Rockets niet te stoppen, winning streak Jazz ten einde

31 januari – 5 februari


DE STAND


Northwest Division: Utah Jazz (17-5), Denver Nuggets (12-9), Portland Trailblazers (12-9), Oklahoma City Thunder (9-11), Minnesota Timberwolves (5-16)

Pacific Division: Los Angeles Clippers (17-6), Los Angeles Lakers (17-6), Phoenix Suns (11-9), Golden State Warriors (12-10), Sacramento Kings (10-11)

Southwest Division: San Antonio Spurs (12-10), Memphis Grizzlies (9-8), Houston Rockets (11-10), New Orleans Pelicans (8-12), Dallas Mavericks (9-14),


IN DE SPOTLIGHTS


DE ROCKETS VERRASSEN

De Houston Rockets verrassen vriend en vijand door zes opeenvolgende wedstrijden te winnen, ondanks een roerige start van het seizoen. Eerst verliet Russel Westbrook het team voor John Wall en daarna begon de James Harden-soap. Een lastige start voor debuterend head coach Stephan Silas. Tekenend voor deze streak is dat ze de beste verdediging van de league hebben sinds Harden weg is. Veel spelers van de Rockets willen zich bewijzen. John Wall en DeMarcus Cousins zijn net terug van blessures, Christian Wood heeft na jaren ploeteren een vaste plek en Victor Oladipo is ooit als tweede in de draft geselecteerd maar is al bij zijn vijfde team belandt. Houston’s sterkhouders, Eric Gordon en PJ Tucker, verdedigen als nooit tevoren en zullen blij zijn dat ze een beetje uit de schaduw van Harden kunnen treden.

Aanvallend begint het ook te lopen, getuige de 28 rake driepunters op 1 februari tegen de Thunder (136-106). Coach Silas was vorig seizoen nog assistent bij de Dallas Mavericks, waar hij werd geprezen voor de aanvallende tactiek (derde in de league in 2020). Nu bewijst hij een team ook verdedigend goed neer te kunnen zetten. Als ze dit vol kunnen houden behoord Silas zeker tot een kandidaat voor Coach van het jaar.

JAZZ 117 VS NUGGETS 128

De Utah Jazz werden vorige week nog genoemd, toen ze middenin een reeks van 11 overwinningen op rij zaten. Op 31 januari troffen ze hun angstgegner, de Denver Nuggets, voor een ware showdown in the West. In de playoffs hadden zij elkaar al getroffen en bogen de Nuggets een 3-1 achterstand om tot een 4-3 zege. Afgelopen week bleken de Nuggets wederom een sta-in-de-weg. Nikola Jokic nam het op tegen Rudy Gobert en was werkelijk verwoestend. “The Joker” noteerde 47 punten 12 rebounds en 5 assist en gaf de Jazz andermaal het nakijken. Hij beëindigde daarmee de imposante reeks van de Jazz.


DE TEGENVALLER


DALLAS MAVERICKS OGEN FLETS

Met een 9-13 record staan de Dallas Mavericks onderin de Western Conference standings. Het is coach Rick Carlisle nog niet gelukt om de aanvalsmachine van vorig seizoen te dupliceren. Het klopt dat Dallas veel personele problemen heeft gehad. Kristaps Porzingis heeft het begin van het seizoen gemist, maar is nu alweer 10 wedstrijden terug in de basis. Aanwinst Josh Richardson en Dorian Finney-Smith hebben wedstrijden gemist door Corona. Grote probleem is het schotpercentage van hun driepunters. Ze schieten gemiddeld 32.7% raak: het slechtste percentage van de hele NBA. Luka Doncic creëert genoeg open schoten en speelt een MVP-waardig seizoen, maar als de open schoten worden gemist is het lastig winnen.

Het aanvallende verval ten op zichtte van vorig seizoen is immens. Toen waren ze goed voor 117 punten per wedstrijd, dit seizoen scoren ze er slechts 109.3. Het is te hopen dat KP fit blijft en vooral beter gaat spelen. Zodra hij weer een gevaar is om rekening mee te houden wordt de veldbezetting gunstiger voor Doncic. Een paar overwinningen zou het team goed kunnen gebruiken, want ze spelen ogenschijnlijk met weinig motivatie en geloof.


SPELER VAN DE WEEK


Onze speler van de week is De’Aaron Fox van de Sacramento Kings. Fox tekende afgelopen zomer een contractverlenging van maar liefst $163 miljoen voor de komende vijf jaar. De Kings hebben er dus alle vertrouwen in dat Fox een volgende stap in zijn carrière gaat maken. Deze week liet hij zien dat hij absoluut in staat is om op All-Star niveau te spelen. De afgelopen drie wedstijden noteerde hij 30/38/26 punten en 6/12/11 assist. Zijn spel kenmerkt zich door snelheid en explosiviteit. Daarnaast is hij in de laatste minuten van een wedstijd op zijn best. Onder zijn leiding hebben de Kings vijf van de laatste zes wedstrijden gewonnen.


VOORUITBLIK


Op 7 februari staat de Texas derby tussen de Houston Rockets en San Antonio Spurs op de agenda. Van oudsher heerst er een gezonde rivaliteit tussen de twee en voor hun geldt dat ze juist wel in een goede flow zitten. De meest interessante wedstrijd wordt op 4 februari al gespeeld met de rematch van de Western Conference finals van vorig seizoen: Denver Nuggets vs Los Angeles Lakers. Kan Jokic de Lakers dit keer wel pijn doen? We gaan het allemaal zien in de komende week.

Photo: Carmen Mandato/Pool Photo-USA TODAY Sports

Ruben Hoppe
Ruben Hoppe
NBA volger van het eerste uur. Diehard Rockets fan sinds Hakeem “the Dream” Olajuwon the paint domineerde. Mag graag op de racefiets zijn kop leeg rijden terwijl Bob Marley hem toezingt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen