Champa Bay: Brady, defense leiden Bucs naar Super Bowl-titel

Onder aanvoering van quarterback Tom Brady en een ontketende defense hebben de Tampa Bay Buccaneers afgelopen nacht Super Bowl LV gewonnen. De ploeg van head coach Bruce Arians had geen enkele moeite met de licht favoriete Kansas City Chiefs: 31-9. Brady won zodoende de zevende Super Bowl-ring uit zijn carrière en werd voor de vijfde keer verkozen tot MVP van de finalewedstrijd. Het team dat het seizoen begon met zeven keer winst en vijf keer verlies pakte dus alsnog de titel.

TEAM EFFORT: OFFENSE

Waar na afloop de meeste aandacht uitging naar de 43-jarige Brady, die met de overwinning aantoonde ook zonder Bill Belichick een heel grote te zijn, moet gezegd worden dat de overwinning een echte team effort was voor de Buccaneers. Brady’s offensive line domineerde de Chiefs pass rush en gaf de quarterback zeeën van tijd om de bal naar lieve lust rond te spreiden. Nadat de Chiefs Brady in het eerste kwart één keer sackten, stonden de Bucs niets meer toe.

Offensive Coordinator Byron Leftwich draaide intussen de Chiefs-defense helemaal dol. Het hele arsenaal aan plays kwam langs. Met screen passes, diepe ballen, design runs en power runs hield Leftwich eigenlijk altijd de touwtjes in handen tijdens de offensieve series van de Bucs. Daarbij werd hij wel geholpen door een aantal stand-out optredens van een handvol Buccaneers.

Rob Gronkowsi was de grote man in de Floridiaanse offense: zes catches, 67 yards en twee touchdowns. Gronk kreeg hulp van running backs Leonard Fournette (16 carries voor 89 yards en vier catches voor 46 yards plus een touchdown) en Ronald Jones II (12 rushes voor 61 yards), die de run game van de Bucs op gang hielden en de klok laat in de wedstrijd controleerden. De twee running backs waren gezamenlijk goed voor 196 total yards. Niet gek voor Fournette, die na vorig seizoen ceremonieloos door Jacksonville aan de kant werd geschoven, een lastig seizoen had in Tampa Bay, maar in de play-offs opstond.

TEAM EFFORT: DEFENSE

Aan de defensieve kant van de bal kwamen de Buccaneers nog indrukwekkender voor de dag. Defensive coordinator Todd Bowles maakte Chiefs QB Patrick Mahomes helemaal gek met zijn play calling. Bowles dropte consequent zijn safeties diep, waardoor KC’s superwapen Tyreek Hill geen kant op kon. Lavonte David en Devin White renden rondjes om de overige aanvallende Chiefs-wapens, waardoor spelers als Travis Kelce sporadisch aan de bak kwamen.

De defensieve frontlinie van de Bucs, onder leiding van een ontketende Shaquil Barrett, had geen kind aan de door blessures geteisterde Chiefs O-line. Het eindresultaat mocht er zijn: geen touchdowns voor de Chiefs, slechts 114 yards voor Mahomes in de eerste drie kwarten en twee interceptions voor de MVP van vorig seizoen.

EN DE CHIEFS…?

Tsja, de Chiefs konden dus op geen enkel vlak iets beginnen tegen de Buccanneers, maar het collectief uit Missouri schoot zichzelf ook regelmatig in de voet. In de eerste helft verzamelde de ploeg penalties alsof het first downs waren; maar liefst acht keer vloog er een geel vod door de lucht in het nadeel van Andy Reid’s mannen. In totaal harkte de ploeg 95 penalty yards in één helft bij elkaar, wat dit seizoen het hoogste aantal yards in één helft was.

Na een fabelachtige goal line stop van de defensive in de eerste helft leek er weer wat lucht bij de Chiefs te ontstaan, maar een verpeste ‘re-punt’, een penalty die Tyrann Mathieu een interception kostte een offside bij een field goal poging brachten het momentum weer terug bij Tampa Bay. De totale penalty-oogst was fors: 11 keer ‘geel’ voor 120 yards. De Buccaneers? Vier penalties, voor 39 yards.

Dat kon zelfs wonderkind Patrick Mahomes niet goedmaken. Naast de vele penalties bracht zijn gehavende o-line hem dikwijls in benarde situaties. Mahomes moest zich in de meest onmogelijke bochten wringen om de bal toch nog kwijt te kunnen. Dat lukte hem echter geregeld en het toonde zijn onmiskenbare talent. Het verhaal van deze Super Bowl is dat je nog zoveel wapens kunt hebben, maar dat het duel uiteindelijk in de trenches gespeeld wordt. De Bucs D-line had de Chiefs O-line in de tang en daarmee zat er te veel zand in de machine uit Kansas City.


Coverfoto: Mark J. Rebilas / USA Today Sports

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen