Grizzlies blijven winnen, Lakers dreigen play-in te missen

Het NBA-seizoen 2021-22 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


26 MAART – 3 APRIL


WESTERN CONFERENCE STAND

 1. Phoenix Suns 62-15
 2. Memphis Grizzlies 55-23
 3. Golden State Warriors 49-29
 4. Dallas Mavericks 48-30
 5. Utah Jazz 46-32
 6. Denver Nuggets 46-32
 7. Minnesota Timberwolves 44-34
 8. Los Angeles Clippers 38-40
 9. New Orleans Pelicans 34-43
 10. San Antonio Spurs 32-45
 11. Los Angeles Lakers 31-46
 12. Sacramento Kings 29-49
 13. Portland Trail Blazers 27-50
 14. Oklahoma City Thunder 22-55
 15. Houston Rockets 20-58

IN DE SPOTLIGHT


GRIZZLIES BLIJVEN WINNEN

De Memphis Grizzlies blijven maar winnen. De nummer twee van de Western Conference hebben negen van hun laatste 10 wedstrijden gewonnen. Door de zegereeks staat hun positie vast: de Grizzlies kunnen niet meer van de tweede plek gestoten worden.

Voor de Grizzlies ging het alleen mis tegen de Hawks (105-120), maar werden wedstrijden tegen de ‘grote jongens’ (Nets, Bucks, Warriors, Suns) wel gewonnen. Het knappe is dat ze dit zonder superster Ja Morant doen. Door zijn afwezigheid kunnen andere spelers het verschil maken. Zo scoren zes spelers in deze periode (laatste 10 wedstrijden) meer dan 10 punten per wedstrijd, met Dillon Brooks (22,8), De’Anthony Melton (19,8) en Desmond Bane (19,3) als meest productieve spelers.


DE TEGENVALLER


LAKERS VERLIEZEN PLAY-IN PLEK AAN SPURS

De Los Angeles Lakers hebben hun tiende plek, de laatste play-in plek, vergeven aan de San Antonio Spurs. Door twee wedstrijden te verliezen tegen directe concurrent New Orleans Pelicans lijkt het er op dat de Lakers de laatste plek voor het play-in toernooi gaan missen. De Lakers staan maar een wedstrijd achter de Spurs, maar die hebben, op het oog, een makkelijker schema. Zo moeten de Lakers nog twee keer tegen de Nuggets, tegen de Suns, tegen de Warriors en nog tegen de Thunder. De Spurs moeten nog tegen de Blazers, Nuggets, Timberwolves, Warriors en Mavericks. Volgens deze berekening hebben de Lakers een kans van 22% om bij de beste 10 te horen. De Spurs staan daar ruim boven met 78%.

De Lakers moeten in hun resterende vijf wedstrijden hun uiterste best doen om kans te maken op de laatste plek, maar of het genoeg gaat zijn is maar de vraag.


SPELER VAN DE WEEK


Deze week is de SportAmerika Speler van de Week een hele lastige om uit te kiezen. Het gaat hier tussen LeBron, Doncic en Jokic.

Zo staat LeBron hoog op de lijst van gemiddeld aantal punten (38,5 punten per wedstrijd), maar heeft hij beide gespeelde wedstrijden verloren. Luka Doncic heeft drie van vier gespeelde wedstrijden gewonnen, met een gemiddelde van 34,3 punten, 9,5 rebounds en 9 assists per wedstrijd. Hiermee lijken ze dichterbij de Warriors te komen met de derde plek, maar nog belangrijker: ze lijken een gaatje te hebben geslagen met de Jazz en Nuggets voor de vierde plek. Over de Nuggets gesproken: een 3-1 record afgelopen week, met ook een niet-Amerikaanse superster die het team op zijn schouders neemt: Nikola Jokic. Hij was goed voor 34 punten, 15,8 rebounds en 9 assists per wedstrijd. Mede door het hoge aantal rebounds en een betere +/- (14,3 tegenover 5,5) kiezen we hier voor Jokic.


VOORUITBLIK


Het reguliere seizoen duurt nog maar week. De playoffs komen steeds dichterbij en de laatste wedstrijden gaan nog voor heel wat spektakel zorgen. Zo word het lot van de Lakers bepaald en word duidelijk wie de plekken drie tot en met zeven krijgt. Ook spelen de teams waar het om gaat ook nog tegen directe concurrenten: smullen dus!

Om te beginnen zijn alle wedstijden van de volgende teams extreem belangrijk: de Lakers, Pelicans en Spurs voor het behalen van het play-in toernooi. De wedstrijden van de Warriors, Mavericks, Jazz, Nuggets en de Timberwolves zijn belangrijk voor het behalen van de plekken drie tot en met zeven. Om een paar wedstrijden uit te lichten is niet te doen, zonder alle wedstrijden van bovengenoemde teams op te noemen. Geniet van de laatste NBA-week!

Coverfoto: Steve Dykes/Getty Imagess

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen