2021 NFL Draft DB Prospects: Jaycee Horn, Trevon Moehring en de rest

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. We kruipen langzaam maar zeker richting de SportAm Mock Draft. De laatste positie-week is aangebroken: de defensive backs. Wat zijn de beste cornerbacks en safety’s van deze draft? Het laatste artikel van de 2021 prospects gaat over de rest van de cornerbacks en alle safety’s in deze draft.


JAYCEE HORN, GREG NEWSOME EN DE OVERIGE CB’S


Jaycee Horn en Greg Newsome II

Horn is van de drie top cornerbacks die in de eerste ronde zeker weten gekozen gaan worden misschien wel het meest ondergewaardeerd. Drie jaar lang heeft hij de beste SEC-receivers lopen verdedigen, en elk jaar weer werd hij beter en beter. Het is vooral man coverage waarin hij uitblinkt. Zo af en toe maakt hij nog te vaak overtredingen, maar dit zal met ervaring alleen maar gaan afnemen. Hij kan verder fysiek gezien elke receiver goed verdedigen en heeft eigenlijk geen moeite met wat voor route dan ook. Net zoals Surtain heeft hij alleen zo af en toe moeite met slant routes, waardoor hij ook meer een outside cornerback is dan een slot cornerback.

Verder is Horn actiever in de run game en als blitzer dan Surtain II. Hij is vergelijkbaar met Farley, maar was statistisch gezien op deze gebieden wat beter. Zijn tackling kan echter, net zoals bij Farley, nog verbetert worden. Net zoals zijn off-man coverage. Ale met al een solide top 20 pick die zeker meer aandacht verdient dan hij in de voorbereid op deze draft heeft gekregen.

Er valt over te discussiëren of de weerstand die Greg Newsome II in zijn tijd in college wel zo goed was, zeker vergeleken met de drie CB’s die een zekere status als first round pick hebben. Toch zou je Newsome II daarmee te kort doen. Zeker als outside man-vs-man cover guy was hij afgelopen seizoen fantastisch. Als onderdeel van die offense noteerde hij een interception en zeven pass deflections (in drie duels!). Het aanvallen van de bal na de catch is zijn grootste kwaliteit. Newsome heeft daarnaast geen lijst aan blessures, ondanks zijn fysiek manier van spelen. Hij is als run defender en blitzer gelimiteerd, een beetje op het niveau Patrick Surtain II. Newsome heeft echter nog geen volledige seizoen achter zijn naam staan vanwege blessures. Is hij een first round pick? Nee. Zeker in de tweede of derde ronde is Newsome echter een prima cornerback om op te pikken.

Eric Stokes en Kelvin Joseph

Eric Stokes verbeterde van zijn 2019 naar 2020-seizoen en is nu een 2nd of 3rd round pick. Hij lijkt op zijn best in zone coverage, simpelweg omdat hij in man coverage nog te vaak zijn handen nodig heeft (en penalty’s incasseert) en daarnaast ook niet het atletisch vermogen heeft op de korte en middle routes. Een stap naar safety zou voor Stokes in potentie ook niet zo’n gek idee zijn, zeker als je ziet hoe goed zijn ball skills en inschattingsvermogen zijn.

Kelvin Joseph gaat met minder dan 20 duels aan ervaring de NFL Draft in. Dat is niet veel, op welke positie dan ook. Daarom is Joseph een project dat in de tweede of derde ronde gekozen kan worden en over een jaar of twee a drie zijn inconsistentie (die in de NFL zeker aanwezig zal zijn) zal wegwerken. Hij zou op safety kunnen spelen, gezien zijn fantastische ball skills en inschattingsvermogen. Toch zal hij in eerste instantie proberen om als cornerback te slagen. Hij heeft ervaring in het verdedigen van onder meer Kyle Pitts en DeVonta Smith. Veel lastiger en leerzamer dan dat gaat het niet worden.

OVERIGE OPTIES

Ifeatu Melifonwu en Aaron Robinson

Ifeatu Melifonwu was in college al behoorlijk underrated en gaat daar in deze draft ongewild vrolijk mee verder. Zijn combinatie van lengte en fysieke coverage is voor elke DB coach in de NFL een droom. Hij is vooral een man-to-man pres coverage DB met weinig ervaring als zone coverage CB. Verder is hij actief in de run en weet staakt hij de actervolging meestal pas als de play echt voorbij is. Probleem is wel dat Melifonwu qua productie pas een jaar echt heeft laten zien wat hij in huis heeft. Dit zal hij over een langere periode moeten gaan bewijzen. Maar: de beelden zijn daar.

Aaron Robinson is een fysieke man-to-man press coverage DB die vooral zijn lengte en wingspan erg mee heeft. De tegenstand waar hij in de AAC tegen speelde was niet per se indrukwekkend, maar wat hij liet zien was dat wel. Zijn draft stock is wat gezakt (vooral omdat andere CB’s nu meer opvallen), maar Robinson is nog steeds een prima pick in de tweede of derde ronde. Hij kan zowel slot als outside cornerback spelen, maar kan nog wel eens verslagen worden bij diepe ballen (vanwege ontbreken explosiviteit). Daarnaast heeft hij weinig tot geen ervaring met zone coverage en is zijn speelstijl daar ook niet bepaald geschikt voor.

Elijah Molden en Asante Samuel Jr

Elijah Molden is de beste run defender van alle CB’s in deze draft class. Daarnaast is hij (vooral als slot DB) extreem goed. Het maakt niet uit of het een receiver of een TE is, zelfs mijn zijn geringe lengte (1.78m) gaat hij de uitdaging aan. De weerstand in de PAC-12 was bedenkelijk, wat ervoor zorgt dat Elijah Molden een prima slot CB keuze zou zijn in de tweede of derde ronde. Geen blessuregeschiedenis, geen problemen buiten het veld en zelfs wat potentie als safety. Een veelvraat dus.

Geen speler in deze CB class is zo spectaculair en fantastisch om naar te kijken als Asante Samuel Jr. Fundamenteel en qua consistentie zijn er zeker nog verbeterpunten, maar de manier waarop hij de bal aanvalt (zowel als run game defender als na de catch) en hij over het veld heen vliegt is aanstekelijk. Zowel voor de spelers op het veld als voor de kijker. Het grootste probleem is dat hij niet al te lang is (onder 1.80m), wat in coverage soms tot een probleem kan leiden. Hij maakt dit echter goed met zijn inzet en positionering (die soms nog beter kan vanwege zijn enthusiasme). Hij heeft verder goede ball skills (drie inteceptions vorig seizoen) en is sowieso een turnover machine. en: amper tot geen blessuregeschiedenis. Al met al een 2nd round prospect met de potentie als first round talent.

SPORTAM CB RANKINGS


TREVON MOEHRING, RICHIE GRANT EN DE OVERIGE SAFETY’S


Trevon Moehring en Richie Grant

Moehring is, samen met Richie Grant, de enige safety die dit jaar een first round pick waard is. In het geval van Moehring is dat vanwege zijn ervaring (twee volledige jaren college), football IQ (herkennen van plays, inschattingsvermogen en het lezen van de QB) en atletisch vermogen (erg explosief, wendbaar en snel). Hij is op zijn best in man-to-man coverage, maar herkent ook als geen ander screen en short passes die hij dan in het backfield al kan ontmantelen. Daarnaast is hij prima in de run, waarin hij zijn inschattingsvermogen en het herkennen van gaten goed laat zien. Zijn pass rush-kwaliteiten zijn misschien wel daar, maar zijn door TCU nooit echt gebruikt. Een rol als free safety zou bij hem dan ook het beste passen. Hoe dan ook: Moehring is een borderline first round pick en zekere second round pick in deze draft.

Richie Grant werd wel als rusher gebruikt en was ook meer in de buurt van de LoS te vinden. Grant is prima als coverage safety, maar blinkt toch vooral uit als hij plays kan inschatten en run defense kan spelen. Zijn tackeling en inschattingsvermogen is fenomenaal en zijn oog voor de bal is unmatched. Grant was in de AAC (bedenkelijk niveau) een turnovermachine en was net zoals Moehring overal op het veld te vinden. Vooral tegen de betere tegenstanders (Cincinnati, Memphis) liet hij zich gelden, wat een goed teken is voor het volgende niveau. Daarnaast heeft hij een jaar meer speelervaring dan Moehring en is hij net zoals Moehring vrij gebleven van blessures. Ook Grant zit tegen de eerste ronde aan, maar zal waarschijnlijk in de tweede ronde gekozen gaan worden als free safety.

Jevon Holland en Hamsah Nasirildeen

Jevon Holland speelde afgelopen seizoen niet, met als resultaat dat net zoals bij Chase hij een beetje buitenbeeld is gevallen. Onterecht, want Holland is nog steeds een soliede 2nd en borderline first round pick in deze draft. Holland is vooral goed als strong safety (maar kan ook als free safety spelen), van waaruit hij zijn goede slot coverage en run defense kan laten zien. Holland is ook een factor als blitzeer en soms zelfs als rusher. De vraag is echter wel hoe hij er nu voor staat, zeker nu er geen draft combine is geweest en hij dat niet heeft kunnen laten zien. Al met al is Holland nog steeds een interception machine (9 interceptions in 27 wedstrijden) die er vaak voor zal zorgen dat je als team de bal terug zult krijgen.

Hamsah Nairildeen is een strong safety met enorm lange armen die hij gebruikt om turnovers te forceren. Vaak toont hij goed inschattingsvermogen en veel geduld in de run game en weet hij het pad van de RB goed te ontdekken en uit te schakelen. In coverage is hij opvallend goed in press coverage en gebruikt hij graag zijn handen. Ook kan hij als blitzer prima uit de voeten, wat hem een prima strong safety maakt. Hij kan zeker nog beter worden in zijn positionering en het afmaken van tackles, maar dit komt met ervaring. En zelfs zonder het afmaken van sommige tackle kwam hij aan de 90 of 100 tackles. Zegt wel genoeg dus. Hij heeft wel een ACL-blessure (2019) achter de rug en speelde de laatste paar maanden amper wedstrijden meer. Iets om rekening mee te houden.

OVERIGE OPTIES

Andre Cisco en Richard LeCount II

Andre Cisco is misschien wel meer een cornerback dan een safety. Hij is alles behalve slecht als run defender, maar blinkt toch vooral uit als coverage DB. Zijn aantal interceptions in drie jaar tijd (13!) laten zien dat hij fantastisch is in het lezen van een play of van de QB. Cisco mag dan ook wel gezien worden als een goede coverage safety. Toch wordt hij soms wel verslagen en kan zijn techniek nog flink verbeteren. Hij zal consistenter moeten worden als run defender wil hij ook daadwerkelijk als safety door het leven gaan. Als pass rusher is hij geen factor, zeker niet zoals Grant dat bijvoorbeeld is. Al met al een prima 2nd of 3rd round pick voor een defense die nog een cover DB/strong safety nodig heeft.

Richard LeCounte III is niet de langste (1.80m), maar is desondanks toch op zijn best als free safety en in coverage. Hij verzamelde op het allerhoogste college-niveau (SEC) zat interceptions en nam het op tegen veel goede receivers. Zijn run game defense is nog wisselvallig en ook in coverage laat hij zeker wel wat steekjes vallen, maar LeCounte heeft wel alles om een leider te worden van een secondary. Een flinke blessurelijst en zijn eerder genoemde lengte zijn de grootste struikelblokken bij LeCounte.

SPORTAM S RANKINGS

Photo: Kevin C. Cox/Getty Images

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen