De kwestie Stanton: waar eindigt Giancarlo?

STANTON ON THE MOVE

Derek Jeter heeft geen geheim gemaakt van het feit dat hij dolgraag van zo’n $50 miljoen aan jaarlijkse contractverplichtingen af wil. De meeste druk op de payroll wordt uitgeoefend door verse NL MVP Giancarlo Stanton, die komend seizoen $25 miljoen verdient en tot 2028 gemiddeld $30 miljoen per jaar binnenharkt.
De homerunkoning van de MLB van afgelopen seizoen heeft nog $295 miljoen tegoed, wat hem een moeilijke speler om te traden maakt. Er zijn nou eenmaal niet heel veel teams die zulke bedragen op de bank hebben staan of bereid te zijn zoveel geld in één speler te stoppen. Toch zijn er nu twee teams opgedoken die serieus achter de slugger aan lijken te zitten.


Sinds de nacht van donderdag 30 november op vrijdag 1 december zijn de geruchten dat de Giants een serieuze speler voor Stanton zijn alleen maar toegenomen. Er schijnt zelfs een speciale delegatie van Stanton’s zaakwaarnemers naar de Westkust afgereisd te zijn voor gesprekken met afgevaardigden van de Giants-organisatie.


Ook de Cardinals hebben inmiddels gesproken met het team van Stanton, maar de geruchten rondom de Giants blijven sterk.

DE KOSTEN

Mocht Stanton bereid zijn de no-trade-clausule die in zijn overeenkomst staat voor de Giants op te heffen, wat moet Miami’s sterspeler dan kosten? Zijn de Giants bereid het contract volledig over te nemen? Hoeveel spelers/prospects moeten er naar Miami gestuurd worden in ruil voor de outfielder en hoe goed moeten deze spelers zijn?


Over het totaalplaatje zijn de meningen nogal verdeeld, zo ook binnen de SportAmerika-redactie. San Francisco-fan en Giants-kenner Nick Dalessi en MLB Eindredacteur Jasper Roos buigen zich over ‘de zaak Stanton’.


TWO-ON-ONE: GIANCARLO STANTON


NICK DALESSI [ND]: Panik, Beede, Shaw EN $250 miljoen voor Stanton?! Dat is echt veel te veel. Miami krijgt helemaal niks van San Francisco als ze $250+ miljoen willen lozen. Hooguit één van de drie of $295 miljoen + een Player To Be Named Later.
JASPER ROOS [JR]:  Voor de 28-jarige regerend NL MVP? Dat moet je toch gewoon doen? Panik is nothing special, Beede is middle-of-the-rotation at best. Shaw is een goede prospect, maar of hij ooit zo goed wordt als Stanton…?
Als San Francisco $250 miljoen van de $295 miljoen moet ophoesten, komt het dus neer Beede/Panik/Shaw voor de kosten van anderhalf seizoen Stanton, als je naar zijn contractkosten kijkt. Als Stanton een Free Agent was geweest, moet je er vanuit gaan dat ze het geld ook aan hem zouden hebben willen besteden. Kijk naar wat er afgelopen jaar voor vergelijkbare spelers werd betaald die níet net de NL MVP gewonnen hadden.
[ND]: Áls Stanton een Free Agent zou zijn kwamen daar uiteraard de kosten bij waar niet één, twee, drie een prijskaartje aan te hangen valt: de straffen die horen bij het tekenen van speler met een QO op zak. Daarnaast, Stanton is dan wel de NL MVP dit jaar, maar zijn homeruns zie ik in combinatie met The Juiced Ball Era. Het regent tegenwoordig homeruns. Bovendien heeft Giancarlo niet aangetoond betrouwbaar genoeg te zijn qua blessures voor een commitment van 10 jaar en $300 miljoen.

Stanton, beste power hitter in de Majors? (Lynne Sladky / Associated Press)

GOUD WAARD

[ND]: Panik is nothing special? Ik zie in hem één van de enige jongere controleerbare spelers met uitstekende defense, getuige zijn Gold Glove. Er valt inderdaad wat voor te zeggen dat Tyler Beede niks waard is voor een team als de Marlins. Voor de Giants, die dit contract aan Stanton moeten betalen én straks sterwerper Madison Bumgarner moeten verlengen met een nu al overvolle payroll, is Beede goud waard. Een goedkope middle-of-the-rotation-guyMajor League ready? Binnenboord houden.
In Chris Shaw zien de Giants iets wat ze al jaren missen: een buitenvelder met power. Twee of zelfs drie opgeven is geen optie.
[JR]: Een prospect-buitenvelder met power hoeven de Giants echt niet binnen de deur te houden als ze Stanton halen, toch? Stanton koppelen aan de Juiced Ball Era is een beetje vreemd; hij stond ook vóór afgelopen seizoen al bekend als één van de premier power hitters in de Major League. Prima dat het homeruns regent; niemand kwam in de buurt van de 60, behalve Giancarlo.

Giancarlo Stanton: onderweg naar San Francisco? (Scott Cunningham/Getty Images)

JETER’S SPLIT

[JR]: Ik denk wel dat SF het heel slim speelt door laag in te zetten, want de Marlins zijn wanhopig. Een one for one + contract zie ik echter niet gebeuren. Dan wordt Jeter keihard uitgelachen. Dat is niet je club financieel gezond maken, dat is je nieuwe club sportief meteen definitief de nek omdraaien. Denk ook aan de extra omzet die een speler als Stanton brengt, aan jersey sales en publiek.
Die opbrengsten komen met hem mee naar SF, dus Jeter kan zijn poot best stijf houden. Hij kan in theorie zeggen dat hij Panik voor Stanton + contract aan de ene kant en Beede in ruil voor de extra revenue die Stanton naar SF brengt wil hebben. Staat niemand gek van te kijken. Plus, het punt dat blijft: hij is de NL MVP. Dat alleen is al een tweede speler waard, toch?
[ND]: Jeter heeft geen poot om op te staan. Dreigen het hele team om Stanton heen weg te traden is echt zeer ongeloofwaardig. Sure, je houdt een kleiner salarishuis over maar je blijft één speler $25 – $30 miljoen betalen in een kansloze situatie. Dat heeft geen nut, dat geld in de brand steken zal Jeter niet doen. Vol zit het stadion in Miami al een tijdje niet. In San Fran overigens wel, dus extra publiek hebben ze niet nodig. Sterren die shirtjes verkopen zijn ook al aanwezig. Nee, Jeter zal met een beter argument moeten komen.

Derek Jeter moet zich in allerlei bochten wringen met zijn visie op de Marlins (twitter.com)

NO-TRADE

[ND]: Wat ik een belangrijk punt vind, is dat Stanton een volledige no-trade clause heeft. Hij en alléén hij bepaalt zijn eindbestemming. Ik twijfel of Stanton in de Giants wel de contender ziet waar hij heen wil. Tuurlijk, de Giants-delegatie gaat met een goed verhaal komen.
Bumgarner valt niet nog eens van een motor, Cueto is nog nooit zo slecht geweest en de Giants zijn slachtoffer geworden van slechte verdediging in het buitenveld. De stap van 64-98 naar de play-offs is echter groot. Het verhaal zal méér moeten zijn dan: “Kom erbij Giancarlo, dan komt alles goed.” Nee, er zal een derde honkman en wellicht een centerfielder bij moeten. Ik zie hem geen toestemming geven.
[JR]: De contender waar hij heen wil is San Francisco misschien niet, maar in Miami gaat hij ook nooit de play-offs halen. Als de Marlins zeggen: Giants of iedereen de deur uit, kiest hij voor de kans om te winnen. Die is in San Francisco groter dan in Florida.

(Cover photos: Marc Serota/Getty Images & Jeff Curry/USA TODAY Sports)

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen