NBA Recap #4: Curry en Griffin scoren 50 punten, Lakers winnen twee op rij

In NBA Recap kijken we met enige regelmaat terug naar de gespeelde wedstrijden in de NBA. Van korte verslagen van de wedstrijd tot het uitlichten van opmerkelijke gebeurtenissen, in de recap is het allemaal te lezen. Uiteraard bijgevoegd met een videosamenvatting van de wedstrijd.

MAANDAG 22 OKTOBER

MINNESOTA VERSLAAT INDIANA IN SLORDIG DUEL

In een wedstrijd waar er zeer slecht werd geschoten en de turnovers bijna niet meer te tellen waren versloegen de Minnesota Timberwolves uiteindelijk de Indiana Pacers. De stand kwam uit op 91-101 voor het team van coach Tom Thibodeau. Jimmy Butler was zoals  gewoonlijk de uitblinker bij de Timberwolves.
Beide teams kwamen niet boven de 43% succesvolle field goals pogingen uit. Nóg slechter waren de driepuntspogingen. Gezamenlijk schoten de teams 15 van de 59 driepuntspogingen raak. In de eerste helft was Victor Oladipo goed voor 15 punten en een schotgemiddelde van 47%, maar in de tweede helft schoot Oladipo slechts 20% van zijn schoten raak. Uiteindelijk scoorde Oladipo 5 punten in de tweede helft en had hij 20 punten in totaal. Bij de Timberwolves was Jimmy Butler verantwoordelijk voor 20 punten. Hij deed dat tegen een verdienstelijk gemiddelde van 50%.
De eerste drie kwarten ging de wedstrijd nog gelijk op. In het vierde kwart liepen de Timberwolves snel weg bij de Pacers. Aan de hand van twee rake driepunters van Tyus Jones sloegen de Timberwolves snel een gat van 14 punten. Ook Bogdan Bogdanovic kon niet op tegen het spel van Minnesota. De Kroaat scoorde 15 punten in de tweede helft. Ook was hij de enige Pacer die boven de 50% van zijn schoten raak schoot.

MAGIC VERRASSEN CELTICS IN EIGEN HUIS

Orlando wist maandagnacht te verrassen in Boston. De Magic wisten in een wedstrijd waar de verdediging het lang won van de aanval met 93-90 te winnen van de Celtics. Boston had voor dit thuisduel de toppers tegen de 76ers en Raptors gespeeld (1-1) en won daarna in New York van de Knicks. De Magic daarentegen waren niet zo succesvol begonnen aan het seizoen (1-2). De verwachting was dan ook dat Boston dit varkentje wel even zou wassen, maar dit bleek niet het geval te zijn.
Nikola Vucevic en Jonathan Isaac waren de uitblinkers bij de Magic. Beide spelers wisten een double double te noteren afgelopen maandagnacht. Vucevic scoorde 24 punten en voegde daar 12 rebounds aan toe, terwijl Isaac met 18 punten en 12 rebounds het niet veel minder deed. Bij Boston was Kyrie Irving, die tot nu toe een moeizame start van het seizoen kent, met 22 punten, acht rebounds en vijf assists de uitblinker. Alle andere spelers van Boston werden onder de vijftien punten gehouden.

MORRIS BESLISSEND IN OVERTIME-ZEGE WASHINGTON

De Washington Wizards en de Portland Trail Blazers maakte er maandagnacht een spektakelstuk van in Portland. Het duel zou in overtime pas beslist worden en eigenlijk alles kwam wel langs tijdens dit duel. Washington won uiteindelijk dankzij het duo Bradley Beal en Markieff Morris met 125-124 in overtime van de Trail Blazers, waardoor ze hun eerste zege van het seizoen boekten (1-2).
Beal scoorde 25 punten en had daarnaast acht rebounds en zeven assists voor de bezoekers. Hij wist tevens een driepunter binnen te schieten op aangeven van John Wall (16 punten en negen assists) waardoor het duel naar overtime ging. In overtime was Markieff Morris niet te stoppen. Met 28 punten, negen rebounds en een beslissende driepunters was hij belangrijk voor het verloop van het duel. Toch was het een block van Otto Porter Jr die het duel vlak voor tijd definitief in het slot gooide. Bij de Trail Blazers waren Damian Lillard (29 punten, acht rebounds en acht assists) en Jusuf Nurkic (22 punten en 18 rebounds) de uitblinkers.

MILLS SCHIET LAKERS IN LA NAAR 0-3

Ook de Lakers en de Spurs moesten maandagnacht naar overtime om het duel te beslissen. LeBron James had zijn uit en thuisdebuut verloren met de Lakers en zocht tegen de Spurs naar zijn eerste Lakers-zege. Ondanks dat LeBron James zelf een fantastische wedstrijd speelde (32 punten, 14 assists en acht rebounds) en met een diepe driepunter overtime wist te forceren verloren de Lakers in overtime van de Spurs: 143-142.
Bij de Spurs waren DeMar DeRozan (32 punten, 8 rebounds en 14 rebounds) en LaMarcus Aldridge (37 punten, 10 rebounds en 5 assists) de uitblinkers. Toch was het oudgediende Patty Mills die met een jumpshot in overtime de Spurs definitief op voorsprong wist te zetten. Naast LeBron James speelde ook Kyle Kuzma, die Brandon Ingram verving in de starting line-up, een goede wedstrijd (37 punten, 8 rebounds en 3 assists).

DINSDAG 23 OKTOBER

PISTONS VERSLAAN 76ERS IN SPECTACULAIR DUEL

Voor de derde wedstrijd op rij blonk Blake Griffin uit bij de Detroit Pistons. In de twee vorige wedstrijden scoorde Griffin 26 en 33 punten. Tegen de Philadelphia 76ers steeg Griffin boven zichzelf uit en scoorde 50 punten, een nieuw persoonlijk record. De Pistons wonnen uiteindelijk na overtime met 133-132.
Bij de 76ers ontbrak Ben Simmons. De Australiër kampte met een lichte rugblessure en speelde niet. Uitblinker bij de 76ers was JJ Redick. De shooting guard scoorde 30 punten, waaronder cruciale driepunters in het vierde kwart en overtime. Joel Embiid en Markelle Fultz waren goed voor voor 33 en 13 punten bij de 76ers.
De 76ers hadden lang de leiding in de wedstrijd, maar aan de hand van Griffin kwamen de Pistons terug in het vierde kwart. Reggie Bullock had zelfs de kans om met 6 seconden te gaan de Pistons op voorsprong te zetten, maar mistte een floater. Aan de andere kant kon Dario Saric de wedstrijd beslissen maar zijn schot ging er ook niet in. Deze laatste aanvallen gebeurde allemaal zonder Andre Drummond, die met twee technische fouten werd weggestuurd en de laatste minuten moest toekijken.
In overtime kwamen de Pistons sterk uit de startblokken met driepunters van Griffin en Ish Smith. Philadelphia kwam sterk terug en kwam met 6 seconden te gaan op voorsprong door een fantastische driepunter van Redick. Echter was dit niet voldoende voor de zege. Griffin ging sterk naar de ring, scoorde de layup en scoorde ook de extra vrije worp met nog 1 seconde op de klok. De 76ers kwamen wegens goed verdedigend werk van de Pistons niet meer tot een goed schot waardoor de Pistons ook hun derde seizoenswedstrijd wisten te winnen.

WOENSDAG 24 OKTOBER

BULLS VERSLAAN HORNETS DANKZIJ LAVINE

De Chicago Bulls wisten woensdagnacht vrij moeizaam in eigen huis hun eerste zege binnen te halen. Dankzij Zach LaVine wisten de Bulls de Charlotte Hornets met 110-112 te verslaan. Zach LaVine scoorde voor de vierde keer op rij meer dan 30 punten (32 punten, 4 rebounds en 5 assists) en maakte tweee belangrijke free throws aan het einde van de wedstrijd om de zege veilig te stellen.
Kemba Walker scoorde 23 punten en gaf 6 assists tijdens de nederlaag van de Hornets in Chicago. Het bleek niet genoeg te zijn voor de Hornets, die nu 2-3 zijn na nederlagen tegen de Bucks, Raptors en nu dus Bulls. Bij Chicago was ook point guard Cameron Payne uitstekend. Met 21 punten, 5 rebounds, 4 assists en 7 driepunters speelde Payne de beste wedstrijd uit zijn NBA-carriere.

GIANNIS EN DE BUCKS VERSLAAN SIMMONS EN DE 76ERS

De  Milwaukee Bucks zijn nog steeds ongeslagen na woensdagnacht de Philadelphia 76ers van het veld te hebben gespeeld. Dankzij een fantastische Giannis Antetokounmpo wisten de Bucks ook hun vierde duel overtuigend te winnen: 123-108. Antetokounmpo was met 32 punten, 18 rebounds en 10 assists de uitblinker bij de thuisploeg.
Bij de 76ers, die na deze nederlaag maar 2-3 zijn dit seizoen, was Joel Embiid met 30 punten, 19 rebounds, 6 assists en 3 blocks de uitblinker. Net zoals Giannis Antetokounmpo wist ook Ben Simmons een triple double te noteren: 14 punten, 13 rebounds en 11 assists. Het was helaas niet goed genoeg voor een zege van de 76ers in Milwaukee.

CURRY SCOORT 51 PUNTEN TEGEN DE WIZARDS

De beste spelersprestatie van woensdagnacht was die van Stephen Curry tegen de Washington Wizards. Tijdens de 122-144 blow-out in Oracle Arena wist Curry 51 punten te scoren en 11 driepunters binnen te schieten. Daarnaast had hij ook nog eens vier rebounds en drie assists. En dit allemaal in driekwart wedstrijd. Het duel was in de eerste helft nog wel spannend, maar dankzij Curry en Durant liepen de Warriors in eigen huis uiteindelijk alsnog uit naar een zege van meer dan 20 punten.
Ook Kevin Durant kende een prima duel met 30 punten, acht rebounds en zeven assists. Bij Washington, dat nu 1-3 aan het seizoen is begonnen, was Bradley Beal met 23 punten, drie rebounds en vier assists de uitblinker.

DONDERDAG 25 OKTOBER

CELTICS VOLTOOIEN COMEBACK DANKZIJ MORRIS

De Boston Celtics wisten donderdagnacht in Oklahoma City met 101-95 te winnen van de Thunder na een comeback in de tweede helft. De Thunder stonden namelijk lang met tien punten of meer voor en leken op weg naar hun eerste zege van dit seizoen. Deze gaven ze uit handen dankzij het uitstekende spel van Marcus Morris vanaf de bank.
Morris scoorde 21 punten en wist daar 10 rebounds aan toe te voegen. Ook Jayson Tatum speelde goed. De small forward scoorde 24 punten met 6 rebounds. Bij de Thunder, die nu 0-4 aan het seizoen begonnen zijn, was het voornamelijk Paul George die uitblonk (22 punten en 8 rebounds). Russell Westbrook liep in eigen huis net een triple double mis (13 punten. 15 rebounds en 8 assists). De Thunder wachten nog steeds op hun eerste zege dit seizoen en raken al vroeg in het seizoen achter op de concurrentie.

NUGGETS VERLIEZEN ONGESLAGEN STATUS IN LA

De Denver Nuggets waren 4-0 begonnen aan het seizoen dankzij zeges op onder meer de Clippers en Warriors, maar donderdagnacht ging het fout in Los Angeles. LeBron James en de Lakers wisten hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen te winnen. Dankzij een triple double van LeBron James (28 punten, 11 rebounds en 11 assists) wonnen de Lakers donderdagnacht met 114-120 van de Nuggets. Het is de tweede zege op rij voor de Lakers nadat woensdagnacht de Suns in Phoenix met 131 – 113 werden verslagen.
Naast LeBron James speelden ook Kyle Kuzma (22 punten en 3 rebounds) en JaVale McGee (21 punten en 7 rebounds) een goede wedstrijd. Bij Denver waren Jamal Murray (22 punten en 10 rebounds), Monte Morris (20 punten en 7 assists) en Nikola Jokic (24 punten, 11 rebounds en 3 assists) de uitblinkers. Het was niet genoeg om in het vierde kwart de voorsprong die de Nuggets gedurende de wedstrijd hadden (max 10 punten) vast te houden.

BESTE SPELERSPRESTATIES

1: Blake Griffin vs de Philadelphia 76ers: 50 punten, 14 rebounds en 6 assists.
2: Stephen Curry vs de Washington Wizards: 51 punten, 4 rebounds, 3 assists en 11 driepunters.
3: Kevin Durant vs de New York Knicks: 41 punten, 9 rebounds en 5 assists.
4: Damian Lillard vs de Orlando Magic: 41 punten, 7 rebounds en 6 assists.
5: Giannis Antetokounmpo vs de Philadelphia 76ers: 32 punten, 18 rebounds, 10 assists en 3 blocks.
6: Donovan Mitchell vs de Houston Rockets: 38 punten, 5 rebounds en 7 assists.
7: LaMarcus Aldridge vs de LA Lakers: 37 punten, 10 rebounds en 5 assists.
8: DeMar DeRozan vs de La Lakers: 32 punten, 14 assists en 8 rebounds.
9: LeBron James vs de San Antonio Spurs: 32 punten, 14 assists en 8 rebounds.
10: Joel Embiid vs de Detroit Pistons: 33 punten, 11 rebounds, 7 assists en 3 blocks.
11: Anthony Davis vs de La Clippers: 34 punten, 13 rebounds en 5 blocks.
12: Kyle Kuzma vs de San Antonio Spurs: 37 punten, 8 rebounds en 3 assists.
13: Giannis Antetokounmpo vs de New York Knicks: 31 punten, 15 rebounds en 4 assists.
14: Kawhi Leonard vs de Minnesota Timberwolves: 35 punten en 5 rebounds.
15: Zach LaVine vs de Dallas Mavericks: 34 punten, 3 rebounds en 2 assists.
16: Zach LaVine vs de Charlotte Hornets: 32 punten, 4 rebounds en 5 assists.
17: LeBron James vs de Denver Nuggets: 28 punten, 11 rebounds en 11 assists.
18: Ben Simmons vs de Milwaukee Bucks: 14 punten, 13 rebounds en 11 assists.
19: Kevin Durant vs de Washington Wizards: 30 punten, 8 rebounds en 7 assists.

(Top & Cover Photo: Rick Osentoski | USA TODAY Sports)

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.