Dutch Watch: Bogaerts komt op stoom, meer blessureleed

Een aantal spelers van het Koninkrijksteam hebben niet de meest gelukkige week achter de rug. Waar de knuppel van Xander Bogaerts wakker werd, daar bracht Andrelton Simmons de week grotendeels in quarantaine door. Ook Ozzie Albies en Didi Gregorius moesten even geblesseerd toekijken. Kenley Jansen lijkt zijn vorm van een paar jaar geleden weer helemaal te pakken te hebben. Bij tijd en wijle blaast de closer de concurrentie weg. Over hen en de overige spelers van het Koninkrijksteam veel meer in deze derde Dutch Watch van het seizoen.

Stats: .155/.261/.328, .588 OPS, 7 R, 8 RBI, 55 OPS+, -0.1 bWAR

Ozzie Albies lijkt in de eerste maand van het seizoen de verpersoonlijking van de Atlanta Braves. De tweedehonkman is op zijn zachtst gezegd wat grillig. Hij pakt zijn hits mee, slaat wel degelijk runs binnen, maar er zitten ook veel momenten bij dat goede prestaties achterwege blijven. En net als een hoop ploeggenoten komt hij niet zonder kleerscheuren door de eerste series. Op bezoek bij de Chicago Cubs raakte Albies in de eerste wedstrijd geblesseerd.

Het hield aan slag nog niet over voor Albies. Hij sloot de home stand vorige week af met een .149 batting average en in z’n eerste twee weken was de tweedehonkman goed voor 2 homeruns en 8 RBIs. Op Wrigley Field kwam daar, helaas voor Albies en Braves, niets bij. Daar kon de infielder zelf niet veel aan doen. In de zevende inning kwam hij door met zijn vierde tweehonkslag van deze jaargang en dit leidde tot de vijfde run voor de Braves.

Zijn volgende slagbeurt verliep minder succesvol. Hij bereikte wel weer de honken, maar dit ging ten koste van een pijnlijke kuit. Albies werd geraakt door werper Justin Steele en die HBP kostte hem uiteindelijk de rest van deze serie. Atlanta won het eerste duel met 5-2, kreeg daarna met 4-13 alle hoeken van Wrigley Field te zien om de derde met dezelfde cijfers te winnen.

SNELLE RENTREE

Dinsdag in de Bronx keerde Albies terug in de line-up. In de New York Yankees troffen de Braves een ander team dat in de kelder van hun divisie bivakkeerde. Albies en de zijnen konden in de eerste van twee wedstrijden echter niet profiteren. In zijn tweede plate appearance kreeg Albies vier wijd, maar zijn overige drie eindigden stuk voor stuk in een out. Zonder hun grote ster Ronald Acuna moesten de Braves dit duel dan ook aan de Yankees laten. Met een single in de tweede inning van de twee wedstrijd tilde Ozzie Albies zijn slaggemiddelde weer iets omhoog. De hit zou hem uiteindelijk niet veel brengen, maar dit keer trokken de Braves uiteindelijk wel met 4-1 aan het langste eind.

Stats: .371/.413/.557, .970 OPS, 8 R, 8 RBI, 170 OPS+, 0.7 bWAR

Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat de Boston Red Sox met een 3-game losing streak aan het seizoen begonnen. De 9-game winning streak die daarna volgde, bracht Xander Bogaerts en de zijnen aan kop van de AL East. Vorig weekend kwamen die andere Sox op bezoek en mocht Boston zich meten met een powerhouse uit een andere divisie. Na de serie tegen de White Sox volgden voor Xander Bogaerts twee productieve potjes tegen de Blue Jays

Die eerste krachtmeting beviel Xander Bogaerts prima. Boston won die eerste wedstrijd met 7-4 en met 2 RBIs had Bogaerts een belangrijk aandeel in die overwinning. Onze landgenoot was 4-for-5 met tevens zijn vijfde double van dit jaar. Zijn slaggemiddelde tilde hij naar .412. Lang mocht de kortestop daar niet van genieten.

In de doubleheader van zondag kwam Bogaerts weliswaar door met zijn zesde double, maar dat was ook de enige hit in 6 AB’s die dag. Zijn batting average dook met .386 weer onder de .400 en het wachten was nog altijd op die eerste homerun. Voor de Red Sox was de doubleheader evenmin een succes. Beide wedstrijden gingen naar de White Sox. Op Patriot’s Day haalden de BoSox echter hun gram. Zonder Bogaerts werd Chicago met 11-4 verslagen.

EINDELIJK!!! (1)

Het schaap dat over de dam beweegt of eventueel de befaamde theorie van de ketchupfles. Je kunt er allerlei theorieën op loslaten, maar feit is dat Xander Bogaerts in het tweeluik tegen de Blue Jays eindelijk zijn eerste homerun sloeg. En de kortestop liet deze een dag later al volgen door de tweede. Twee jaar geleden timmerde hij de bal 33 keer het stadion uit en de 11 homers van vorig jaar, in 56 wedstrijden, mochten er ook zijn.

Dit seizoen moest X-Man lang wachten op zijn eerste, maar dinsdag was het dan eindelijk zover. Na een double in zijn eerste at-bat betrad hij in de vierde inning het slagperk met twee honken bezet. Met de vierde pitch die hij zag van Hyun Jin Ryu maakte hij niet alleen wat fans op de Green Monster blij, maar zijn team nog veel meer. Met deze 3-run homerun stond Bogaerts aan de basis van een 4-2 overwinning.

Het tweede duel verliep minder voorspoedig. Dit keer nam Toronto een vroege voorsprong, maar maakten de Red Sox het nog spannend. In de achtste inning, zijn vierde slagbeurt, was het opnieuw raak voor Bogaerts. Dit keer moest hij alleen een rondje over de honken maken, maar de achterstand werd teruggebracht tot 4-3. In de negende inning maakten de Blue Jays het echter af: 6-3. Met 8 hits in 19 AB’s heeft Bogaerts een productief weekje achter de rug.

Stats: .296/.322/.426, .748 OPS, 3 R, 10 RBI, 107 OPS+, -0.4 bWAR

Tegen de Mets werden de Phillies in de steek gelaten door de aanval, maar daar was afgelopen weekend tegen de St. Louis Cardinals geen sprake van. Niet in het eerste duel althans. De 11-game hitting streak van Didi Gregorius werd beëindigd in de laatste wedstrijd tegen de Mets, maar de kortestop pakte de draad snel weer op. Helaas voor Gregorius kwam hij niet helemaal ongeschonden uit de serie tegen de Cardinals.

ZIEKENBOEG

De Phillies hadden een flinke draai om de oren gekregen van de New York Mets. Al de opgekropte frustraties kwamen eruit in ’t eerste duel met de Cardinals. In de tweede inning kwam Didi Gregorius door met z’n 14e hit van dit seizoen en deze resulteerde in de tweede run voor Philadelphia. Met de honken bezet kwam hij in deze inning nogmaals aan slag, maar hij was iets te enthousiast op de eerste pitch en werd de derde nul. Met 9-2 werd St. Louis vorige week vrijdag verslagen, maar een dag later was het de beurt aan de Cardinals om uit te halen. Gregorius was al goed voor een walk en een single toen hij in de vijfde inning ook zijn eerste RBI-double van ’t jaar afvinkte. Deze hielp Rhys Hoskins over de thuisplaat, maar hielp de Phillies niet veel. Ze gingen met 9-4 onderuit.

Didi Gregorius was 3-for-9 in zijn eerste twee wedstrijden, met dus een RBI en een run. Dankzij een 2-0 overwinning in de derde ontmoeting ging deze serie naar de thuisspelende Phillies, maar met 0-for-4 kon Gregorius geen potten breken. In de volgende serie, tegen de Giants, werd duidelijk dat Sir Didi een elleboogblessure had opgelopen bij een diving catch. Hoewel de blessure niet ernstig leek, miste hij wel de serie van drie wedstrijden tegen San Francisco. Zonder hun Amsterdamse kortestop wonnen de Phillies alleen de laatste ontmoeting van de Giants.

Stats: 7 G, 8.0 IP, 0-0, 2.25 ERA, 4 SV, 10 K, 6 BB, 1.00 WHIP, 171 ERA+, 0.3 bWAR

Kenley Jansen en de LA Dodgers speelden vorige week de serie waar veel fans met smart op zaten te wachten. De Dodgers heersten de laatste jaren over de NL West, maar de San Diego Padres schuiven zichzelf nadrukkelijk naar voren als grote uitdager. Vorig weekend stonden de teams voor het eerst dit seizoen tegenover elkaar en de twee powerhouses in de NL West stelden niet teleur. Na de Padres volgde voor de Dodgers een serie tegen de koploper in de AL West. De Seattle Mariners –en dat is geen typefout- verbazen vooralsnog vriend en vijand dit seizoen.

Geduld is, volgens het gezegde, een schone zaak, maar veel geduld hoefde Kenley Jansen in deze serie niet te hebben. Al in de achtste inning van de eerste wedstrijd deed manager Dave Roberts een beroep op zijn closer. Met een 5-5 tussenstand was de situatie er niet naar, maar Corey Knebel had het lastig met de batters van de tegenstander. Jansen had 3 pitches nodig om uit de inning te komen, maar in de negende ging het wat stroever. Hij had 10 pitches nodig voor zijn eerste twee nullen, maar Manny Machado dwong vier wijd af en werd vervolgens door Eric Hosmer binnengeslagen voor wat op dat moment de 6-6 betekende. Drie ballen later waren Jansen en de Dodgers uit de inning om in de twaalfde dit duel met 11-6 naar zich toe te trekken.

VINTAGE JANSEN

LA won uiteindelijk twee van de drie wedstrijden tegen de Padres en Jansen werd pas afgelopen dinsdag weer aan het werk gezet. De Mariners hadden het eerste duel in dit tweeluik gewonnen en de Dodgers begonnen met een 1-0 voorsprong aan de negende inning van de tweede ontmoeting. Opnieuw zagen we een ouderwetse Kenley Jansen aan het werk. Met 97 mph haalde zijn fastball snelheden zoals we die lang niet van hem zagen en de closer had slechts 10 pitches nodig om de wedstrijd op slot te gooiden. Hij opende met een flyout en stuurde zijn volgende twee tegenstanders met drie slag terug. Voor Jansen zijn vierde save van het seizoen. In zijn acht innings stond Jansen 2 hits, 2 earned runs en 6 walks toe. Zijn ERA staat na 6 series op 2.25.

Stats: .258/.370/.333, .704 OPS, 8 R, 8 RBI, 104 OPS+, 0.3 bWAR

Met de nederlagen tegen de Pirates in het achterhoofd begon de uitdager in de NL West aan de serie tegen de heersende macht uit LA. Een opsteker was dat Fernando Tatis Jr. terugkeerde in de line-up, maar het wonderkind kon er niet voor zorgen dat de Padres in de stand dichter bij de Dodgers kwamen. Jurickson Profar kwam drie keer in actie tegen de regerend kampioen en hij speelde op vier verschillende posities. Aan slag liet hij met name in de eerste wedstrijd van zich horen.

Profar opende deze serie met een walk in de tweede inning. Vervolgens sloeg hij de bal onder meer in een dubbelspel voor hij in de achtste inning, bij een 5-3 achterstand, opnieuw aan slag kwam. De vierde pitch die hij van Corey Knebel kreeg, sloeg hij voor een double het linksveld in. Wil Meyers en Manny Machado konden scoren na de klap van onze landgenoot en daarmee bracht Profar het evenwicht terug in de wedstrijd. Helaas voor de Friars ging het in de extra innings alsnog mis: 6-11.

De tweede ontmoeting werd ook een prooi voor LA. Vier keer verscheen Profar daarin in het slagperk, maar met een catcher’s interference en twee walks kreeg hij één AB achter z’n naam. Die overigens eindigde in drie slag. In de finale van deze serie was Profar de leadoff hitter voor San Diego. Na een strikeout en twee flyouts promoveerde hij in de achtste inning een error uiteindelijk tot run. Daar had Profar wel de hulp van Eric Hosmer bij nodig. Die run van Profar was uiteindelijk de opmaat tot een 5-2 overwinning voor zijn ploeg.

TELEURSTELLEND

Met één winstpartij in drie wedstrijden verliep de serie tegen de Dodgers teleurstellend. Dit was echter nog niets vergeleken bij de serie die daarna volgde tegen de Milwaukee Brewers. De in potentie sterke slagploeg uit San Diego liep zich stuk op Corbin Burnes en diens kompanen. Profar was 2-for-10 in dit drieluik, waarin hij zijn derde tweehonkslag van het jaar sloeg. Een overwinning op de Brew Crew zat er niet in voor de Friars, waardoor ze deze week vijf van de zes gespeelde wedstrijden aan de tegenstander moesten laten.

Stats: .203/.234/.254, .489 OPS, 7 R, 4 RBI, 40 OPS+, -0.3 bWAR

De Detroit Tigers doen dit seizoen dikwijls denken aan die beroemde doos met chocolaatjes uit Forrest Gump. Je weet simpelweg niet wat je van ze kan verwachten. Vorige week wonnen ze nog knap van de Astros, maar Jonathan Schoop en consorten lieten dit volgen door vier nederlagen in Oakland. Ze sloten hun road trip dan ook in stijl af met drie sweeps. Twee negatieve tegenover één positieve. Helaas kon Schoop ook niet veel betekenen voor zijn ploeg. Dit veranderde dan eindelijk tegen de Pirates.

De infielder bouwde tijdens de series in Cleveland en Houston voorzichtig aan een bescheiden hitting streak, maar in Oakland kelderde zijn batting average weer. Hoewel Schoop het de pitchers niet eenvoudig maakte, was hij 0-for-3 in zijn eerste AB’s. In de negende inning sloeg hij met een sac fly nog een run binnen, maar de A’s hadden de winst op dat moment al binnen: 9-4.

Die productieve out was het laatste wapenfeit van Schoop in deze serie. De Tigers verloren de volgende twee duels zonder ook maar één run te scoren en de international was 0-for-7 in die wedstrijden. Detroit wist in de laatste wedstrijd van deze road trip nog 2 runs te scoren, maar Oakland deed ’t met 3 net iets beter. Schoop kwam in dit duel niet in actie.

EINDELIJK!!! (2)

Jonathan Schoop moest er 51 AB’s op wachten, maar woensdag werd zijn geduld en dat van de Tigers dan eindelijk beloond. Nadat hij in de eerste wedstrijd van de doubleheader tegen de Pittsburgh Pirates na drie wedstrijden weer eens een hit mocht bijschrijven, joeg Schoop in deel 2 voor het eerst deze jaargang een bal de tribunes in. Bij een 1-1 stand in de vijfde inning gaf de infielder het goede voorbeeld. Zijn homerun betekende ’n voorsprong voor de Tigers, die in diezelfde inning wegliepen naar 4-1 en uiteindelijk met 5-2 zouden winnen.

Een paar uur eerder was Schoop al doorgekomen met een RBI-single. Na deze doubleheader stond er een .182 batting average achter zijn naam en 4 RBIs. Dat slaggemiddelde wist hij in de derde en laatste wedstrijd tegen de Buccos nog aardig op te vijzelen. Pas voor de tweede keer sinds Opening Day steeg dit tot boven de .200. Dit had Schoop te danken aan een 2-for-4 aan slag, maar dit hielp de Tigers niet aan een overwinning. Deze ging met 4-2 mee in de koffer naar Pittsburgh.

Stats: .355/.474/.452, .925 OPS, 6 R, 3 RBI, 170 OPS+, 0.5 bWAR

Voor zowel Andrelton Simmons als de Minnesota Twins was het een relatief rustige week. De kortestop testte vorige week positief op het coronavirus en zal pas één dezer dagen weer in actie mogen komen. Simmons was al tijdens de serie tegen de Red Sox het haasje, maar tijdens de road trip waren er meer Twins die positief testten. Minnesota speelde daardoor maar één keer tegen de Angels (10-3 nederlaag) en zag een streep door de overige twee wedstrijden gaan. Afgelopen dinsdag keerden de Twins terug op het veld en moesten in de doubleheader beide wedstrijden aan de A’s laten.

Op het moment van schrijven is nog altijd niet duidelijk wanneer Simmons zijn rentree maakt, maar hij miste deze week wel het spektakelstuk in Oakland. De teams scoorden samen maar liefst 25 runs. Met 13-12 trokken de A’s dit slugfest naar zich toe en boekten daarmee de elfde overwinning op rij.

Coverfoto: Omar Rawlings/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen