SportAm Rookie Ladder: Anthony Edwards steelt de show

De vorige #1, LaMelo Ball, is nog niet herstelt van zijn polsblessure en dus hebben we een nieuwe koploper. Een aantal rookies hebben zich reeds bewezen en blijken stabiele aanwinsten te zijn voor hun team. Opvallend genoeg speelt slechts een enkeling bij een team dat nog in de running is voor het play-in toernooi. Van onze top vijf speelt alleen Immanuel Quickley nog voor een verlenging van het seizoen. Het is te hopen voor de Charlotte Hornets dat hun rookie snel terugkeert om twee redenen. Ten eerste mist hij anders teveel wedstrijden om in aanmerking te komen voor ROY en ten tweede omdat ze hem keihard nodig hebben om de playoffs te halen.


#1 Anthony Edwards / Minnesota Timberwolves

18.3 pts / 4.4 reb / 2.7 ast / 40% FG / 32% 3FG


De rookie die als eerste gekozen wordt in de draft staat automatisch in het middelpunt van de belangstelling. Velen vroegen zich af of de Minnesota Timberwolves er verstandig aan deden om Anthony Edwards als eerste te selecteren. Al helemaal omdat zij met D’Angelo Russell en Ricky Rubio twee gerenommeerde guards in de selectie hadden. Blessures en het vertrouwen van zijn coach hebben de route voor Edwards gemakkelijker gemaakt. Hij betaald het vertrouwen dagelijks terug en lijkt met de week beter te worden. Als LaMelo Ball niet snel terugkeert zal de ROY award ongetwijfeld naar de #1 draft pick van 2020 gaan.

Opvallend aspect bij de Timberwolves is dat ster D’Angelo Russel, sinds hij terug is van een blessure, als sixth-man gebruikt wordt. Het lijkt hierdoor dat Edwards hoger in de pikorde staat als Russell. Hoe lang coach Saunders hieraan vasthoudt is nog maar de vraag, maar vooralsnog ziet hij het niet zitten om de twee tegelijkertijd te laten starten.


#2 Tyrese Haliburton / Sacramento Kings

12.6 pts / 3.0 reb / 5.1 ast / 47% FG / 42% 3FG


In de laatste acht wedstrijden heeft Tyrese Haliburton zeven keer genoegen moeten nemen met de rol als sixth man. Het lijkt er dan ook sterk op dat coach Luke Walton hem niet langer inzet als starter. Dit hoeft niet perse een negatief effect op de jonge rookie te hebben, aangezien hij al eerder van waarde was in die rol. Het kenmerkt wel het wispelturige beleid van de coach.

Die wispelturigheid zie je ook terug in de recente prestaties van Haliburton. Hij scoort minder makkelijk, zijn schotpercentages zijn omlaag gegaan en je ziet een zekere mate van onzekerheid in zijn spel die we dit jaar nog niet hebben gezien. Momenteel zijn het de verdedigende kwaliteiten die zijn speelminuten rechtvaardigen. Elke rookie kent zijn ups en downs, maar hij heeft al laten zien erg volwassen te zijn en zal snel zijn weg omhoog weer vinden.


#3 Jae’Sean Tate / Houston Rockets

11 pts / 5.4 reb / 2.2 ast / 52% FG / 29% 3FG


Sinds de komst van Kelly Olynyk speelt Jae’Sean Tate voornamelijk op de small forward-positie in plaats van power forward. Het is nu niet zo dat de Rockets er heel veel op vooruit zijn gegaan, maar het kenmerkt de veelzijdigheid van het enige lichtpuntje dat zij dit seizoen kennen.

Tate bewijst verdedigend goed te kunnen switchen en meerdere posities te kunnen dekken. Een skill-set die zeer waardevol is binnen de huidige NBA, waarbij spacing de vaste, veelal ouderwetse, positionering van verdedigers ontmanteld en dwingt tot veranderingen. Hij lijkt dan ook een waardevolle speler voor de toekomst. Het is bewonderenswaardig dat hij elke wedstrijd voorop in de strijd gaat en met inzet zijn team probeert te inspireren hetzelfde te doen. Hopelijk vinden de Rockets de chemie waarmee ze de league verrasten door een tijdje supergoed te verdedigen, maar als Rockets-fan komen er ongetwijfeld heel zware tijden aan.


#4 Saddiq Bey / Detroit Pistons

11.4 pts / 4.1 reb / 1.2 ast / 41% FG / 38% 3FG


Saddiq Bey kende al een sterk rookie-seizoen, maar sinds het vertrek van Blake Griffin krijgt hij meer speeltijd en dus de kans zich beter te ontwikkelen. In de laatste 10 wedstijden scoorde hij negen keer in de dubbele cijfers en driemaal 20 punten of meer. Hij heeft bewezen een go-to scorer te zijn. Zoals het elke rookie betaamt is hij nog wat grillig en soms teveel opzoek naar eigen succes, maar bij een team als de Pistons kom je daar mee weg.

Al met al zullen de Pistons blij zijn met hun rookie, die als 19de geselecteerd werd in de draft. Wat dat betreft presteert hij beter als verwacht, een zogeheten draft steal. Aanvallend heeft hij bewezen van absolute waarde te zijn, verdedigend is er nog werk aan de winkel.


#5 Immanuel Quickley / New York Knicks

11.8 pts / 2.2 reb / 2.1 ast / 39% FG / 39% 3FG


Zoals we al aangaven is Immanuel Quickley de enige rookie in onze top vijf die nog voor de playoffs in de race is. Zijn rol bij de New York Knicks is die van spark-plug vanaf de bank. Samen met Derrick Rose draagt hij zijn team als de starters rusten. Het is inmiddels wel duidelijk dat veteraan Rose de boventoon voert. Als protegé van coach Tom Thibodeau was dat ook wel te verwachten.

Het is wel de ideale situatie om die rol tot in de puntjes te leren. Quickley doet ons denken aan Lou Williams, die maar liefst driemaal de sixth-man award won. Voor nu luidt de opdracht dus sponsen, leren van Rose en als kers op de taart ervaring opdoen in de playoffs.


OPVALLENDE ROOKIES


LaMelo Ball / Charlotte Hornets

Eind april kan LaMelo Ball hoogstwaarschijnlijk zijn comeback maken en zijn Charlotte Hornets helpen de playoffs te halen. Het ziet ernaar uit dat ze in het play-in toernooi zullen belanden. Naast Ball hopen ze natuurlijk ook op de terugkeer van Gordon Hayward. Als hij fit blijft zal hij zijn Rookie of the year Award welverdiend opeisen.

Facundo Campazzo / Denver Nuggets

Nee, Campazzo zal niet meedingen naar ROY credits, maar het is wel interessant om te zien hoe hij het gat dat Jamal Murray achterlaat invult. De verschrikkelijke blessure van Denvers ster dwingt coach Mike Malone een beroep te doen op zijn Argentijnse rookie.

Cole Anthony / Orlando Magic

De Orlande Magic hebben tijdens de laatste trade deadline schoon schip gemaakt. De ideale situatie voor jonge spelers om veel speeltijd te krijgen en zich snel te ontwikkelen. Na een lange blessure is Cole Anthony weer terug en de laatste drie wedstrijden begon hij ook als starter. Wanneer hij niet geblesseerd was geraakt had hij waarschijnlijk in onze top vijf gestaan.

Photo: Jim McIsaac/Getty Images

Ruben Hoppe
Ruben Hoppe
NBA volger van het eerste uur. Diehard Rockets fan sinds Hakeem “the Dream” Olajuwon the paint domineerde. Mag graag op de racefiets zijn kop leeg rijden terwijl Bob Marley hem toezingt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen