Orlando en Brooklyn naar de playoffs, Simmons voorlopig uitgeschakeld

De herstart van het NBA-seizoen is een feit. Elke week brengt SportAmerika minimaal twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten en teleurstellingen, terwijl er daarnaast ook vooruitgeblikt wordt op de aankomende wedstrijden.


STANDIN DE SPOTLIGHTS


BROOKLYN EN ORLANDO PLAATSEN ZICH VOOR PLAYOFFS

De Brooklyn Nets en Orlando Magic hebben zich allebei verzekerd van een plek in de playoffs. Na een overwinning van de Nets tegen de Sacramento Kings en na de nederlaag van de Washington Wizards tegen de New Orleans Pelicans kunnen de Wizards de achterstand tot de achtste plaats niet meer verkleinen tot vier overwinningen.
De Brooklyn Nets kwamen zwaar gehavend naar de bubble in Orlando, maar maakt sindsdien indruk. De afgelopen week werd er zeer verrassend gewonnen van de Milwaukee Bucks, terwijl de ‘Bubble Big 3’ (Caris LeVert, Jarrett Allen en Joe Harris) allen niet in actie kwamen. De dag erna werd er ruim verloren van de Boston Celtics, waarna vrijdagavond en zondagavond de Sacramento Kings en de Los Angeles Clippers op zij werden gezet. Dat gebeurde aan de hand van de ‘Bubble Big 3’. LeVert was goed voor gemiddeldes van 24.5 punten en 10 assists. Allen noteerde daarnaast 16.5 punten, 13.4 rebounds en 6 assists en Harris scoorde gemiddeld 23 punten per wedstrijd met driepuntspercentage van 66.7% uit 15 pogingen.
Orlando begon sterk aan de herstart met twee zege, maar daarna gingen ze viermaal onderuit. Door de zes nederlagen van de Wizards sinds de herstart is Orlando echter al wel geplaatst voor de playoffs. Met slechts twee wedstrijd te gaan staan de Magic drie overwinningen achter de Nets, waardoor de Magic op de achtste plaats gaan eindigen. Dat betekent dat de Milwaukee Bucks de tegenstanders zijn voor de Magic in de eerste ronde van de playoffs. De Nets zullen in dezelfde ronde de regerend kampioen Toronto Raptors gaan ontmoeten.

BUCKS, RAPTORS EN CELTICS VERZEKERD VAN TOP 3

De Milwaukee Bucks, Toronto Raptors en Boston Celtics kennen hun plaatsen voor de playoffs. De drie teams staan te ver voor op hun achtervolgers, maar kunnen ook niet meer omhoog opschuiven.
Milwaukee is het hele seizoen al dominant en heeft het beste record uit de NBA. Ook hier zijn zij al van verzekerd, omdat de Los Angeles Clippers met nog twee wedstrijden te gaan een achterstand kent van vier overwinningen. Doordat de Bucks al snel verzekerd waren van hun plaats, nam coach Mike Budenholzer geen risico’s tegen Brooklyn. hij gaf bijna al zijn starters, waaronder Giannis Antetokounmpo, Khris Middleton, rust. Dit pakte echter niet goed uit, met als gevolg dat Milwaukee verloor van de Nets.
Toronto en Boston kennen een wat rumoeriger seizoen. De Raptors verloren in de zomer Kawhi Leonard en moesten daarna opzoek naar een nieuw elan in de ploeg. Coach Nick Nurse kreeg alles weer snel op de rit, wat leidde tot een zeer stabiele ploeg. Iedere avond is er weer aan andere speler die het team op de schouders kan nemen. In de eerste ronde van de playoffs komen de Raptors zoals eerder vermeld de Brooklyn Nets tegen.
Ook bij de Boston Celtics liep alles, mede door blessures, niet op rolletjes. Het lukte de ploeg van coach Brad Stevens echter wel om, dankzij Gordon Hayward en Jayson Tatum, in een spannende wedstrijd tegen de Orlando Magic de derde plek veilig te stellen.


DE TEGENVALLERS


SIMMONS VERLAAT ORLANDO VOOR OPERATIE, MOGELIJK OOK BLESSURE EMBIID

De Philadelphia 76ers zullen het voorlopig moeten doen zonder Ben Simmons. De Australiër raakte in de wedstrijd tegen de Washington Wizards geblesseerd. Simmons ontwrichtte zijn knieschijf, waarbij een klein gedeelte ook afbrak. Dit zal operatief verwijderd moeten worden. Hoe lang Simmons moet toekijken is nog niet definitief, maar het zal hoogstwaarschijnlijk enkele weken duren. Dat betekent dat de kans groot is dat Simmons dit seizoen niet meer in actie komt. Enkel als de 76ers ver in de playoffs komen kan de Australiër misschien terugkeren. Na een geschiedenis met veel blessures ligt dit echter niet in de lijn der verwachtingen.
De 76ers begonnen sterk aan de herstart met drie zeges in vier wedstrijden. Echter was de bijdrage van Simmons niet heel groot. In de nederlaag tegen de Indiana Pacers was hij nog goed voor 19 punten en 13 rebounds, maar in de wedstrijd daarna tegen de San Antonio Spurs had hij slechts acht punten en vijf rebounds. De wedstrijd daarna tegen Washington speelde hij slechts 23 minuten door zijn blessure. Ook toen scoorde hij slechts acht punten.
Hoewel het dus niet vlekkeloos verliep voor Simmons, is zijn blessure wel een aderlating voor de ploeg van coach Brett Brown. De Australiër heeft een cruciale rol in de verdediging van de Sixers en ook aanvallend was hij dit seizoen met 16.4 punten, 7.8 rebounds en 8 assists per wedstrijd zeer belangrijk.
Ook raken de Sixers mogelijk Joel Embiid kwijt. De Kameroener viel geblesseerd uit tegen de Portland Trail Blazers, maar verder is daar op het moment van schrijven nog geen verdere informatie over bekend.

 


VOORUITBLIK


Met het einde van de seeding games in zicht krijgen de playoffs steeds meer vorm. De top drie en de plekken zeven en acht zijn bekend, maar de strijd tussen Miami, Indiana en Philadelphia voor de plekken vier, vijf en zes is zeer spannend. Miami en Indiana hebben allebei 43 overwinningen en 27 nederlagen, Philadelphia heeft 42 zeges en 28 verliespartijen. Echter staan maandagnacht en vrijdagnacht de Miami Heat en Indiana Pacers tegenover elkaar, waardoor er nog van alles mogelijk is.

Top- en coverfoto: Ashley Landis-Pool/Getty Images

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen