Spanning bovenin Eastern Conference, ruzie bij Miami

Het NBA-seizoen 2021-22 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


20 maart – 26 maart


EASTERN CONFERENCE STAND

 1. Philadelphia 76ers: 46-27
 2. Miami Heat: 47-28
 3. Boston Celtics: 46-28
 4. Milwaukee Bucks: 46-28
 5. Chicago Bulls: 43-41
 6. Toronto Raptors: 42-32
 7. Cleveland Cavaliers: 41-33
 8. Brooklyn Nets: 39-35
 9. Charlotte Hornets: 38-36
 10. Atlanta Hawks: 37-37
 11. New York Knicks: 32-42
 12. Washington Wizards: 31-42
 13. Indiana Pacers: 25-50
 14. Detroit Pistons: 20-54
 15. Orlando Magic: 20-55

IN DE SPOTLIGHT


SPANNING IN DE TOP VAN DE EASTERN CONFERENCE

Met nog minder dan tien wedstrijden te spelen, nadert de ontknoping in de Eastern Conference. Zo staat de gehele top vier binnen slechts één overwinning van elkaar en valt er geen pijl op te trekken wie er uiteindelijk welke positie zal bekleden.

De Philadelphia 76ers hebben namelijk afgelopen nacht de leiding overgenomen, zonder zelf in actie te komen. De Miami Heat kwamen in actie, maar verloren op bezoek bij de Brooklyn Nets hun vierde wedstrijd op rij. Ook de Milwaukee Bucks hadden de kans om de koppositie over te nemen, maar verloren ruim van de Ja Morant-loze Memphis Grizzlies: 102-127.

En met alle nederlagen om hun heen, kunnen ook zomaar de Boston Celtics gaan profiteren. Sinds 1 januari hebben de 29 van de 38 gespeelde wedstrijden gewonnen en hebben ze het beste record uit de Eastern Conference. Onder leiding van een fenomenaal spelende Jayson Tatum klommen ze snel omhoog en misschien leidt dat nog tot de eerste plaats.

Negen wedstrijden voor Philadelphia, acht voor Boston en Milwaukee en zeven wedstrijden voor Miami en dan weten we pas zeker wie waar zal gaan spelen in de eerste ronde van de play-offs. Iets wat we wel zeker weten is dat het heel spannend gaat worden, want er staan ook nog drie onderlinge wedstrijden op de planning de komende twee weken!


DE TEGENVALLER


ONRUST IN MIAMI NA NEDERLAGEN EN RUZIE OP DE BANK

Ondanks hun plek hoog in de Eastern Conference is het de laatste tijd toch niet altijd koek en ei voor de Miami Heat. Na een nederlaag tegen de Philadelphia 76ers kwamen de Golden State Warriors op bezoek. Golden State won onder andere dankzij een sterke Andrew Wiggins, wat leidde tot een opstootje op de bank tussen coach Erik Spoelstra, gesteund door veteraan Udonis Haslem, en sterspeler Jimmy Butler.

Butler heeft de reputatie van een sterspeler met een vurig karakter, iets wat hij al eerder liet zien in zijn periodes bij de Chicago Bulls, Minnesota Timberwolves én Philadelphia 76ers. Toch blijft het ook een fenomenale speler die de Heat onder andere in 2020 naar de NBA Finals leidde. Ook dit jaar is Miami erg goed bezig en Butler draagt daar aan bij met 21 punten, 6 rebounds en 5 assists per wedstrijd.

Toch kwam het in de wedstrijd tegen de Golden State Warriors tot een duidelijk moment van onvrede tussen coach en sterspeler, nadat Spoelstra een time-out aanvroeg na een 13-0 run van de Warriors aan het begin van het derde kwart. Jordan Poole gooide namelijk een ware hail mary driepunter raak aan het einde van de schotklok en de coach leek niet tevreden met de manier waarop Butler verdedigde.

Helaas werd dit niet opgevangen door de microfoons, waardoor het gissen blijft wat er exact werd gezegd. Na de wedstrijd vertelde Spoelstra als een echte coach, dat de ruzie ging om de locatie waar er ’s avonds gegeten zou worden. Een mooi excuus voor een moment waar alle NBA-drama fans van smullen.

De twee wedstrijden daarna tegen de New York Knicks en Brooklyn Nets werden ook verloren, waardoor Miami nu vier wedstrijden op rij heeft verloren en op de tweede plaats staat in de Eastern Conference


SPELER VAN DE WEEK


Pascal Siakam is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De forward van de Toronto Raptors kende een sterke week met zijn ploeg en won drie van de vier gespeelde wedstrijden. Individueel droeg Siakam daar met 26.5 punten, 6.5 rebounds en 5.5 zeker aan bij. Ook deed hij dit zeer efficiënt met een schotpercentage van 58% en 53.3% van achter de driepuntslijn.

Met name in de zeer cruciale wedstrijd tegen de Cleveland Cavaliers blonk de Kameroener uit. In de wedstrijd die zeer belangrijk is om de zesde plaats was hij goed voor 35 punten, 5 rebounds en 6 assist en schoot hij 6 van de 7 driepuntspogingen raak. Zoals een echte sterspeler doet, nam hij het team op zijn schouders wanneer nodig.


VOORUITBLIK


De ontknopingen voor de eerste plaatsen én de play-in plaatsen blijven erg spannend, maar gelukkig zijn er komende week weer drie belangrijke wedstrijden waar er onderling wordt gespeeld door de teams. Zo nemen de Milwaukee Bucks het op tegen de Philadelphia 76ers, staan de Miami Heat tegenover de Boston Celtics en vechten de Charlotte Hornets het uit tegen de Brooklyn Nets.

Zondag, 1:30 uur: Charlotte-Brooklyn
Dinsdag, 1:00 uur: Milwaukee-Philadelphia
Woensdag, 1:30 uur: Miami-Boston

Coverfoto: Eric Espada/Getty Images

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen