Philadelphia 76ers: Trust the Process

Covington – Simmons – Fultz – Embiid (76ers Twitter)

‘Trust the process’ is al een paar jaar de slogan van de Philadelphia 76ers. Waar begon dit proces eigenlijk?

VOORGAANDE JAREN

De jaren voor the process wordt ingestart, gaat het slecht met de 76ers. Vooral na het lock-down season in 2011-2012 gaat het van kwaad tot erger. Op dat moment speelt Andre Iguodala nog in Philly, maar hij verkast in het seizoen 2012-2013. Hierop stort het in elkaar in Philly, omdat de club niemand meer heeft die een wedstrijd kan beslissen of, als het moet, meerdere wedstrijden 25 punten kan maken.

TRUST THE PROCESS

In 2011 werden de 76ers gekocht voor $280 miljoen. Sindsdien hebben er veel wijzigingen plaatsgevonden, waaronder drie GM’s. Degene die uiteindelijk met de scepter zwaait is Sam Hinkie. Deze man heeft een belangrijk aandeel in de nieuwe campagne, die gericht is op langdurig succes in plaats van een paar seizoenen voor de prijzen meedoen.
De eerste belangrijke actie die hij onderneemt is, bij de draft van 2013, toenmalig All-Star Jrue Holiday ruilen voor de vijfde draft pick (uiteindelijk Nerlens Noël). Hij draft Michael Carter-Williams, die Rookie Of the Year zou worden. Ook moest er een nieuwe coach komen, iemand die ook een lange-termijn-visie heeft. Hinkie laat zijn oog vallen op Brett Brown.
Het eerste jaar dat Hinkie de leiding heeft, wordt hem verweten dat de 76ers expres wedstrijden zouden verliezen om zo hoger in de draft stock van 2014 te komen. In dat jaar worden er grote stappen gezet in het proces. Big-man Joel Embiid word als derde gekozen en na een trade wordt ook Dario Saric binnengehaald. Een paar dagen nadat Embiid is gekozen door de 76ers, wordt duidelijk dat hij het hele seizoen niet kan spelen door een voetblessure. Midden in het seizoen wordt Robert Covington bij het team gehaald. Covington is met zijn 22 jaar ook erg jong. Dat jaar eindigen de 76ers met 19 overwinningen tegenover 63 nederlagen.

Robert Covington (Bill Streicher / USA TODAY SPORTS)

SLECHT BEGIN

Het volgende seizoen begint weer zoals het vorige: slecht basketbal met veel verliespartijen. De 76ers starten met 17 nederlagen op een rij, wat bijna een clubrecord zou zijn. De reeks wordt verbroken met een overwinning op deTimberwolves. Het hele seizoen loopt de club achter de feiten aan en de Sixers eindigen met een record van 18-64. Dit was trouwens niet het slechtste van de 30 teams, want de Timberwolves (16-66) en de Knicks (17-65) hadden een slechter resultaat behaald.

‘TANKING’

In het seizoen 2015/2016 wordt (ook met de derde pick) de tweede big man, Jahlil Okafor, gekozen. Dit gebeurt omdat Embiid een terugval heeft in zijn herstel en nog een extra jaar moet revalideren. De eerste 18 wedstrijden worden verloren en van de eerste 31 wedstrijden wordt er maar één gewonnen. Halverwege het seizoen is het seizoen al lang gespeeld en begin ze te ’tanken‘. Dit houdt in dat ze met opzet wedstrijden verliezen om  het jaar erop grote kans te maken op een nummer 1 pick. Ze eindigen dan ook met een record van 10-72.

2016-2017

Door het slechte vorige seizoen verdienen de Sixers de nummer één pick in de draft van 2016. Hierbij is het grote target de Australische point-forward Ben Simmons, Hij wordt dan al vergeleken met de jongere versie van Lebron James. Simmons wordt door de 76ers gekozen. Nog voordat Simmons aan zijn eerste wedstrijd kan deelnemen, raakt hij op een training geblesseerd aan zn voet. Net als Embiid ligt hij er nog het hele jaar uit. Het seizoen is wel hoopgevend te noemen. De 76ers winnen 28 wedstrijden, met af en toe een korte winning-streak.

NBA Commissioner Adam Silver (links) en Ben Simmons (Yong Kim/Philly Inquirer)

2017-2018

Door het vorige seizoen hebben de Sixers weer raak op draft day: ze mogen opnieuw als eerste kiezen en selecteren point-guard Markelle Fultz. Ook bij hem komt helaas een blessure opspelen, waardoor ook hij een groot deel van het seizoen gaat uitzitten in afwachting van herstel. Ondanks die blessure zou dit zou het jaar van de doorbraak moeten kunnen zijn. De meeste spelers zijn fit, er staat een gretige coach voor de groep en het succes laat al een paar jaar op zich wachten.
De man die uitgegroeid is tot het gezicht van de 76rs is Joel Emiid (bijnaam The Process). De krachtpatser pakt rebound na rebound en scoort er lustig op los. In de wedstrijd tegen de LA Lakers scoorde hij onlangs 46 punten, pakte hij 15 rebounds, gaf 7 assists en blokte 7 schoten. Hij doet het niet alleen: Ben Simmons doet net zo hard mee, heeft dit seizoen al meerdere triple-doubles op zijn naam staan en pakte recent tegen de Wizards nog 31 punten en 18 rebounds. Allebei waren dit career highs. Tot nu toe gaat het seizoen voortvarend voor Philly, met een record van 12-9.

DE TOEKOMST

De toekomst is rooskleurig voor iedereen die de 76ers een warm hart toedragen. Er staat een groep jonge spelers met enorme potentie. Wat wel belangrijk is, is dat de sterren Joel Embiid en Ben Simmons fit blijven. Ze zijn al meerdere keren lang geblesseerd geweest. Het grote voordeel van een jong team met grote sterren is dat het een aantrekkelijke free-agent bestemming is. Zo wordt er in NBA-land al tijden druk gespeculeerd over waar LeBron naartoe gaat. Eerst waren de Lakers grote kanshebbers, maar in de laatste rondvraag bij General Managers denkt het overgrote deel dat de 76ers ook een kans maken. Spannende tijden dus, in Philadelphia.

(Top photo:  Bill Streicher-USA TODAY Sports)

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen