2021 NFL Draft DB Prospects: Caleb Farley

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. We kruipen langzaam maar zeker richting de SportAm Mock Draft. De laatste positie-week is aangebroken: de defensive backs. Wat zijn de beste cornerbacks en safety’s van deze draft? We gaan verder met misschien wel de grootste gok van de eerste ronde: Caleb Farley.


CALEB FARLEY – VIRGINIA TECH

Leeftijd: 22 | Lengte: 1.88 m | Gewicht: 93 kg | Sophomore


Het is ongelooflijk spijtig dat de blessurelijst van Farley behoorlijk heftig is, want anders was hij gegarandeerd een top 10 pick geweest en had hij bovenaan het CB-lijstje gestaan in deze draft. Aan de speler zelf valt namelijk, op wat kleine dingetjes na, niet veel aan te merken. Na een prima 2018 presteerde hij in 2019 fenomenaal, wat hem samen met Patrick Surtain II en Jaycee Horn bovenaan de CB class van dit jaar nestelde.

THE GOOD: ZONE COVERAGE & MAN-TO-MAN | ALLROUND ROUTE COVERAGE | POSITIONERING | BALL SKILLS

Ten eerste dit: Farley heeft dankzij Virginia Tech ervaring in zowel zone als man-to-man coverage. In zone coverage kan hij zijn misschien wel beste trait (inschattingsvermogen en positionering) fantastisch gebruiken. Virginia Tech gebruikte zone coverage vooral veel in de endzone en dit was dan ook de plek waar Farley dit vooral kon laten zien.Zoals gezegd is Farley in man-to-man ook fantastisch. Hij is, in tegenstelling tot Surtain, niet echt een press coverage guy. Farley geeft zijn directe tegenstander wat meer ruimte, omdat hij weet dat hij fysiek het meestal niet gaat winnen. Dit maakt hij echter veelal goed met zijn football IQ en positionering, die er meestal voor zorgen dat hij in de juiste positie is om een play te maken. Meestal levert dit, ondanks dat receivers soms ballen vangen, momenten op waar hij verdedigend gezien ondanks de catch alles goed doet en hij het de receiver zo lastig mogelijk maakt.


HANDTECHNIEK

Maar als er dan gevochten moet worden voor positie, schuwt hij daar niet voor weg. Sterker nog: hij excelleert daarin. Daarnaast levert zijn goede positionering en ball skills hem aardig wat picks op. Farley zal straks in de NFL dan ook op een gegeven moment wel in de top tien qua interceptions terug te vinden zijn.We kunnen hier moeilijk elke route laten zien, maar er is eigenlijk geen route die Farley niet kan verdedigen. Daar waar Surtain bij specifieke routes echt fantastisch is, kan Farley eigenlijk elke route goed verdedigen. Van short passes en slants tot midrange en long balls. Hij is atletisch en snel genoeg (iets wat Surtain een beetje mist) om ook diepe ballen prima te kunnen coveren. Hij kan zelfs TE’s coveren als dat nodig is.

KWALITEITEN ALS BLITZER

Ook kan hij, vanwege zijn atletisch vermogen en explosiviteit, als blitzer fungeren. Dit is iets waar hij dus meer voor gemaakt is dan Surtain. Hij heeft zelfs het vermogen om halverwege de blitz zijn aanpak aan te passen en toch nog een receiver of RB te dekken. Een zeer waardevolle toevoeging aan je defense.


RUN DEFENSE

Tot slot nog een zijn run defense. Ondanks dat zijn tackling (zie the bad) nog een stuk beter kan, zorgt zijn positionering er wel voor dat hij zichzelf in staat brengt om tackles te kunnen maken en RB’s te kunnen tackelen. Ook op dit gebied is hij veel actiever dan Surtain.


THE BAD: KRACHT | TACKLING | BLESSUREGESCHIEDENIS

Zoals in de intro al gezegd valt er op de speler Farley eigenlijk niet veel aan te merken. Technisch gezien zit hij al op hetzelfde niveau als Surtain en hij kan, in tegenstelling tot Surtain, zo’n beetje iedere route en receiver verdedigen. Toch is vooral zijn kracht een aandachtspuntje. In coverage merk je het eigenlijk amper tot niet, maar zeker in tackling en bij het moeten ontwijken van blocks merk je dat hij pure kracht mist. Dit is voor een CB natuurlijk niet zo gek, maar wat extra gewicht en spiermassa toevoegen in de NFL zou geen schande zijn. Als resultaat van het ontbreken van kracht is zijn tackling… wisselvallig at best. Er waren momenten dat het er prima uitzag, maar de momenten zoals hieronder vallen toch meer op.


BLESSURELIJST

Toch is de grootste zorg, en meteen ook de grootse reden waarom hij niet vast in de top tien gemockt wordt, zijn lijst aan blessures. De lijst is niet per se lang, maar wel extreem zwaar. Vroeg in zijn carriere moest hij al een ACL-blessure verwerken, terwijl hij in 2020 mede niet speelde vanwege een ernstige rugblessure. Inmiddels in Farley herstelt. Hij zegt zelf dat teams zich er geen zorgen over hoeven te maken, maar zo werkt het natuurlijk niet. Surtain en Horn zijn hun hele carrière fit geweest, Farley alles behalve. En zoiets wordt meegenomen door teams.

Farley is qua puur talent de beste cornerback in deze draft class, maar delft in veel mocks het onderspit ten opzichte van (voornamelijk) Surtain. Sommige hebben ook Jaycee Horn boven hem staan. Zover gaan wij niet, maar dat Surtain de meer zekere optie is staat vast. Als Farley zijn ernstige blessures achter zich kan laten en fit kan blijven, is hij de beste CB in deze draft class. Als…

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen