echter lukte ze het uiteindelijk relatief makkelijk om het ticket vast te stellen. Enkel een fenomenale slotweek van Miami en een hele slechte week voor de Nets kon roet in het eten gooien, maar dat bleef uit. Brooklyn won twee van haar laatste vier wedstrijden en Miami won op haar beurt niet alle vier de wedstrijden.

Lager in de stand waren er geen verschuivingen voor de play-in tickets. Met de Atlanta Hawks, Toronto Raptors en Chicago Bulls allemaal binnen één overwinning van elkaar, kon het een bloedstollend einde worden. Echter wonnen de Hawks van de Bulls in een onderling duel, waardoor ze de tiebreakers tegen beide concurrenten in handen hadden. Uiteindelijk eindigde de teams in dezelfde volgorde tegen elkaar, waardoor de Hawks het nu opnemen tegen Miami in de play-in finale. De Raptors en de Bulls spelen tegen elkaar de andere wedstrijd en de winnaar daarvan zal strijden tegen de verliezer van de eerste play-in wedstrijd voor het tweede en laatste play-off ticket.

Onderin veranderde niets van waarde voor de play-offs, maar gooiden de Indiana Pacers wel hun ruiten in. Door de laatste wedstrijd van het jaar te winnen, schoof Indiana op van de dertiende plaats naar de elfde plaats in de Eastern Conference. Hierdoor hebben de Pacers 10% minder kans op een Top 4 pick in de draft. Indiana speelde nergens meer voor, maar heeft zichzelf toch al minder kansen gegeven voor volgend seizoen.

PROGRAMMA PLAY-IN

Dinsdag: Miami Heat – Atlanta Hawks (Play-in 1)
Woensdag: Toronto Raptors – Chicago Bulls (Play-in 2)
Vrijdag: Verliezer Heat/Hawks – Winnaar Raptors-Bulls (Play-in 3)

PLAY-OFF SERIES

Milwaukee Bucks – Winnaar Play-in 3
Boston Celtics – Winnaar Play-in 1
Philadelphia 76ers – Brooklyn Nets
Cleveland Cavaliers – New York Knicks

PISTONS OP ZOEK NAAR NIEUWE HEAD COACH

Het werd ook, vlak na de flinke nederlaag van de Pistons tegen de Bulls (81-103) dat Dwayne Casey volgend jaar niet meer de head coach is van de ploeg uit Detroit. Casey blijft wel actief voor het team dat aan het rebuilden is, want hij zal een rol in het front office van de Pistons krijgen. Favorieten om hem op te volgen zullen de komende tijd geïnterviewd worden en krijgen een team met enorm veel talent tot hun beschikking dat wellicht ook nog de #1 pick in de draft (en dus Victor Wenbayama) in handen heeft.


WESTERN CONFERENCE


WESTERN CONFERENCE EINDSTAND

 1. Denver Nuggets: 53-29 – X
 2. Memphis Grizzlies: 51-31 – X
 3. Sacramento Kings: 48-34 – X
 4. Phoenix Suns: 45-37 – X
 5. Los Angeles Clippers: 44-38 – X
 6. Golden State Warriors: 44-38 – X
 7. Los Angeles Lakers: 43-39 – play-in
 8. New Orleans Pelicans: 42-39 – play-in
 9. Minnesota Timberwolves: 41-40 – play-in
 10. Oklahoma City Thunder: 40-42 – play-in
 11. Dallas Mavericks: 38-44 – O
 12. Utah Jazz: 37-45 – O
 13. Portland Trail Blazers: 33-49 – O
 14. San Antonio Spurs: 23-60 – O
 15. Houston Rockets: 22-60 – O
LOS ANGELES LAKERS MET BELANGRIJKE EINDSPRINT, SPANNINGEN BIJ TIMBERWOLVES EN CLIPPERS

In de Western Conference waren er de afgelopen week wel meerdere verschuivingen. De zes teams die de slotweek in gingen als de top 6, deden allemaal hun plicht en bleven in de top 6 staan op dezelfde plek waar ze de week begonnen. Wat wel erg belangrijk was, waren de Los Angeles Lakers die opklommen van de negende plaats naar de zevende plaats. Hierdoor hebben de Lakers genoeg één zege in de play-in wedstrijd, die ze in eigen huis mogen spelen.

Die wedstrijd zullen de Lakers spelen tegen de Minnesota Timberwolves. Minnesota nam het in de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen op tegen de New Orleans Pelicans. In een onderling duel viel de beslissing wie achtste zou eindigen en wie negende zou worden. Dat de spanning te voelen was, werd duidelijk, nadat ploeggenoten Kyle Anderson en Rudy Gobert in een handgemeen kwamen op de bank. Desondanks trokken de Timberwolves aan het langste einde na een spannende ontknoping: 108-113. Anthony Edwards was de grote man bij de Wolves, met 26 punten, 13 rebounds, 4 assists, 4 steals én 4 blocks. Ook Karl-Anthony Towns deed zijn duid in het zakje met 30 punten en 8 rebounds.

De spanningen die zichtbaar bij de Timberwolves, kwamen ook nog voorbij bij de Los Angeles Clippers. LAC moest winnen om de Golden State Warriors in te houden en sloegen daar uit ook in. Echter ging het niet gemakkelijk en ook dat leidde tot spanning. Bones Hyland en Mason Plumlee stonden neus-aan-neus tegen elkaar, maar ook zij werden snel uit elkaar gehaald door ploeggenoten. De Clippers wonnen uiteindelijk met 119-114 van de Suns. Door deze zege bleven de Clippers vijfde, waardoor ze het in de eerste ronde van de play-offs ook op zullen nemen tegen Phoenix.

PROGRAMMA PLAY-IN

Dinsdag: New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder (Play-in 1)
Woensdag: Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves (Play-in 2)
Vrijdag: Verliezer Lakers/Timberwolves – Winnaar Pelicans/Thunder(Play-in 3)

PLAY-OFF SERIES

Denver Nuggets – Winnaar Play-in 3
Memphis Grizzlies – Winnaar Play-in 2
Sacramento Kings – Golden State Warriors
Phoenix Suns – Los Angeles Clippers

ROCKETS NEMEN AFSCHEID VAN SILAS

Net zoals de Pistons besloten ook de Rockets vlak na de overwinning op de Wizards (114-109) afscheid te nemen van hun head coach. Stephen Silas zal volgend jaar niet de head coach zijn van het team dat ook aan het rebuilden is en al flink wat talent in huis heeft. Ook de Rockets gaan binnenkort beginnen met interviewen van opvolgers en hebben een prima kans op de #1 pick in de 2023 NBA Draft.

Coverfoto: Associated Press

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen