Nuggets op 2-0, Heat winnen opnieuw in Boston

De tweede wedstrijd van de Conference Finals van de 2023 NBA Playoffs zijn de afgelopen twee nachten gespeeld. Waar de Denver Nuggets in eigen huis opnieuw de Los Angeles Lakers wisten te verslaan, is het de Boston Celtics weer niet gelukt om te winnen van de Miami Heat

WESTERN CONFERENCE

#1 DENVER NUGGETS – #7 LOS ANGELES LAKERS: 108-103

De Denver Nuggets hebben het thuisvoordeel optimaal weten te benutten. Na een knappe zege in Game, was het in Game 2 ook weer ouderwets nagelbijten. Met een sterke Nikola Jokic, maar vooral een fenomenale Jamal Murray trokken de Nuggets aan het langste eind. Murray scoorde 37 punten in de wedstrijd, waarvan 23 alleen al in het vierde kwart.

De eerste helft gingen de teams lang gelijk op. Beide ploegen kwamen in het eerste kwart meerdere keren op voorsprong, maar in het tweede kwam namen de Lakers afstand. Rui Hachimura had hier met 17 punten in de eerste helft een belangrijke rol in. De voorsprong van de bezoekers liep op tot elf punten, maar Denver reageerde nog wel voor rust. Met een 48-53 stand in voordeel voor Los Angeles werd er gerust.

TWEEDE HELFT

Na de rust begonnen de Lakers meteen sterk. Opnieuw werd de voorsprong uitgebouwd naar elf punten na een dunk van LeBron James. Daarna kwamen de Nuggets weer wat sterker terug. Met 7 punten, 7 rebounds en 4 assists bracht hij zijn ploeg weer binnen schootsafstand. Het kwart werd met 28-26 gewonnen en aan het begin van het vierde kwart bedroeg de achterstand nog maar drie punten.

In de laatste twaalf minuten kwam Jamal Murray aan het woord. Met vier rake driepunters, twee midrange pull-ups én zeven rake vrije worpen, scoorde hij op welke manier hij ook wilde, ongeacht wie en hoe ze hem verdedigde. Aan de hand van de Canadees liepen de Nuggets uit naar een voorsprong van twaalf punten. Los Angeles kroop langzaamaan nog terug, maar vanaf de vrije worp-lijn trokken Murray en Denver aan het langste eind.

UITBLINKERS

Met 37 punten, waar 23 in het laatste kwart, was Jamal Murray de absolute uitblinker aan Denver’s zijde. Maar ook Nikola Jokic kende een sterke wedstrijd. Met 23 punten, 17 rebounds en 12 assists noteerde hij zijn vierde triple-double op rij. Voor de Lakers was LeBron James de belangrijkste man met 22 punten, 9 rebounds, 10 assists en 4 steals. Austin Reaves en Rui Hachimura waren op hun beurt ook belangrijk met 22 en 21 punten. Voor Anthony Davis was het een lastige wedstrijd. Hij eindigde namelijk wel met 18 punten en 14 rebounds, maar met een schotpercentage ban 26.7 procent.

Game 3 van deze serie staat in de nacht van zaterdag op zondag om 02:30 uur in Los Angeles op het programma.

EASTERN CONFERENCE

#2 BOSTON CELTICS – #8 MIAMI HEAT: 105-113

De Miami Heat en Jimmy Butler hebben opnieuw de Boston Celtics in TD Garden weten te verrassen. Met een 23-9 run in het vierde kwart werd een achterstand van negen punten omgezet in een 100-105 voorsprong. Deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven, waardoor Miami nog twee wedstrijden verwijderd is om de tweede #8 seed te worden die de NBA Finals weet te behalen.

Miami begon het sterkst aan de wedstrijd. Ze liepen in het eerste kwart uit naar een voorsprong van acht punten. Echter reageerde Boston met een korte eindsprint. Jayson Tatum scoorde twaalf punten in het eerste kwart en bracht zijn ploeg binnen drie minuten van een 14-22 achterstand naar een 25-24 voorsprong.

De sprint van de Celtics ging direct door in het tweede kwart. Met uiteindelijk een 15-0 run namen ze afstand, maar de Heat knokte zich terug. Een achterstand van 12 punten werd aan de hand van 12 punten van Caleb Martin zelfs omgezet in een voorsprong van vier punten bij rust.

In het derde kwart namen de Celtics weer volledig de overhand. Met vijftien punten en zes rebounds van Tatum drukte hij zijn stempel op het kwart. Opnieuw liep Boston uit naar een voorsprong van twaalf punten. De Celtics bleven lang op een comfortabele voorsprong. Met 6:37 te gaan in het vierde kwart, bracht Grant Williams de voorsprong weer op negen punten. Na het raken van de driepunter, liet Williams aan Butler weten hem de volgende keer niet meer zo vrij te laten, waarmee hij een slapende beer wakker maakte.

In de aanval daarna scoorde Butler een 1-tegen-1 tegen Williams, inclusief een and-one. Butler haalde direct zijn gram bij Williams. De aanval erna scoorde Jimmy Buckets opnieuw over Williams, resulterend in een bekende ‘Too Small‘-celebration. Het was het begin van een 23-9 run die Miami aan de leiding bracht. Bij een 103-105 stand was het Gabe Vincent die met een midrange jumper het lot van de Celtics bezegelde.

UITBLINKERS

Met 27 punten, 8 rebound, 6 assists en 3 steals was Jimmy Butler weer ouderwets dominant voor ‘zijn’ Miami. Echter kende zijn ploeggenoot Bam Adebayo ook een sterke wedstrijd. Hij kwam uit op 22 punten, 17 rebound én 9 assists. Vanaf de bank scoorde Caleb Martin ook 25 hele belangrijke punten. Bij de Celtics kende eigenlijk statistisch alleen Jayson Tatum een echt sterke wedstrijd met 34 punten, 13 rebounds en 8 assist. Echter scoorde hij in het hele vierde kwart geen field goal, waardoor de statistieken wat leeg aanvoelen. De rest van de Celtics kwam niet boven de 16 punten uit.

Game 3 van deze series wordt gespeeld in de nacht van zondag op maandag om 2:30 uur.

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.