Doncic zet Clippers op 2-0 achterstand, Nets en 76ers on fire

De playoffs zijn deze week dan eindelijk begonnen. Na elke game vatten we de belangrijkste wedstrijden samen. In dit artikel: game 2 van de eerste ronde in de NBA playoffs.


EASTERN CONFERENCE


GAME 2 | #8 WASHINGTON WIZARDS – #1 PHILADELPHIA 76ERS: 95-120

Na een spannende Game 1, waarin de Philadelphia 76ers net te sterk waren voor de Washington Wizards, was er de hoop dat Game 2 net zo spannend zou worden. In het begin van het eerste kwart gingen de ploegen nog redelijk gelijk op. Tweemaal schoot Bradley Beal de Wizards nog op voorsprong, maar daarna namen de 76ers het heft in handen en liepen ze in het eerste kwart al uit naar een voorsprong van elf punten. In het tweede kwart leken de Wizards nog even terug te komen. Weer was het Beal die de Wizards terugbracht tot een achterstand van vier punten, maar toen was het George Hill met vijf punten in twee minuten die de thuisploeg richting de tweede helft weer op een comfortabele voorsprong bracht.

De 76ers kwamen sterk uit de rust en liepen in het derde kwart uit naar een voorsprong van twintig punten. Ook in het vierde kwart kwamen de Wizards niet meer dichterbij, maar dat kwam mede door het uitvallen van Russell Westbrook. De point guard van Washington verzwikte in het begin van het vierde kwart zijn enkel en kon niet verder. Het meest opvallende kwam toen hij het veld verliet richting de kleedkamer, want een ‘fan’ van Philly vond het nodig om zijn bak popcorn over Westbrook heen te gooien. Ondanks de blessure probeerde Westbrook verhaal te halen. Hij werd echter tegengehouden door de beveiliging. De supporter werd uit het stadion gezet.

Het was een zeer efficiënte wedstrijd van de 76ers. Met een schotpercentage van meer dan 55% en slechts 11 turnovers deden ze het aanvallend heel goed. Ook defensief waren ze erg sterk, met maar liefst 14 blocks (waarvan 5 van guard Matisse Thybulle) en tien steals. Logischerwijs was het bij de Wizards dus wat minder, met een stuk lager schotpercentage van maar 40.2% en 14 turnovers.

GAME 2 | #7 BOSTON CELTICS – #2 BROOKLYN NETS: 108-130

Bind de stoelriemen maar vast, want als de Brooklyn Nets zo blijven spelen zijn ze vertrokken. Dat vat vooral de eerste helft van de Nets in Game 2 tegen de Boston Celtics samen. De ploeg die bekent staat om de drie aanvallende supersterren lieten in het eerste kwart tegen Boston ook zien goed te kunnen verdedigen. De Celtics scoorden ‘slechts’ 26 punten op evenveel possessions, terwijl de Nets veertig punten scoorden. En geloof het of niet, die veertig punten kwamen vooral op het conto van Joe Harris. De scherpschutter van Brooklyn was in het eerste kwart goed voor 16 punten, 3 rebounds, 2 steals, 4 rake driepunters en een schotpercentage van 86%. Het gat met de Celtics was direct geslagen. Ook in het tweede kwart ging Brooklyn goed door. Met onder andere nog eens zes punten voor Harris en tien voor James Harden was het gat aan het einde van het tweede kwart al 24 punten.

Net als in de eerste helft bleven de Nets dominant en ruim op voorsprong. Het uitvallen van Jayson Tatum was echter nog een smet op de wedstrijd. De forward won sterk een reboundduel van Kevin Durant, maar werd daarbij aan zijn oog geraakt en kon niet meer verder. Zonder JT als tegenstander liepen de Nets nog verder uit en konden de starters met minder dan 30 gespeelde minuten rusten op de bank.

Deze wedstrijd toonde aan hoe sterk de Brooklyn Nets zijn als het eenmaal begint te lopen. Van de normale rotation schoot iedereen meer dan 50% van de schoten raak, behalve Nicolas Claxton (0/2 FG). Durant was goed voor 26 punten, 8 rebounds, 5 assists en 4 blocks, Harden noteerde 20 punten, 5 rebounds en 7 assists, terwijl Kyrie Irving een rustige avond had met 15 punten en 6 assists. Harris eindigde met 25 punten, 4 rebounds en 7 rake driepunters. In tweeënhalf kwart toonden de Nets waar toe ze in staat kunnen zijn, mits ze echt locked in zijn.

OVERIGE UITSLAGEN

#5 Atlanta Hawks 92 – 101 #4 New York Knicks (Derrick Rose 26 punten) – Serie staat 1-1.

#6 Miami Heat 98 – 132 #2 Milwaukee Bucks (Giannis Antetokounmpo 31 punten, 13 rebounds, 6 assists) – Milwaukee leidt 2-0.


WESTERN CONFERENCE


GAME 2 | #7 LOS ANGELES LAKERS – #2 PHOENIX SUNS: 109-102

Na de nederlaag in Game 1 was Anthony Davis zeer kritisch op zijn eigen spel. “Als ik zo speel, gaan we hier niet winnen”, zei hij en in Game 2 liet hij direct zien dat hij gelijk had. De forward kwam zeer direct uit de startblokken, maar misschien ook iets te direct voor Jae Crowder. Na 58 seconden schopte Davis vol in het klokkenspel van Crowder. Bewust of niet, daar zijn verschillende meningen over, maar Davis kwam er met een Flagrant 1 foul van af.

Maar daarna nam Davis zijn ploeg op de schouders, uiteraard samen met LeBron James. In het eerste kwart scoorde James zelf alleen al tien punten, om de Lakers een voorsprong van zes punten te geven. In het tweede kwart gebeurde er niet zo veel enerverends, maar werd wel duidelijk dat Chris Paul nog zeker kampt met de blessure die hij opliep in Game 1. Hij speelde deze wedstrijd slechts 23 minuten en kwam ook niet meer in actie in het vierde kwart. Cameron Payne moest de taak van Paul overnemen, maar deed dat logischerwijs niet op het niveau van Paul.

In het vierde kwart was het Davis die met 14 punten de wedstrijd definitief in het slot gooide. De forward scoorde 9 van zijn 14 punten vanaf de vrijeworplijn, waar hij de hele wedstrijd al te vinden was. In totaal schoot hij 18 van zijn 21 vrije worpen raak. Hij eindigde uiteindelijk met 34 punten, 10 rebounds en 7 assists. King James noteerde 23 punten en 9 rebounds en ook Dennis Schröder was belangrijk met 24 punten. Voor Phoenix scoorde Devin Booker 31 punten. Hij deed dat net zoals Davis vooral vanaf de vrijeworplijn: 17/17.

GAME 2 | #5 DALLAS MAVERICKS – #4 LOS ANGELES CLIPPERS: 127-121

De zege van de Mavericks afgelopen weekend op de Clippers in Staple Center was de verrassing van Game 1. Niemand dacht dat de Mavericks dit tijdens Game 2 nog een keertje voor elkaar zouden krijgen. Niks bleek minder waar. De Mavericks wonnen ook game 2 van de LA Clippers: 127-121.

Het was, na een gelijkopgaande eerste helft, vooral het derde kwart waarin de Mavericks toesloegen. De bezoekers wonnen dit kwart met 30-19 en creerde zo een gat van meer dan tien punten. De Clippers konden daar nog wel wat vanaf snoepen, maar kwamen nooit echt in de buurt van een zege. Luka Doncic, die zou eindigen met 39 punten, 7 rebounds en 7 assists, blonk wederom uit. Met als hoogtepunt een bizarre one-legged fadeaway driepunter die ook nog eens goed verdedigd werd. Tot veel plezier van Dirk Nowitzki en Kansas City Chiefs QB Patrick Mahomes.

De Mavericks schoten vooral beter van achter de driepuntlijn (53% om 39%), wat uiteindelijk het verschil bleek te zijn. Het trio Doncic, Tim Hardaway Jr (28 PTS, 5 AST, 6 3PT) en Kristaps Porzingis (20 PTS, 4 REB en 3 3PT) bleek wederom te sterk voor de Clippers. De thuisploeg kreeg van Kawhi Leonard (41 PTS, 6 REB, 4 AST) en Paul George (28 PTS, 12 REB en 6 AST) prima wedstrijden, maar de rest van het team presteerde niet goed genoeg.

De Mavericks hebben zo, tot ieders verbazing, een 2-0 voorsprong. De serie is nu overduidelijk in hun handen, en de Clippers zullen komend weekend in Dallas minimaal een wedstrijd moeten winnen om de serie in leven te houden. Zo niet, dan wordt het een pijnlijke uitschakeling voor de Clippers.

OVERIGE UITSLAGEN

#8 Memphis Grizzlies 129 – 141 #1 Utah Jazz (Rudy Gobert 21 punten, 13 rebounds, 4 blocks; Ja Morant 47 punten, 7 rebounds) – Serie staat 1-1.

#6 Portland Trail Blazers 109 – 128 #3 Denver Nuggets (Damian Lillard 42 punten, 4 rebounds en 10 assists; Nikola Jokic 38 punten, 8 rebounds en 5 assists) – Serie staat 1-1.

 Photo: Juan Ocampo/ Getty Images

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen