SportAm Rookie Ladder: spanning terug dankzij blessure LaMelo Ball

Er is heel wat gebeurd sinds onze vorige rookie ladder. Frontrunner LaMelo Ball raakte op 21 maart geblesseerd aan zijn rechter pols. Een dag later bleek hij een gebroken botje te hebben, mogelijk betekent dit het einde van zijn seizoen. De deur staat echter nog open voor een terugkeer dit seizoen. In Minnesota hebben ze ondertussen een nieuwe coach aangesteld. Chris Finch heeft Anthony “the Ant” Edwards meteen gepromoveerd tot starter. Kortom: genoeg veranderingen om de rookie ladder weer onder de loep te nemen.


#1 LaMelo Ball /Charlotte Hornets

15.9 pts / 5.9 reb / 6.1 ast / 45% FG / 38% 3FG


Vorig seizoen was Zion Williamson de gedoodverfde ROY totdat hij geblesseerd raakte. Ja Morant speelde nagenoeg het hele seizoen en hij ging er met de award vandoor. Ditzelfde scenario dreigt voor LaMelo Ball.

Tot nog toe is hij veruit de beste rookie van dit jaar. Hij begon wat grillig en moest zijn plaats in de line-up verdienen, maar hij liet al snel zien over fantastisch skillls te beschikken. Hij kan een aanval leiden, is een uitmuntend passer, vindt makkelijk zijn weg naar de basket en is mede verantwoordelijk voor het goede seizoen van de Hornets.

Statistisch gezien behoort hij zelfs tot de betere rookies van de afgelopen jaren. Met meer dan vijf assists en vijf rebounds per wedstrijd en scores in de dubbele cijfers nestelt hij zich in het gezelschap van spelers als LeBron James, Luca Dončić en Ben Simmons. Het is te hopen dat hij dit seizoen nog in actie komt om de ROY award binnen te halen, want hij heeft laten zien dat hij deze prijs verdient.


#2 Anthony Edwards / Minnesota Timberwolves

16.7 pts / 4.3 reb / 2.6 ast / 39% FG / 32% 3FG


Sinds de komst van coach Chris Finch is Anthony Edwards gestegen in de aanvallende pickorder. Zijn teamgenoot Carl Anthony Towns is de grote blikvanger en leider van het team. Edwards komt op de tweede plaats en dat pakt vooralsnog uitstekend uit.

In het nieuwe aanvallende systeem van de Timberwolves krijgt Edwards een grotere verantwoordelijkheid en wordt hij steeds beter in stelling gebracht. Zijn schotpercentage is beter, zijn schotselectie is efficiënter en ook qua rebounds en steals zit hij in de lift.

In de laatste 11 wedstrijden was hij goed voor 24 punten per wedstrijd. De Timberwolves winnen weer wedstrijden. Er hangt een goede vibe rondom het team, mede door de goede prestaties van hun rookie. Het rechtvaardigt de keuze van zijn team om hem als eerste in de draft te selecteren. Normaal gesproken is hij degene die het meeste zal profiteren van een season-ending blessure van LaMelo Ball.


#3 Tyrese Haliburton

12.8 pts / 3.4 reb / 5.0 ast / 48% FG / 42% 3FG


Als Tyrese Haliburton tussentijds niet geblesseerd was geweest had hij op de tweede plaats gestaan in deze ranking. Voor de blessure verkeerde hij in bloedvorm en scoorde hij makkelijk in de dubbele cijfers.

Na vier wedstrijden te hebben gemist is hij op zoek naar zijn vorm. In zijn laatste wedstrijd tegen de Cleveland Cavaliers was hij goed voor 28 punten en verdedigend was hij onmisbaar. Hij blijft een essentiële schakel in het systeem van de Kings.

Het hele seizoen speelt Haliburton op een ontzettend hoog niveau. Zowel aanvallend als verdedigend is hij een hele slimme speler. Daar komt ook nog bij dat hij grotendeels als sixth man wordt gebruikt. Des te knapper dat zijn spel zo volwassen is. Van alle rookies is hij de beste “two-way player”.


#4 Immanuel Quickley / New York Knicks

12.7 pts / 2.2 reb / 2.3 ast / 40% FG / 38% 3FG


De New York Knicks blijven vriend en vijand verbazen met hun gedisciplineerde spel. Ze liggen nog altijd op koers om eindelijk weer de playoffs te halen. Met de naderende trade-deadline proberen ze het team zelfs nog te versterken om hun kansen in deze playoffs te vergroten.

Voor een team is het altijd fijn om een speler te hebben die als invaller meteen voor aanvallende dreiging zorgt. Immanuel Quickley is precies dat type speler. Wat Jordan Clarkson en Lou Williams zijn voor de Jazz en CLippers, is hij voor de Knicks.

Met de komst van Derrick Rose was het de vraag of dit ten koste zou gaan van de minuten van Quickley, maar gelukkig voor hem is hier geen sprake van. Hij blijft de zogeheten spark plug waardoor de second unit het team in de wedstrijd houdt.


#5 Jae’Sean Tate / Houston Rockets

10.3 pts / 5.3 reb / 1.8 ast / 52% FG / 33% 3FG


Het is niet makkelijk om een speler van de Houston Rockets te zijn. Als nieuwkomer in de NBA is het pure pech om in de achtbaan te belanden waarin de Rockets al het hele seizoen verkeren. Des te knapper is het dan als je vervolgens het hele seizoen de enige bent die alle wedstrijden heeft gespeeld. Als rookie is Jae’Sean de enige stabiele factor in Houston.

Tate wordt alom geprezen voor de energie waarmee hij speelt. Vooral verdedigend gaat hij voorop in de strijd en heeft hij bewezen een waardevolle speler te zijn. Zijn team staat op het punt alles overhoop te gooien en een complete rebuild te starten. De hoekstenen van de rebuild zijn Christian Wood en Tate. Het zegt genoeg over het vertrouwen dat de Rockets hebben in hun rookie.


Opvallende rookies


Patrick Williams / Chicago Bulls

De rookie van de Chicago Bulls heeft nog geen wedstrijd gemist en is in al zijn wedstrijden opgesteld als starter. Hij presteert op een constant niveau, maar meer als een goede role-player zit er vooralsnog niet in.

Isaac Okoro / Cleveland Cavaliers

Van alle rookies krijgt Okoro de meeste minuten per wedstrijd: 32 gemiddeld. Verdedigend krijgt hij elke avond de zwaarste klus toegewezen. Aanvallend krijgt hij sporadisch de bal. Als hij zijn aanvallende skills de komende jaren kan uitbreiden met bijvoorbeeld een betrouwbare driepunter is het een gewilde 3 & D wing.

Desmond Bane / Memphis Grizzlies

Veruit de beste driepuntschutter van alle rookies. Hij is hetzelfde type speler als JJ Redick en Seth Curry. Je kan het beter niet teveel ruimte geven, want hij zal de open schoten raak schieten.

Photo: Brock Williams-Smith/NBAE via Getty Images

Ruben Hoppe
Ruben Hoppe
NBA volger van het eerste uur. Diehard Rockets fan sinds Hakeem “the Dream” Olajuwon the paint domineerde. Mag graag op de racefiets zijn kop leeg rijden terwijl Bob Marley hem toezingt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen