Dutch Watch: Albies en Bogaerts starten sterk

Het nieuwe seizoen is een week oud, dus is het tijd om in de eerste Dutch Watch van 2023 terug te blikken op de prestaties van onze landgenoten. Xander Bogaerts heeft het uniform van de Red Sox verruild voor dat van de Padres, maar dat heeft geen invloed op zijn prestaties. Die zijn namelijk als vanouds. Ozzie Albies is eindelijk weer fit en daar plukken ze in Atlanta de vruchten van!

OZZIE ALBIES (2B, ATLANTA BRAVES)

23 AB, 7 H, 1R, 1 HR, 4 RBI, .304 BA, .320 OBP, .435 SLG, .755 OPS

Het seizoen 2022 was geen onverdeeld genoegen voor Ozzie Albies. Ja, zijn Braves speelden als titelverdediger, wonnen opnieuw de NL East, maar het was ook een jaar met fysiek ongemak. Het off-season en Spring Training stonden dan ook voornamelijk in teken van herstel. Dit was ook de belangrijkste reden dat Albies de WBC met het Koninkrijksteam aan zich voorbij liet gaan. Voor Oranje was ’t jammer, want al in de eerste week van het seizoen liet de infielder zien wat hij in z’n mars heeft.

Albies en de Braves lieten er op Opening Day geen gras over groeien. Al in zijn tweede at-bat was het raak voor de tweedehonkman, die met een RBI-single de tweede run namens Atlanta over de thuisplaat sloeg. Albies was 2-for-5 in zijn eerste wedstrijd van het jaar en de eenvoudige 7-2 overwinning maakte deze eerste dag meer dan geslaagd.

In de twee volgende wedstrijden in Washington noteerde onze landgenoot ook een hit, maar productief waren die niet. De Braves klopten de Nationals in twee van de drie wedstrijden en trokken zodoende met een goed gevoel naar St. Louis.

SWEEP IN ST. LOUIS

In het nog prille seizoen was Albies inmiddels bezig aan een bescheiden 3-game hitting streak. Tegen de hoog aangeslagen Cardinals kreeg die reeks een vervolg. Met Michael Harris II op ’t eerste honk rolde Ozzie Albies al in zijn eerste AB met zijn spierballen. De 2-run homerun zette Atlanta op een 3-1 voorsprong. Die klap was tevens de aanzet tot een zeer productieve tweede inning. De Braves scoorden 5 runs en legden daar de basis voor een 8-4 zege.

Deze week werd bekend dat rugnummer 25 door de Braves uit de roulatie wordt gehaald. Het nummer behoorde toe aan Andruw Jones, net als Albies afkomstig van Curaçao. Zo groot als Jones is Albies nog niet, maar hij timmert wel aardig aan de weg.

In elk van de eerste zes wedstrijden van dit seizoen kwam hij door met minimaal één hit en in de laatste wedstrijd in St. Louis noteerde hij en passant zijn vierde RBI van ’t jaar. De Braves vertrokken met een sweep uit St. Louis en gaven in de eerste week hun visitekaartje af.

XANDER BOGAERTS (SS, SAN DIEGO PADRES)

22 AB, 9 H, 5 R, 3 HR, 7 RBI, .409 BA, .440 OBP, .955 SLG, 1.395 OPS

Het leek een huwelijk dat niet kapot kon gaan. Xander Bogaerts en de Boston Red Sox waren een match made in heaven. Tot de huwelijksakte door onze landgenoot verscheurd werd deze winter. De kortestop is de dertig inmiddels ook gepasseerd en wil gaan spelen om prijzen. En daar zijn ze in Boston nog wel een stukje van verwijderd. Bogaerts had de clubs voor het uitkiezen, maar koos voor het grote geld in San Diego. De Padres legden hem vast voor elf seizoenen en een totaal bedrag van $ 280 miljoen. Xander Bogaerts werd daarmee de volgende grote naam in het sterrenensemble in Californië.

Het nieuwe zevenjarige contract van Jake Cronenworth haalde de headlines, maar ook Xander Bogaerts liet in de eerste serie van het seizoen even zien waarom ze in San Diego de portemonnee voor ‘m trokken. De infielder opende met doubles in de tweede en vierde inning en voegde er in de zesde nog een single aan toe. Alleen in de achtste inning wist hij de honken niet te bereiken, maar met de 3-for-4 en een run kan Bogaerts, ondanks de 2-7 nederlaag, terugkijken op een goed debuut.

XAN DIEGO

De eerste RBI voor de Padres vinkte Bogaerts af in de achtste inning van de tweede wedstrijd. Een sac fly liet Ha-Seong Kim scoren, maar die run kon een 4-1 nederlaag tegen de Colorado Rockies niet voorkomen. Pas in de derde ontmoeting pakten de Padres hun eerste winst (8-4) en dit hadden ze mede te danken aan de kracht van Xander Bogaerts.

Met Juan Soto op de honken sloeg de kortestop in de eerste inning zijn eerste homerun voor San Diego. Hij herhaalde dit kunstje in de vierde wedstrijd. Dit keer nam hij Jose Azocar mee over de thuisplaat voor zijn tweede 2-run homerun. Een beslissende klap in ’t met 3-1 gewonnen duel.

San Diego sloot de eerste week af met twee wedstrijden tegen de Arizona Diamondbacks. Bogaerts begon aan die korte serie met een .429 batting average, maar dit viel wat terug na de 1-for-4 in de met 5-4 gewonnen eerste ontmoeting. Bogaerts tekende daarin wel voor zijn derde double van ’t jaar.

De eerste home stand van 2023 werd afgesloten met een 6-8 nederlaag. Een teleurstellend begin van het seizoen, maar niet voor Xander Bogaerts. Met zijn derde 2-run homerun binnen een week was zijn kennismaking met Petco Park een erg aangename. Zijn klap in de vijfde inning betekende een 5-1 voorsprong, maar in de achtste inning draaiden de Diamondbacks het volledig om. De bezoekers scoorden 4 runs en stuurden de Friars met een .500 record naar Atlanta voor de serie tegen de Braves.

KENLEY JANSEN (RHP, BOSTON RED SOX)

1.0 IP, 0.00 ERA, 1 H, 1 BB, 2 K, 0 R, 0 ER, 1.000 WHIP

Het was voor iedereen even wennen om Kenley Jansen vorig jaar in een ander uniform dan dat van de LA Dodgers te zien. De closer speelde 12 seizoenen voor de grootmacht uit LA, maar begon in Atlanta aan een nieuw avontuur. Dit keer één van korte duur, want na een jaar bij de Braves tekende Jansen in december een tweejarig contract bij de Red Sox. Weer volgt een gewenningsproces. Niet zozeer vanwege het uniform, maar wel omdat de pitchers met de beruchte pitch clock te maken hebben. Zeker voor iemand met een vast ritueel zoals Jansen dat heeft, vergt dat wat aanpassing.

De closer streek neer in Boston. Waar zijn voormalige werkgevers de laatste jaren steevast tot de top behoorden, daar is geduld het toverwoord in Beantown. Na de vijfde plaats in de AL East van vorig jaar kan het alleen maar beter gaan. Althans, dat zou je denken. De Yankees, Blue Jays en Rays zijn meer dan waarschijnlijk te hoog gegrepen en in Baltimore bouwen ze ook aan een brug naar een mooie toekomst.

EERSTE WIN

Die O’s waren ook de eerste tegenstander voor Jansen en de Red Sox dit seizoen. Nadat Baltimore de seizoensouverture winnend afsloot, dreigden ze ook de tweede wedstrijd te winnen. De eerste opdracht van Kenley Jansen in 2023 was om de Orioles niet verder weg te laten lopen dan de 7-8 die al op het bord stond.

De routinier had 19 pitches nodig, stond een walk en een single toe, maar leverde ook 2 K’s af. Scoren deed Baltimore niet meer, maar dankzij een andere voormalig Brave kreeg Jansen de W. Met het eerste honk bezet sloeg Adam Duvall zijn tweede homerun van de wedstrijd en hielp Boston zo aan de 9-8 zege.

Voor Jansen bleef het tijdens deze home stand bij dat ene optreden. Nadat de Orioles waren vertrokken, kregen de Red Sox bezoek van de Pittsburgh Pirates. Bepaald geen wonderploeg, maar in drie wedstrijden wel drie keer te sterk voor de trots van Boston. Geen enkele reden voor manager Alex Cora om een beroep te doen op Kenley Jansen.

JURICKSON PROFAR (OF, COLORADO ROCKIES)

11 AB, 1 H, 0 R, 0 HR, 0 RBI, .091 BA, .167 OBP, .091 SLG, .258 OPS

Na ’t beste seizoen in zijn carriere had Jurickson Profar voor de gemakkelijke weg kunnen kiezen. Niemand had het hem kwalijk genomen als hij het shirt van de Padres weer over zijn hoofd had getrokken, maar Profar besloot anders. Hij wist dat de kans op speeltijd tussen alle sterren minder zou worden, dus wachtte de international zijn kans af. Pas in maart deed zich deze voor en niet geheel toevallig klopten de Colorado Rockies aan. De club waar ook bondscoach Hensley Meulens werkzaam is.

GEDULD

Uitgerekend in San Diego begonnen de Rockies aan hun seizoen. Veel wordt er niet verwacht van de mannen van manager Bud Black. Des te verrassender was het dan ook dat Colorado opende met twee overwinningen. Ze deden dit wel zonder Jurickson Profar, want die maakte pas in de vierde en laatste wedstrijd van de serie voor ’t eerst zijn opwachting. Veel succes had de outfielder niet. Hij dwong één keer vier wijd af tegen zijn oude club en was 0-for-3 in zijn at-bats. En er werd met 3-1 verloren.

Het schema was de Rockies niet gunstig gezind, want vanuit San Diego trok het gezelschap naar LA voor twee wedstrijden tegen de Dodgers. Met Profar in het linksveld kreeg Colorado afgelopen maandag een pak slaag (4-13). Onze landgenoot (0-for-4) wachtte na dit duel nog altijd op zijn eerste hit voor de Rockies.

Een dag later kwam die eerste hit alsnog. In de derde inning kwam Profar door met een single naar het rechtsveld. De honken liepen even later vol voor de Rockies, maar omdat C.J. Cron de bal in een dubbelspel sloeg, bleven de inspanningen zonder resultaat. Voor de vierde keer op rij stapten de Rockies met een nederlaag van het veld (2-5).

JONATHAN SCHOOP (INF, DETROIT TIGERS)

8 AB, 1 H, 1R, 0 HR, 0 RBI, .125 BA, .222 OBP, .125 SLG, .347 OPS

Jonathan Schoop bleef zijn club trouw in het off-season, maar net als voor generatiegenoten Didi Gregorius en Andrelton Simmons begint voor de 31-jarige infielder de tijd te dringen. Schoop kan aan slag aardige cijfers overleggen, maar helaas zijn die al een beetje gedateerd. Zijn beste seizoen had Schoop in 2017.

In dienst van de Orioles ramde hij toen 32 keer de bal het park uit, sloeg hij 105 runs binnen en mocht zijn .293 batting average er ook zijn. In 2021 was onze landgenoot verantwoordelijk voor 84 RBIs namens Detroit, maar vorig jaar moesten hij en de club genoegen nemen met 38 runs batted in.

Het slaggemiddelde in 2022 (.202) was ook niet iets om trots op te zijn. Steeds vaker ontbrak zijn naam in de starting line-up en die lijn trekt zich door in 2023. De Tigers zijn aan het bouwen en geven op ’t tweede honk de voorkeur aan Zach McKinstry. De jonge Spencer Torkelson mag het op ’t eerste honk laten zien en good old Miguel Cabrera gaat als aangewezen slagman door het leven. In ’t laatste jaar van zijn contract moet Schoop het doen met invalbeurten. Niet alleen moet hij op die manier zijn plek in de line-up zien te heroveren, maar hij zal ook een contract moeten verdienen voor 2024.

KANSJES DIENEN ZICH AAN

Op Opening Day kreeg Schoop vanaf het begin de kans op het tweede honk. Drie keer begaf de infielder zich naar het slagperk en twee keer werd hij door Rays-starter Shane McClanahan met drie slag weggezet. Tegen reliever Colin Poche had Schoop meer succes, maar de vier wijd werd niet in een run omgezet. Het lukte de Tigers überhaupt niet te scoren op Opening Day. Tampa Bay opende hun seizoen met een betrekkelijk simpele 4-0 overwinning.

Jonathan Schoop kwam in de derde wedstrijd van deze serie opnieuw in actie. De Rays maakten de sweep compleet door de Tigers voor de derde keer te kloppen. Dit keer met 5-1. Voor Schoop viel er weinig eer te behalen. In 2 AB’s kreeg hij tot twee keer toe een strikeout weg te slikken. Een weekend om snel te vergeten, maar de Tigers herpakten zich wonderbaarlijk goed in de volgende serie. Zonder de hulp van Schoop werd in Houston met 7-6 gewonnen van de Astros.

Tot ieders verbazing werd dinsdag de zege in de serie al veiliggesteld en dit keer was Schoop de gehele wedstrijd van de partij. Met een single en een run leverde de infielder ook zeker zijn bijdrage aan het onverwachte succes van de Tigers. Met Jonathan Schoop op het derde honk was Detroit ook in de tweede wedstrijd te sterk voor de wereldkampioen: 6-3. Houston stelde in de laatste ontmoeting orde op zaken. Schoop maakte de 8-2 nederlaag mee vanuit de dug-out.

Cover photo: Todd Kirkland

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen