Ontknoping in de Eastern Conference: wie eindigt waar?

Het NBA-seizoen 2021-22 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


27 maart – 3 april


EASTERN CONFERENCE STAND

 1. Miami Heat: 51-28
 2. Boston Celtics: 49-30
 3. Milwaukee Bucks: 48-30
 4. Philadelphia 76ers: 48-30
 5. Chicago Bulls: 45-33
 6. Toronto Raptors: 45-33
 7. Cleveland Cavaliers: 43-36
 8. Atlanta Hawks: 41-37
 9. Charlotte Hornets: 40-38
 10. Brooklyn Nets: 40-38
 11. New York Knicks: 35-44
 12. Washington Wizards: 34-44
 13. Indiana Pacers: 25-54
 14. Detroit Pistons: 23-56
 15. Orlando Magic: 20-59

IN DE SPOTLIGHT


DE STRIJD OM DE EERSTE PLAATS

Over exact een week zit het reguliere NBA-seizoen er echt op. Bovenin de Eastern Conference maken nog altijd vier teams kans op de eerste plaats: Miami Heat, Boston Celtics, Philadelphia 76ers en Milwaukee Bucks. Maar wie heeft de beste tickets om het seizoen op de eerste plaats af te sluiten?

Met een voorsprong van twee overwinningen en drie te spelen wedstrijden hebben de Miami Heat de beste uitgangspositie. Daarnaast komen ze ook in actie tegen de Orlando Magic, wat een gegarandeerde winst lijkt. De wedstrijd Charlotte Hornets zijn een stuk lastiger, aangezien zij ook strijden voor playoff of play-in-plaatsen. Twee overwinningen zijn genoeg voor de eerste plaats, maar met slechts één overwinning zijn ze afhankelijk van de rest.

Zo staan de Celtics en Bucks twee en drie overwinningen achter Miami, maar ontmoeten zij elkaar nog één keer. In de nacht van donderdag op vrijdag staan ze om 01:30 uur Nederlandse tijd tegenover elkaar in Milwaukee. Cruciaal in de strijd om de tweede plaats, met misschien ook nog wel hoop om door te schieten naar de eerste plaats. Boston neemt het ook nog op tegen de Chicago Bulls en Memphis Grizzlies, terwijl de Bucks nog vier wedstrijden te spelen hebben. Zo spelen zij tegen de Chicago Bulls, Detroit Pistons en Cleveland Cavaliers. Op papier lijkt het makkelijker, maar met de Memphis Grizzlies al verzekerd van de tweede plaats in het Westen, laten zij belangrijke spelers misschien toekijken.

76ERS

De vierde ploeg in dit verhaal zijn de Philadelphia 76ers, net als de Bucks 2.5 wedstrijden achter de Miami Heat. De Sixers hebben het makkelijkste programma van de vier teams, met wedstrijden tegen de Indiana Pacers (2x), Toronto Raptors en Detroit Pistons. Wel is Philadelphia in het nadeel wat betreft tiebreakers, aangezien ze die niet hebben ten opzichte van de Boston Celtics en Milwaukee Bucks. Ze moeten dus echt één overwinning los staan, om hun te passeren. Maar, in de krankzinnige NBA is veel mogelijk.

BULLS EN RAPTORS IN NIEMANDSLAND VOOR PLAATS 5

De Chicago Bulls en Toronto Raptors strijden samen nog voor plaats 5, drie overwinningen achter plaats 4 en drie overwinningen voor plaats zeven. Met allebei nog vier wedstrijden te gaan, wordt dat een spannende strijd.

Zo nemen de Chicago Bulls het op tegen de Milwaukee Bucks, Boston Celtics, Charlotte Hornets en Minnesota Timberwolves. De situaties van de Bucks en Celtics hebben we besproken, de Hornets komen zo aan bod, maar zijn ook nog volop aan het strijden en de Minnesota Timberwolves mogen nog hopen op een directe play-off-plaats in het Westen. Vier loodzware wedstrijden.

De Toronto Raptors hebben geen makkelijk schema. Zij nemen het op tegen de Atlanta Hawks, Philadelphia 76ers, Houston Rockets en New York Knicks. Met name de eerste twee wedstrijden zijn erg lastig.

Bij een gelijke stand hebben de Chicago Bulls de tiebreaker in handen. Drie van de vier ontmoetingen wist Chicago te winnen, in wedstrijden die altijd spannend waren. Toch hebben de Raptors qua speelschema het voordeel, maar it ain’t over till the fat lady sings.

DE STRIJD OM DE PLAY-IN TICKETS

Dat de NBA twee jaar geleden de play-ins in het leven riep, komt dit jaar als een geschenk uit de hemel. Op plaats zeven staan de Cleveland Cavaliers, 1.5 overwinning voor de Atlanta Hawks op plaats acht, maar vlak achter de Hawks staan de Charlotte Hornets en Brooklyn Nets exact gelijk, met ook maar één overwinning minder.

De Cavaliers begonnen sterk aan het seizoen en verraste vriend en vijand. Zes van de laatste tien wedstrijden werden wel verloren, mede wegens recente blessures bij Jarrett Allen, Evan Mobley en Dean Wade. Met wedstrijden tegen de Milwaukee Bucks, Orlando Magic en Brooklyn Nets, staan er nog twee cruciale wedstrijden op het programma.

Achter de Cavaliers staan de Hawks, die afgelopen weekend een cruciale zege boekte tegen de Brooklyn Nets. Ze staan nu één overwinning voor op de Nets, terwijl ze voor de wedstrijd onder de Nets stonden omdat Brooklyn de tiebreaker heeft. Met nog vier wedstrijden te gaan tegen de Toronto Raptors, Washington Wizards, Miami Heat en Houston Rockets, moeten er zeker twee overwinningen in zitten voor Atlanta. Of dat genoeg zal zijn moet nog blijken.

HORNETS EN NETS

Want de Charlotte Hornets en Brooklyn Nets hijgen hun in de nek. Charlotte heeft namelijk ook nog vier wedstrijden te spelen, waar er zeker twee overwinningen goed mogelijk lijken. Ze spelen namelijk tegen de Miami Heat, Orlando Magic, Chicago Bulls en Washington Wizards. Met zeven zeges in de laatste tien wedstrijden zit de vorm er goed in.

Het makkelijkste schema hebben de Brooklyn Nets én zij hebben Kevin Durant. Toch wil dat niet zeggen dat ze favoriet zijn voor de achtste plaats, want ondanks de 55 punten van Durant tegen de Hawks, verloren zij deze wedstrijd. Brooklyn speelt nog tegen de Houston Rockets, New York Knicks, Cleveland Cavaliers en Indiana Pacers. Op papier het makkelijkste schema en ze hebben de meeste sterspelers van de teams om hun heen, maar dat dat geen garantie is op succes, laat hun huidige tiende plaats goed zien.


SPELER VAN DE WEEK


Jaylen Brown is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De forward van de Boston Celtics speelde een belangrijke rol in een week waarin zijn ploeg drie van de vier gespeelde wedstrijden won en doorstootte naar de tweede plaats in de Eastern Conference. Brown noteerde namelijk gemiddeldes van 30.8 punten, 7.5 rebounds en 5 assists.

Een ware uitschieter zoals de 55 punten van Kevin Durant of de 44-14 van Giannis Antetokounmpo had Brown niet, getuige de 31, 28, 32 en 32 punten die hij deze week scoorde. Toch erg cruciaal, want hij leidde zijn ploeg naar belangrijke zeges. Op een efficiënte manier, want hij deed dit tegen schotpercentages van 58.4%. Verder schoot hij 58.3% achter de driepuntslijn en ook nog 95% vanaf de vrijeworplijn.


VOORUITBLIK


Nog één week genieten van de chaos in de NBA voordat de play-offs beginnen. Komende nacht zijn er geen wedstrijden door de finale van de NCAAA. Daarna gaan we echter los. Er staan dus nog echt veel belangrijke wedstrijden op de planning. Hieronder een uitgebreid programmaboekje, van alle cruciale wedstrijden in de onderlinge duels, in Nederlandse tijd.

Woensdag, 1:30 uur: Charlotte Hornets – Miami Heat en Atlanta Hawks – Toronto Raptors
Woensdag, 2:00 uur: Milwaukee Bucks – Chicago Bulls
Donderdag, 2:00 uur: Boston Celtics – Chicago Bulls
Vrijdag, 1:30 uur: Boston Celtics – Milwaukee Bucks
Vrijdag, 1:30 uur: Philadelphia 76ers – Toronto Raptors
Zaterdag, 1:30 uur: Cleveland Cavaliers – Brooklyn Nets
Zaterdag, 2:00 uur: Atlanta Hawks – Miami Heat en Charlotte Hornets – Chicago Bulls
Zondag, 21:30 uur: Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers

Coverfoto: John E. Sokolowski-USA TODAY Sports

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen