Raptors kruipen terug naar playoffs, coronachaos in Brooklyn

Het NBA-seizoen 2020-21 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.

31 JANUARI – 6 FEBRUARI


DE STAND


Atlantic Division: 1. Philadelphia 76ers (17-7), 2. Boston Celtics (12-9), 3. Brooklyn Nets (14-11), 4. New York Knicks (11-13), 5. Toronto Raptors (10-13)

Central Division: 1. Milwaukee Bucks (15-8), 2. Indiana Pacers (12-11), 3. Cleveland Cavaliers (10-13), 4. Chicago Bulls (9-13), 5. Detroit Pistons (5-18)

Southeast Division: 1. Atlanta Hawks (11-12), 2. Charlotte Hornets (10-13), 3. Orlando Magic (9-15), 4. Miami Heat (8-14), 5. Washington Wizards (5-14)


IN DE SPOTLIGHTS


TORONTO RAPTORS LANGZAAM TERUG RICHTING PLAYOFFS

Waar de Toronto Raptors vorige week nog tot de tegenvallers behoorde, vallen ze deze week juist positief op. De ploeg van coach Nick Nurse won deze week namelijk drie keer. Vooral de zege tegen de Orlando Magic, met de 54 punten van Fred VanVleet, zal lang bijblijven.

De eerste twee wedstrijden van de week waren tegen de Orlando Magic. Allereerst stond de ’thuiswedstrijd’ in Tampa Bay op de planning. Met 30 punten en 10 rebounds was het Pascal Siakam die zijn kwaliteiten weer eens toonde en de Raptors naar de zege leidde. Twee dagen later stond dezelfde wedstrijd op de agenda, maar dan in Orlando. Het was Fred VanVleet die in de schijnwerpers stond, want de guard schoot maar liefst 11 driepunters raak en scoorde uiteindelijk 54 punten. Beide scores waren een Raptors franchise record en de wedstrijd werd uiteindelijk ook nog gewonnen: 123-108

De twee andere wedstrijden van de week voor Toronto waren back-to-back-duels tegen de Brooklyn Nets en Atlanta Hawks. In een wedstrijd die werd overschaduwd door een aparte coronagebeurtenis rondom Kevin Durant, wonnen de Raptors nipt: 123-117. De week werd afgesloten met de wedstrijd tegen de Atlanta Hawks. Die wedstrijd eindigde in een 121-132 zege voor de Hawks, waardoor een ongeslagen week uitbleef.

AANVAL MILWAUKEE BUCKS DRAAIT OP VOLLE TOEREN

De Milwaukee Bucks hebben, mede dankzij de nederlaag van de Raptors afgelopen nacht, als enige in de Eastern Conference een perfecte week genoteerd. De Bucks wisten alle vier hun wedstrijden te winnen en deden dat in stijl. In elke wedstrijd noteerde de ploeg minimaal 123 punten en leidde daarmee de gehele NBA.

In de eerste wedstrijd van de week werden de Portland Trail Blazers eenvoudig aan de kant geschoven. Maar liefst zes spelers bij de Bucks scoorde minimaal tien punten. Er werd uiteindelijk met 106-134 gewonnen in het eigen Fiserv Forum. Ook twee dagen later toonden de Bucks hun depth, toen zeven speler double digits noteerde.

De twee andere wedstrijden waren een back-to-back tegen de Cleveland Cavaliers. In beide wedstrijden scoorde wederom veel speler meer dan tien punten, maar in de eerste wedstrijd was het Giannis Antetokounmpo die er echt boven uit stak. De Griek scoorde 33 punten.


DE TEGENVALLERS


DURANT ANDERMAAL AAN DE KANT DOOR CORONA

Het wil dit seizoen nog niet helemaal vlotten voor de Brooklyn Nets. In een seizoen met al veel blessures, een grote trade en aparte wedstrijden heeft de ploeg andermaal een tegenslag moeten verwerken. Kevin Durant werd tijdens de wedstrijd tegen de Toronto Raptors naar de kant gehaald, omdat hij in quarantaine moet tot minimaal aanstaande vrijdag.

Een half uur voor de wedstrijd werd Durant nog genoemd als starter voor de wedstrijd, maar twee minuten voor het begin werd bekendgemaakt dat hij niet kon starten vanwege ‘Health and Safety Protocols’. Halverwege het eerste kwart werd bekend dat Durant alsnog kon spelen en keerde direct terug op de bank, maar mocht gelijk door het veld in. Het was de eerste wedstrijd vanaf de bank in zijn carrière, maar lang duurde het niet. In het begin van het derde kwart werd Durant weer naar de kant gehaald omdat er alsnog een positieve test van een werknemer van de Nets was geregistreerd met wie hij in de auto zat naar de wedstrijd toe.

Ondanks dat hij drie negatieve testen in de 24 uur voor de wedstrijd noteerde moest de forward alsnog in quarantaine, wat tot verbazing leidde bij eigenlijk alles en iedereen. Zo speelde de Nets de volgende avond tegen de Philadelphia 76ers, waar iedereen mocht spelen… behalve Durant. Ook reageerde de forward zelf verontwaardigd op Twitter. Zijn tweet bevatte enkel twee woorden, maar was wel aardig duidelijk: “Free me.”


SPELER VAN DE WEEK


Joel Embiid is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De center van de Philadelphia 76ers kende een zeer sterke week, met gemiddeldes van 34.7 punten, 8.3 rebounds en 2 steals per wedstrijd terwijl hij minder dan 33 minuten per wedstrijd noteerde.

Zijn sterkste wedstrijd van de week had hij tegen de Charlotte Hornets. In een 118-111 zege was hij goed voor 34 punten, 11 rebounds en een schotpercentage van boven de 64%.


VOORUITBLIK


Het is een matige week wat betreft spannende wedstrijden in de Eastern Conference. Zo treffen van de playoff-teams enkel de Indiana Pacers en Brooklyn Nets elkaar in de nacht van woensdag op donderdag om 2:00 uur. Echter zijn er zeker nog wel andere leuke wedstrijden om te kijken. Een kijk tip voor de aankomende week is de wedstrijd van deze avond al. Om 19 uur neemt Immanuel Quickley het met de Knicks en zijn prachtige floaters het op tegen de Miami Heat.

Top- en coverfoto: Douglas P. DeFelice – Getty Images

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen