SportAm NBA Rookie ladder: Cunningham maakt sprongen

Tijd voor de tweede rookie ladder van SportAmerika dit seizoen. Hoe staat het ervoor met de nieuwkomers. Zijn er opvallende veranderingen? Heeft Cade Cunningham zijn weg naar de top 5 kunnen vinden? Wie vallen er door de mand? Wie stijgen er? We nemen jullie weer mee in het nba-seizoen van de rookies tot nu toe!

#1 EVAN MOBLEY / CLEVELAND CAVALIERS

Evan Mobley staat net zoals bij de vorige rookie ladder op de eerste plek. De Cavs doen het goed en vinden zich op een keurige vierde plek in het oosten terug. Dat is mede te danken aan het prima spel van de rookie forward. Mobley kwam tot op heden tot 25 wedstrijden in de NBA en won er daar 17 van. Zijn bijdrage in die wedstrijd leidde tot 13.8 punten, 8.3 rebounds en 2.5 assists per wedstrijd. Niet alleen aan de offensieve kant maakt Mobley flinke stappen, ook defensief staat hij uitstekend zijn mannetje. Zijn statistieken en grote contributie aan het win-loss record van de Cavs zorgt ervoor dat Mobley hard op weg is naar minimaal all rookie first team en wie weet rookie of the year.

#2 SCOTTIE BARNES / TORONTO RAPTORS

Ook forward Scottie Barnes vindt zichzelf terug op dezelfde plek in deze lijst terug als bij de vorige rookie ladder. Barnes overlegt prima cijfers en heeft pas twee wedstrijden moeten missen dit seizoen. Het grote verschil met Mobley is dat Barnes wel de statistieken heeft, maar niet de wins. De Raptors vinden zichzelf terug op een elfde plek in het oosten, wat nog geen recht geeft tot de play-in wedstrijden die tot playoffs kunnen lijden. De rookie uit Florida State wordt gezien als een van de meest consistente rookies en heeft al sinds 20 november niet meer een wedstrijd gespeeld waar hij onder de 10 punten scoorde. Zijn gemiddeldes spreken dan ook voor zich met 15.4 punten, 8.3 rebounds en 3.3 assists per wedstrijd.   

#3 CADE CUNNINGHAM / DETROIT PISTONS

#1 Cade maakt een sprong naar de derde plaats. Cade is warmgedraaid en begint scherp te schieten in de NBA. Dit zien we aan wedstrijden zoals tegen de Oklahoma City Thunder, waar Cade 6 driepunters raak schoot en tot 28 punten kwam, een career high voor de point guard. Veel levert het de Pistons tot op heden niet op. Zij staan strak onderaan in de NBA met een record van 4-22. De Pistons zijn nog lang niet waar ze willen zijn, maar met Cunningham hebben ze ongetwijfeld geen verkeerde keuze gemaakt. De rookie uit Oklahoma State gaat Detroit nog veel plezier opleveren als ze daar meer talent omheen vinden. Cade overlegt steeds betere cijfers en komt tot een gemiddelde van 15.8 punten 6.2 rebounds en 4.6 assists per wedstrijd.

#4 FRANZ WAGNER / ORLANDO MAGIC

Onze Oosterbuur bij de Magic blijft op de vierde plek. Dit verdient de Duitser met zijn consistentie op het veld. Wagner kreeg het zelfs voor elkaar om in back-to-back duels tegen de Clippers en de Lakers 20 punten te scoren. Wagner heeft echter hetzelfde probleem als Cunningham, zijn team presteert namelijk niet. De Magic zijn op de Pistons na het slechtste team in de NBA en hebben een record van 5-24, niet echt iets om over naar huis te schrijven. Wagner zet overigens prima gemiddeldes neer met 14.1 punten 4.5 rebounds 2.8 assists per wedstrijd. Ook de Magic zullen meer talent moeten zoeken om zich richting de playoffs te gaan spelen de komende jaren.

#5 JOSH GIDDEY / OKLAHOMA CITY THUNDER

De Australiër is erg populair onder de Thunder-fans en dat is niet voor niks. Giddey is een uitstekende teamplayer die aardig zijn draai in de NBA aan het vinden is. Hoewel de driepunters nog niet willen vallen voor de rookie guard komt Giddey toch tot een prima gemiddelde van 10.7 punten per wedstrijd. Ook 6.8 rebounds en 5.9 assists is helemaal niet verkeerd voor een rookie. De Thunder moeten wel beter gaan spelen want met 2 overwinningen in de laatste 11 wedstrijden gaan zij de playoffs van het westen niet halen.

OVERIGE OPVALLENDE ROOKIES

Nummer 2 Jalen Green is al sinds eind november geblesseerd aan zijn hamstring waardoor hij de opmars van de Rockets niet heeft meegemaakt. Zijn mederookie Alperen Sengun wel. De 19-jarige center van de Rockets was niet de meest bepalende speler aan de kant van Housten tijdens de winning streak van de Rockets, maar speelde prima zijn rol en komt tot op heden tot 9.5 punten per wedstrijd.

Chris Duarte, die bij de vorige rookie ladder nog derde stond, kan bij de Pacers nog niet helemaal zijn draai vinden en wisselt goede wedstrijden af met hele matige. Prima omschrijving van het seizoen van heel Indiana, dat zich op een 13e plek terugvindt in het oosten. Bij deze nogmaals een grote shoutout aan Herbert ‘Not on Herb’ Jones, die alle rookies leidt in steals met 36, niet verkeerd voor een second rounder.

Foto: Kirby Lee-USA TODAY Sports

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen