Dutch Watch: pas op de plaats voor Jansen, Albies weer belangrijk

Geen Chadwick Tromp in deze Dutch Watch, maar wel weer speeltijd voor Josh Palacios. Met de outfielder in de gelederen hopen de Pirates weer iets van de glans van april terug te vinden. Over die glans hadden Ozzie Albies en de Braves tot nog toe niet te klagen, maar toch lopen ook zij tegen wat obstakels aan. Hetzelfde geldt voor Kenley Jansen. Na z’n historische save vorige week moest de closer even pas op de plaats maken.


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

170 AB, 45 H, 19 R, 10 HR, 31 RBI, .265 BA, .304 OBP, .506 SLG, .810 OPS

De pessimisten onder de Braves-fans voelden de bui al hangen. Het ging ook veel te goed met hun cluppie. Nadat vorige week bekend werd dat starters Kyle Wright en Max Fried geruime tijd aan de kant staan, liep Atlanta deze week tegen de eerste serieuze losing streak van ’t seizoen aan. Aangezien de concurrentie in de NL East de overwinningen ook nog niet aaneen weet te rijgen, valt de schade vooralsnog te overzien. Dat het met bezoeken aan Toronto en Texas een lastige week voor Ozzie Albies en de zijnen was, staat echter als een paal boven water.

De Braves hadden series tegen Baltimore en Boston achter de rug en in Toronto kregen ze opnieuw te maken met een team uit de AL East. Een team dat hen, in de persoon van starter Chris Bassitt vorige week vrijdag volledig aan de ketting legde. Slechts 2 hits produceerden de Braves, terwijl Albies (0-for-2) nog een keer via een HBP de honken bereikte. De complete game van Bassitt leverde hem uiteindelijk een meer dan verdiende 3-0 zege op.

Het weekend verliep voor de Braves al niet veel beter. Albies zag zijn knuppel zaterdag opnieuw zwijgen. Het was voor de infielder zijn derde wedstrijd op rij zonder hit, iets wat ‘m dit seizoen één keer eerder was overkomen. De 2-5 nederlaag betekende voor Atlanta de derde verliespartij op rij, maar zondag zou daar de vierde al aan worden toegevoegd. In de derde inning zette Albies zijn team met een 2-run homerun (zijn tiende van dit seizoen) nog wel op een 4-3 voorsprong, maar de negende inning verliep desastreus. De Blue Jays kantelden de wedstrijd en stapten met een 6-5 zege van het eigen veld.

BETER IN TEXAS

Afgelopen maandag sloegen de Braves in Arlington de frustraties van zich af. De Texas Rangers zijn goed bezig dit seizoen, maar kwamen er tegen deze ontketende Braves niet aan te pas. Albies was 2-for-5 met 2 doubles en in de vijfde inning een RBI, maar het waren vooral de vijf homeruns van de bezoekers die indruk maakten in deze 12-0 zege. Texas gaf dinsdag overigens een passend antwoord door Atlanta met 7-4 te kloppen. Ozzie Albies noteerde één hit in 3 AB’s en kwam een keer over de thuisplaat.

De rubber game in deze serie werd met 6-5 door de bezoekers gewonnen. Ozzie Albies speelde een belangrijke rol in de succesvolle achtervolging. Zijn RBI-single in de achtste inning verkleinde de achterstand tot 4-5 en vervolgens liep hij zelf de gelijkmakende run binnen. Een solo homerun van kortestop Orlande Garcia deed de rest.

XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

160 AB, 44 H, 25 R, 6 HR, 16 RBI, .275 BA, .374 OBP, .431 SLG, .806 OPS

Ondanks alle goede bedoelingen (en grote namen) lukt het de San Diego Padres nog niet om in de buurt van de LA Dodgers te komen. De ploeg van Xander Bogaerts kon vorig weekend echter wel wat vertrouwen tanken, want voor de tweede keer binnen een week namen ze het op tegen de rivaal uit LA. Mocht die serie van drie verkeerd uitpakken, dan konden ze in eigen huis het zelfvertrouwen een boost geven door de Kansas City Royals alle hoeken van Petco Park te laten zien.

De Friars arriveerden in Los Angeles met een 2-game losing streak in de bagage. Deze hadden ze meegenomen uit Minnesota. Xander Bogaerts moest het in die serie doen met 1 hit, maar die had hij in LA al in de eerste ontmoeting te pakken. Zijn tweehonkslag in de zevende inning leidde een comeback van de Padres in. Bij een 2-0 achterstand sloeg Ha-Seong Kim Bogaerts en Rougned Odor over de thuisplaat waardoor het evenwicht terug was. Voor even dan, want in de gelijkmakende zevende namen de Dodgers definitief afstand: 4-2.

Met diezelfde stand besloten de teams hun wedstrijd van zaterdag. Een single van Bogaerts in de achtste inning was één van de 5 hits die San Diego liet noteren. De kortestop besloot dit drieluik zoals hij ‘m was begonnen. Met een double. Zijn zevende tweehonkslag van deze jaargang leverde de bezoekers helemaal niets op. De pitchers van de Dodgers stonden wederom maar weinig hits toe (3) en leidden hun team middels een 4-0 overwinning naar een sweep.

IN DE FOUT TEGEN KCR

Die stand stond er maandag ook op het bord na de eerste wedstrijd tegen Kansas City. Dit keer dan wel in het voordeel van de Padres. Met twee walks, een hit en een run was Bogaerts van waarde voor zijn ploeg. Soortgelijke cijfers kon de kortestop dinsdag overleggen, maar zijn single en run in de zesde waren niet voldoende om een vroeg opgelopen 5-0 achterstand goed te maken. De comeback strandde bij 4-5.

Afgelopen woensdag moesten de Friars opnieuw in de achtervolging. Voor aanvang van deze serie hadden de fans in San Diego waarschijnlijk op drie simpele zeges voor hun sterren gerekend, maar het waren de Royals die dit drieluik wonnen. Een RBI-single, dankzij wat gegrabbel in het infield, van Xander Bogaerts in de zesde inning kon een 3-4 nederlaag niet voorkomen. De kortestop was 2-for-4 in deze wedstrijd, waardoor hij z’n slaggemiddelde naar .275 tilde.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

12.2 IP, 9 SV, 4.26 ERA, 14 H, 7 BB, 17 K, 7 R, 6 ER, 1.658 WHIP

Na die prachtige 400e save was het deze week weer business as usual voor Kenley Jansen. Met series tegen de kwakkelende Cardinals en Mariners ging de closer voor eigen publiek op jacht naar zijn tiende save van dit seizoen. Belangrijke series ook voor de Red Sox, want in een divisie waarin de Tampa Bay Rays nu al gevlogen lijken, is elke overwinning kostbaar. Zelfs al in de maand mei. Helaas merkte de international al snel tijdens deze home stand dat roem ook maar vergankelijk is.

Twee dagen na zijn historische 400e save werd er van Kenley Jansen verwacht dat hij zijn scherpte terug had. De Red Sox ontvingen in het weekend van 12 mei de kwakkelende St. Louis Cardinals. Het laatste wat je wilt, is zo’n team in het zadel helpen. Dat is echter wel precies wat er gebeurde in de negende inning. Bij een stand van 6-5 voor Boston deed manager Alex Cora een beroep op zijn closer.

FLINKE DIP

Jansen opende de inning met vier wijd voor Paul DeJong, die direct het tweede honk wist te stelen. Een RBI-single van Lars Nootbaar was voldoende voor de gelijkmakende run. Het was pas de tweede die Kenley Jansen toestond dit seizoen, maar dit aantal zou snel verdubbelen. Een homerun van Nolan Gorman deed de wedstrijd kantelen en zou Jansen zijn eerste nederlaag kostten.

Zaterdag kreeg Jansen al zijn kans op revanche. Dit keer besteeg hij met een 3-1 voorsprong de heuvel, maar weer startte de closer niet goed. Paul Goldschmidt en Willson Contreras kregen vier wijd en wederom was het Gorman die met een double onze landgenoot pijn deed. De defensie liet Jansen daarna in de steek, waardoor diezelfde Gorman zelfs de winnende run voor St. Louis kon scoren. In twaalf wedstrijd kreeg Kenley Jansen maar één run tegen en opeens zes in twee wedstrijden. Zo snel kan het ook in de MLB gaan.

Jansen had het waarschijnlijk graag anders gezien, maar kans op eerherstel zat er deze week niet voor hem in. In het drieluik tegen Seattle won Boston twee keer (erg) ruim en was er één dikke nederlaag. Geen reden voor Cora om Jansen in te zetten, dus moet de international tijdens de komende road trip wachten op zijn kans.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

9 AB, 0 H, 0 R, 0 HR, 0 RBI, .000 BA, .000 OBP, .000 SLG, .000 OPS

In de maand mei lijken de Pittsburgh Pirates op de club die we de laatste jaren hebben leren kennen. Veel nederlagen (11) en weinig overwinningen (3), maar door die geweldige maand april (19 overwinningen tegenover 9 verliespartijen) staan de Buccos er nog altijd goed voor in de NL Central. Nu Josh Palacios op speelminuten kan rekenen, worden ze nog interessanter om te volgen. De international mocht ook deze week weer een paar keer zijn opwachting maken, maar helaas wacht hij nog op zijn eerste hit.

De Pirates wisten vorig weekend een sweep te voorkomen door na twee nederlagen alsnog de derde wedstrijd te winnen tegen Baltimore. Palacios startte die series finale, kwam drie keer aan slag, maar helaas zonder resultaat. Twee dagen later speelde hij de volledige wedstrijd tegen de Tigers. In dit met 0-4 verloren duel was de outfielder 0-for-3 met 2 strikeouts. Palacios kreeg in de tweede ontmoeting (8-0 winst) geen AB, maar defensief verving hij in de negende inning Bryan Reynolds in het linksveld.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

147 AB, 34 H, 18 R, 5 HR, 17 RBI, .231 BA, .320 OBP, .395 SLG, .714 OPS

Met winstpartijen op de Mets en Pirates hadden de Rockies een goede road trip achter de rug. In het eigen Coors Field wilden ze dat goede gevoel vasthouden met mooie resultaten in de series tegen Philadelphia en Cincinnati. Een goed gevoel hield ook Jurickson Profar over aan zijn wedstrijden tegen de Buccos. Op 9 mei schreef de international immers 2 homeruns bij en in ’t hitter friendly Coors Field werd het tijd om die goede vorm te bevestigen.

Thuis tegen de Phillies ging Profar op dezelfde voet verder. Niet dat hij de ene na de andere bal het park uit timmerde, maar vorige week vrijdag opende hij goed. De outfielder was 2-for-4 met een double in de zesde inning. Helaas hielp ’t de Rockies niet aan een goed resultaat, want Philadelphia won met 6-3.

Voor de vierde keer in zes wedstrijden tekende Profar zaterdag opnieuw voor een multi-hit game. Tweehonkslagen in de derde én vierde inning waren wederom niet voldoende. Onze landgenoot scoorde 1 van de 4 runs namens de thuisploeg, maar de Phillies deden ’t met 7 runs net een stukje beter.

PROFAR BELANRIJK VOOR ROCKIES

Colorado wist zondag een sweep te voorkomen. De Phillies werden met 4-0 verslagen en één van die runs kwam op naam van Profar. In de eerste inning werd hij met vier wijd op de honken gezet en een productieve out van C.J. Cron liet hem even later de thuisplaat passeren. Een hit zat er niet in voor Profar, waardoor er een einde kwam aan zijn bescheiden 4-game hitting streak.

Met een 9-8 zege openden de Rockies, zonder Jurickson Profar, de serie tegen de Reds. De outfielder maakte dinsdag wel zijn opwachting in de tweede ontmoeting, maar met 0-for-3 en een walk kon hij niet imponeren. Colorado verloor met 1-3 en had in de series finale dus wat recht te zetten. De Rockies leken zich daar van bewust en trakteerden de eigens fans woensdag ter afsluiting van deze home stand op runs. Veel runs.

Met 11-6 waren ze een maatje te groot voor de Reds, maar daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Cincinnati nam brutaal een 5-0 voorsprong, maar mede dankzij een 2-run double van Profar werd deze in de vijfde inning weggepoets. Onze landgenoot was 2-for-5 in dit duel en bracht daarmee zijn slaggemiddelde naar .231. Zijn Rockies sloten deze reeks thuiswedstrijden af met drie overwinningen en drie nederlagen, maar blijven hekkensluiter in de NL West.


JONATHAN SCHOOP (INF, Detroit Tigers)

63 AB, 13 H, 5 R, 0 HR, 0 RBI, .206 BA, .275 OBP, .254 SLG, .529 OPS

Waar het met de Detroit Tigers dit seizoen best oké gaat, daar is Jonathan Schoop nog altijd naarstig op zoek naar iets van vorm of ritme. De international speelde in de eerste anderhalve maand van ’t seizoen meer dan dertig wedstrijden, maar moet het nog altijd zonder RBI doen. Het was geen uitgemaakte zaak dat daar deze week verandering in kwam. De Tigers namen het in eigen huis op tegen de Mariners en Pirates. Twee teams die op papier over meer kwaliteit beschikken dan Detroit en dus opnieuw een lastige klus voor Schoop.

In onze laatste Dutch Watch konden we helaas geen hit voor Jonathan Schoop melden. Deze week is dat anders. Vorige week vrijdag kwam hij al in zijn eerste AB tegen de Mariners door met een single. Zijn ploeggenoten lieten hem echter achter op de honken. Detroit leed een 2-9 nederlaag en wist zich pas in de series finale te revancheren. Zonder Schoop verloren de Tigers de tweede ontmoeting met 0-5.

WISSELEND SUCCES

Op 14 mei kwam Schoop in de zevende inning als pinch hitter binnen de lijnen voor Zach McKinstry. Met een single zorgde hij ervoor dat er wat druk op Seattle kwam te staan. De Mariners zouden daar uiteindelijk onder bezwijken. Met de honken vol werd Nick Maton geraakt door pitcher Matt Brash en diezelfde Brash gaf, nog steeds met de honken bezet, Andy Ibanez vier wijd. Door die walk kon Jonathan Schoop eenvoudig de thuisplaat oversteken en de eindstand op 5-3 bepalen.

De Tigers werkten deze week ook nog twee thuiswedstrijden af tegen de Pirates, maar Schoop zag alleen actie in de tweede. Detroit had de tegenstander afgelopen dinsdag met 4-0 klop gegeven, maar kregen een dag later met 8-0 een flinke draai om de oren. Schoop was 0-for-2 met een walk en hij was zeker niet de enige die niet tot een hit kwam. In de allereerste AB van de Tigers kwam Matt Vierling door met een single en dat was direct de enige hit die de pitchers van de Buccos deze dag toestonden.


Cover photo: Todd Kirkland

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen