Playoff-race barst los, Embiid op weg naar MVP

Het NBA-seizoen 2022-23 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


12 MAART – 18 MAART


EASTERN CONFERENCE STAND
 1. Milwaukee Bucks: 50-20 – X
 2. Philadelphia 76ers: 48-22
 3. Boston Celtics: 49-23 – X
 4. Cleveland Cavaliers: 45-28
 5. New York Knicks: 42-30
 6. Brooklyn Nets: 39-31
 7. Miami Heat: 38-34
 8. Atlanta Hawks: 35-35
 9. Toronto Raptors: 35-36
 10. Chicago Bulls: 33-37
 11. Indiana Pacers: 32-39
 12. Washington Wizards: 32-39
 13. Orlando Magic: 29-42
 14. Charlotte Hornets: 22-50 – O
 15. Detroit Pistons: 16-55 – O

IN DE SPOTLIGHT


MILWAUKEE PLAATST ZICH VOOR PLAY-OFFS, CHARLOTTE EN DETROIT OUT

De Milwaukee Bucks hebben zich als eerste ploeg in de NBA definitief geplaatst voor de play-offs. In de nacht van dinsdag op woensdag werd de plaatsing definitief, nadat de Bucks op bezoek bij de Phoenix Suns wonnen met 116-104. Het was tevens de vijftigste overwinning van het seizoen voor de Bucks, iets dat ze voor de zeventiende keer doen in franchise history. Later in de week plaatsten ook de Boston Celtics zich voor de play-offs. Boston heeft de tiebreaker tegen de Miami Heat in handen, waardoor ze niet meer zijn te achterhalen door de nummer 7.

Aan de andere kant betekent het ook dat er nu teams zijn die al uitgeschakeld zijn van deelname aan de play-offs. Voor de Detroit Pistons en Charlotte Hornets is de achterstand deze week onoverkomelijk geworden op de nummer 10 positie, die recht geeft een play-in wedstrijd. Voor beide teams hing dit al lang in de lucht en was er een achtste wereldwonder nodig om zich alsnog te plaatsen. Dit bleef uit, waardoor hun seizoen nu enkel voor des keizers baard is.

In het midden van de Eastern Conference is het nog wel heel spannend. De New York Knicks lijken directe plaatsing te gaan halen als nummer vijf, met vier overwinningen voor nummer zeven, de Miami Heat, en nog tien wedstrijden te spelen. Voor de Brooklyn Nets op plek 6 is het een stuk spannender, met maar één zege voorsprong. Ook het laatste play-in ticket op plek 10 wordt heel spannend. De Chicago Bulls, Indiana Pacers en Washington Wizards staan allemaal binnen één zege van elkaar.

EMBIID OP RAMKOERS VOOR EERSTE MVP

Joel Embiid heeft zichzelf de afgelopen wedstrijden gebombardeerd tot topfavoriet voor de MVP-award aan het einde van het seizoen. De center van de Philadelphia 76ers heeft met zijn team acht wedstrijden op rij gewonnen, scoorde negen wedstrijden op rij minimaal dertig punten en noteert fenomenale gemiddeldes. Hij leidde de NBA met 36.3 punten per wedstrijd en had daarbij ook nog 8.9 rebounds, 5 assists én 2.6 blocks.

De prestaties van de Kameroense Fransman hebben hem nu virtueel de leiding gegeven in de MVP-race. In de meest recente update van de MVP Ladder op de website van de NBA, staat Embiid voor het dit seizoen bovenaan. De masterclass die Embiid gaf op bezoek bij de Cleveland Cavaliers was één van de belangrijkste argumenten die voor hem spraken. Hij scoorde 36 punten, pakte 18 rebounds, had 4 blocks, was foutloos in 10 vrije worpen en had schotpercentage van 63.2%.

Deze ontwikkeling van Embiid tijdens het seizoen is niet iets dat zomaar uit de lucht komt vallen. Vorig jaar leidde hij de NBA ook al in punten, maar ook toen speelde hij iedere maand wat meer minuten en koppelde hij dit aan meer punten en meer rebounds per wedstrijd. Ook dit jaar is dat weer zo. 27.9 punten per wedstrijd in oktober, 34.1 in november en 35.4 in december. In januari en februari scoorde hij minder punten, maar schoten de rebounds weer omhoog. In maart scoort Embiid dus weer als vanouds met ruim 36 punten gemiddeld. De stijgende lijn is dus goed te zien bij de center van de Sixers en zoals het er nu naar uit ziet, leidt dat waarschijnlijk naar zijn eerste MVP trofee.


DE TEGENVALLER


LONZO BALL OPNIEUW ONDER HET MES

De Chicago Bulls zullen het opnieuw langer moeten doen zonder Lonzo Ball. De point guard viel op 22 januari 2022 uit in de wedstrijd tegen de Golden State Warriors en werd sindsdien al twee keer geopereerd aan zijn linkerknie. Afgelopen donderdag kwam het nieuws dat hij opnieuw geopereerd moet worden en dat hij mogelijk zelfs het gehele 2023-2024 seizoen zal missen.

Met Ball begonnen de Chicago Bulls vorig jaar sterk aan het seizoen en stonden vlak voor de All Star-break zelfs eerste in de Eastern Conference. Het was zijn eerste jaar in Windy City, maar de match leek direct perfect. Met 13 punten, 5.4 rebounds en 5.1 assists per wedstrijd had hij mooie gemiddeldes, maar hij hield de ploeg vooral defensief bij elkaar. Na het wegvallen van Ball zijn de Bulls als een kaartenhuis ineengestort. Ze verloren in de eerste ronde van de play-offs en ook dit jaar draaien de Bulls niet goed.

Voor Ball zelf is het natuurlijk ook een enorm slecht jaar. Eerder kwamen er al verhalen naar buiten dat hij na zijn operaties niet meer pijnvrij kon traplopen, laat staan rennen. Door de aanhoudende problemen is besloten dat Ball opnieuw onder het mes zal gaan, om kraakbeen te transplanteren in zijn linkerknie. Door de afwezigheid die Ball al heeft gekend, in combinatie met de operatie en de revalidatie die gaan komen, bestaan er zorgen bij de Bulls of hij zelfs nog terug kan komen als NBA speler. Ball ligt nog tot en met het seizoen 2024-2025 onder contract in Chicago.


SPELER VAN DE WEEK


Fred VanVleet is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De point guard van de Toronto Raptors kende een hele belangrijke week met zijn team. De Raptors wonnen namelijk van de Denver Nuggets, Oklahoma City Thunder en Minnesota Timberwolves. Hierdoor blijven daarmee volop in de race voor de achtste plaats die recht geeft op een beter play-in ticket. Als een echte point guard leidde VanVleet de Raptors naar de zeges, met gemiddeld 27.7 punten, 6.7 assists en 3 steals per wedstrijd: het meeste van de Raptors in alle categorieën.

Vooral in de wedstrijd tegen de Nuggets blonk hij uit. VanVleet scoorde 36 punten, gaf 7 assists en pakte ook 3 steals. Daarnaast deed hij dit heel efficiënt, want acht van de twaalf driepuntspogingen waren raak. De Raptors wonnen uiteindelijk relatief makkelijk: 110-125.


VOORUITBLIK


Met de play-offs die steeds dichter bij komen, wordt de strijd voor de play-off tickets steeds heviger. De komende week staan er dan ook meerdere belangrijke wedstrijden op de agenda. Zo spelen de Cleveland Cavaliers en Brooklyn Nets op dinsdag én donderdag tegen elkaar in New York City. Op woensdag gaan de New York Knicks op bezoek bij de Miami Heat in een heel belangrijk duel om de zesde plaats. En op zaterdag staat er opnieuw een kraker op het schema, want dan spelen de Brooklyn Nets een uitwedstrijd in Miami. Het wordt weer een heerlijke en hele belangrijke week!

Coverfoto: Joe Camporeale / USA Today Sports

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen