SportAm NBA MVP Ladder: Jokic, Embiid of Curry?

Het reguliere seizoen zit erop, de playoffs zijn gestart. Een seizoen met maar 72 wedstrijden per team. In vijf maanden tijd hebben alle teams tezamen 2160 wedstrijden afgewerkt. Ze zijn ondanks alle COVID perikelen heel de USA doorgevlogen. Van het ene quarantaine hotel naar het andere. In totaal zijn er 153 spelers die minimaal 1 wedstrijd hebben gemist door het virus. De Boston Celtics zijn het zwaarst getroffen: 10 van hun spelers hebben totaal 128 wedstrijden gemist. Daartegenover hebben de Indiana Pacers slechts twee spelers moeten missen voor maar vier wedstrijden.

Blessures en COVID hebben hun tol geëist in dit knotsgekke seizoen. Top teams als de Utah Jazz, Phoenix Suns en Brooklyn Nets hebben geen van allen een uitgesproken MVP-kandidaat. Voor de regerend tweevoudig MVP Giannis Antetokounmpo lag de lat veel te hoog om voor een derde award te gaan. LeBron James zag zijn missie stranden door een enkelblessure en de drie supersterren van de Nets kampten allen teveel met blessures en onderlinge competitie om mee te dingen naar het kroonstuk. Het is tijd om de balans op te maken en de meest waardevolle speler van het seizoen aan te wijzen!


#1 Nikola Jokić / Denver Nuggets / 47-25

72 games / 26.4 ppg / 10.8 reb / 8.3 ast / 57% FG / 39% 3FG / 31 PER


In Denver hebben ze een pareltje in de vorm van de 2.11 meter lange Servische alleskunner: Nikola Jokić. Hij heeft alle wedstrijden gespeeld, leidt zijn team in punten, rebounds en assists en noteert dagelijks hoge schotpercentages. Hij was goed voor 16 triple doubles, tweede in de league achter Russell Westbrook. In alle wedstrijden scoorde hij in de dubbele cijfers.

De 26 jarige center van de Denver Nuggets wordt aanbeden door fans die zich richten op advanced statistics. Hij is de league leader in 10 verschillende categorieën, waaronder:

  • Win shares
  • Payer efficiency rating
  • Box plus/minus
  • Offensive win shares
  • Field goals
  • 2 pt field goal
  • 2-pt field goal attempts

Alle statistieken wijzen erop dat hij de meest waardevolle speler in de NBA is dit reguliere seizoen. Wat de statistieken echter niet zeggen is dat hij zijn medespelers beter maakt. Toen Jamal Murray geblesseerd raakte voor de rest van dit seizoen werden de Nuggets meteen afgeschreven.

Jokić lijkt sindsdien een stapje extra te hebben gezet. De aanval loopt via hem en daardoor zijn spelers als Michael Porter Jr, Will Barton en aanwinst Aaron Gordon beter gaan spelen. Jokić heeft geen tweede man zoals Murray nodig, hij bedient diegene die het best in de wedstrijd zit. Hij weet wie een “hot-hand” heeft, hij weet waar zijn medespelers staan.

‘The Joker’ heeft bewezen de beste speler van de NBA te zijn. Hij beslist wedstrijden en is de onvervalste steunpilaar van zijn team. De komende twee jaar staat hij nog onder contract, de komende twee jaar zijn de Nuggets titelkandidaat.


#2 Joel Embiid / Philadelphia 76ers / 49-23

51 games / 28.5 ppg / 10.6 reb / 2.8 ast / 51% FG / 38% 3FG / 30.3 PER


Onze runner-up Joel Embiid kende een zeer sterk seizoen. Voor lange tijd leidde hij de league in player efficiency rating, totdat hij na 31 gespeelde wedstrijden geblesseerd raakte. Hij mistte 10 wedstrijden op rij. In totaal heeft hij 21 wedstrijden gemist. Wat als hij het hele seizoen fit was geweest? Hoe groot was zijn impact dan geweest? Het is onmiskenbaar dat de Philadelphia 76’ers er nog beter voor hadden gestaan als Embiid vaker inzetbaar was geweest.

Inzetbaarheid zal altijd een fragiel deel blijven van de speler Embiid. Maar als hij speelt is hij meestal de beste op het veld. De hele NBA heeft moeite met de lengte en kracht van hem. Hij kan elke verdediger in een hoek drijven. De getalenteerde center schiet snel en goed genoeg van afstand. Hij is verrassend snel om zijn tegenstanders te passeren met een drive. Overal op het veld kan hij kansen creëren voor zichzelf en zijn teamgenoten.

Waar Jokić aanvallend de spelmaker is geldt voor Embiid dat hij vaak het eindstation is. Een ander verschil is dat Embiid verdedigend sterker is. Zijn rim protection is uitzonderlijk. Alleen Rudy Gobert van de Utah Jazz heeft eenzelfde impact rondom de ring.

Als Embiid een heel seizoen fit blijft zal hij een keer MVP worden. Tot die tijd is het voor de 76’ers te hopen dat hij fit blijft tijdens de playoffs, want uiteindelijk gaat het dan om de prijzen.


#3 Stephen Curry / Golden State Warriors / 39-33

63 games / 32 ppg / 5.5 reb / 5.8 ast / 48% FG / 42% 3FG / 26 PER


Het seizoen begon dramatisch voor de Golden state Warriors. “The Splash Brothers” lagen beiden een heel jaar in de lappenmand: Steph Curry speelde mondjesmaat en Klay Thompson speelde helemaal niet. Na een verloren seizoen hoopte eenieder op vuurwerk van het dynamische duo. Niets van dat toen Klay afgelopen zomer voor een tweede keer ernstig geblesseerd raakte en weer een seizoen moest toekijken.

Vanaf dat moment was het de vraag of het weer een verloren jaar zou worden. Alles oogde wat rommelig bij Golden State. De nieuwe aanwinsten moesten wennen, rookie James Wiseman had moeite aan te pikken bij het niveau van de NBA en Draymond Green was off. Er was echter nog iemand die zich niets aantrok van de malaise en het was aan hem om het team bij de hand te nemen en er toch een goed seizoen van te maken.

Steph Curry wist in de laatste wedstijd van het seizoen de topscoorder titel op te eisen en kaapte daarmee de prestigieuze titel voor de neus van Bradley Beal weg. Het was de kers op de taart in een lang en zwaar seizoen. Het was onder zijn bezielende leiding dat de Warriors het play-in toernooi haalde.

De baltovenaar en scherpschutter noteerde een reeks van 11 wedstrijden op rij waarin hij minimaal 30 punten scoorde. Hij had uitschieters van 62, 57, 53 en tweemaal 49 punten. Op een gegeven moment schoot hij zoveel driepunters per wedstrijd als sommige team in drie wedstrijden.

Op het eind bleek het net niet genoeg. De supporting cast was te zwak. Draymond Green bewees dat hij nog altijd een unieke speler, maar scorend net te zwak is. Laten we hopen dat het volgend jaar anders is. Dat Steph Curry weer zo goed speelt als dit jaar, maar nu met een waardige side-kick.


#4 Giannis Antetokounmpo / Milwaukee Bucks / 46-26

61 games / 28 ppg / 11 reb / 5.9 ast / 57% FG / 30% 3FG / 29 PER


Hoe realistisch is het om drie keer op rij MVP te worden? Hoe hoog ligt de lat als je hem twee jaar op rij in de wacht hebt gesleept? Als je dan ook nog Defensive Player of the year bent is het haast onmogelijk om no beter te presteren. Tel daarbij twee teleurstellende playoffs en je kansen zijn nihil.

Desalniettemin heeft Giannis een heel goed seizoen gespeeld. Statistisch is het allemaal ietsje minder in vergelijking met vorig seizoen, ondanks dat hij meer minuten per wedstrijd speelde. Het team had wat transformaties ondergaan en moest op elkaar ingespeeld raken. De flow van de afgelopen jaren ontbrak, maar de Milwaukee Bucks hebben eigenlijk een heel goede selectie. En laten we eerlijk zijn: een 46-26 record is gewoon heel goed.

Misschien heeft hij de hele league in slaap gesust. Wie weet hebben de Bucks al die tijd de focus op de playoffs gericht in plaats van het reguliere seizoen. In het tweeluik met de Brooklyn Nets, tijdens het reguliere seizoen, speelde Giannis op zijn best. Beide wedstrijden werden gewonnen. Het tweeluik met de 76’ers, kort daarvoor, werden met 2-0 gewonnen. Wederom speelde Giannis op MVP-niveau. Toevallig zijn dit nou net de teams die verslagen moeten worden om de Finals van de NBA te halen…

Het lijkt er sterk op dat “the human alphabet” maar een doel heeft: kampioen worden met zijn Milwaukee Bucks. De NBA kan zijn borst nat maken.


#5 Luka Dončić / Dallas Mavericks / 42 – 30

66 games / 27.7 ppg / 8 reb / 8.6 ast / 48% FG / 35% 3FG / 25 PER


Het derde seizoen van Luka Dončić kenmerkte zich door ups & downs. 12 van de eerste 20 wedstrijden werden verloren. Luka oogde ‘dik’, traag, gefrustreerd. De aanvallende flow waarmee de Dallas Mavericks en met name Dončić zich hadden geprofileerd was ver te zoeken.

Hortend en stotend sleepte het team zich voort. Langzaam maar zeker sleepte de pas 22-jarige Sloveen zijn team uit het moeras. Want de enige stabiele factor in Dallas was “the Don”. Zoals hij de verdediging kan ontleden kan bijna niemand anders. Voor reguliere guards is hij een nightmare matchup. Hij is simpelweg te groot en te sterk. Voor grotere tegenstanders is hij dan weer te balvaardig. Hij beschikt over een ongekende timing waarmee hij heel sneaky kruipdoor sluipdoor routes naar de basket vindt. Zijn dribbel skills zijn buitenaards. Hij speelt met geduld, wacht rustig tot zich een mogelijkheid voordoet om toe te slaan. One-on-one niet te stoppen.

En nu is hij niet meer out of shape. De snelle start van het seizoen kwam simpelweg te vroeg. Hij heeft toegegeven niet klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Inmiddels draait hij op volle toeren. Hij is onmiskenbaar een van de beste spelers van de NBA. In dit rijtje is hij veruit de allerjongste. Het is niet de vraag of hij ooit MVP wordt, maar hoe vaak en wanneer. Dit jaar in ieder geval nog even niet.

Photo: Aaron Ontiveroz / The Denver Post

Ruben Hoppe
Ruben Hoppe
NBA volger van het eerste uur. Diehard Rockets fan sinds Hakeem “the Dream” Olajuwon the paint domineerde. Mag graag op de racefiets zijn kop leeg rijden terwijl Bob Marley hem toezingt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen