World Series: Boston dichtbij titel na spectaculair slot

In tegenstelling tot de zeveneneenhalf uur durende marathonpartij van vrijdag, was de actie in Game 4 een stuk geconcentreerder. Een explosie van (home)runs in de laatste paar innings liet de kijker bij vlagen ademloos. De winst ging uiteindelijk naar de Red Sox, waar eerstehonkman Steve Pearce met zijn laatste twee slagbeurten vier punten over de plaat sloeg. Daarmee brengt hij zichzelf en zijn team op slechts één overwinning van de titel in de MLB. Aankomende nacht kunnen de Red Sox voor de negende maal kampioen van Amerika worden.E-ROD VS DICK MOUNTAIN

De eerste helft van het duel leken beide ploegen nog last te hebben van de korte nachtrust. Weinig honkslagen, weinig honklopers en veel van dezelfde offensieve problemen die de beide ploegen vrijdagnacht in 18 innings lieten zien. In deze wedstrijd kwam dat voor een groot deel door prima werken van beide starters.
Rich Hill was al vóór Game 3 aangekondigd als de starter van Game 4 en manager Dave Roberts hield hem dan ook op de bank in het marathonduel. Daarmee was hij slechts één van vier werpers die niét werden ingezet in Game 3. Alle andere achttien pitchers op beide rosters verschenen wel op de heuvel. Hill zag er derhalve uitgerust uit en vooral zijn curveball leek unhittable voor Bostons aanval. In 6.1 innings kreeg de werper slechts één honkslag tegen.
Aan de andere kant maakte Eduardo Rodríguez zijn opwachting. De jonge Venezolaan was wel in actie gekomen in Game 3, maar daarin wierp hij slechts zes pitches. Desondanks was Rodríguez de eerste starting pitcher in een World Series die de avond ervoor nog in relief gooide sinds Firpo Marberry in de editie van 1924. Rodríguez hield de thuisploeg ook uitstekend onder controle, vooral door zijn changeup. In de eerste vijf innings kreeg de lefty slechts twee honkslagen tegen.

Manager Dave Roberts haalt Rich Hill uit de wedstrijd na slechts één honkslag in 6.1 innings (Sean M. Haffey/Getty Images)

PUIG SLAAT LA TERUG IN SERIES

Dan de zesde inning. De controle leek ineens helemaal kwijt bij Rodríguez, getuige ook de eerste worp van de inning waarmee hij David Freese raakte. Daarop kreeg de Venezolaan nog wel Game 3-held Max Muncy uit met drie slag, maar daarna ging het downhill.
Justin Turner bracht zichzelf op het tweede honk door een scherpe bal langs de left field line. Daarop besloot Boston Manny Machado een vrije loop te geven om een kans op een dubbelspel te draaien. Die keuze leek een gouden greep te worden, want Cody Bellinger sloeg in de volgende slagbeurt een zachte bal richting eerste honk. Met de worp van Pearce naar catcher Christian Vázquez werd de eerste nul genoteerd, maar een werpfout van Vázquez terug naar het eerste honk om Bellinger uit te krijgen was niet scherp. Hierop scoorde Turner het eerste punt van de wedstrijd.
Met twee man uit had Rodríguez nog steeds de kans om redelijk ongehavend de quality start binnen te slepen, maar dat ging niet door toen Yasiel Puig van zich liet horen. De Cubaan lanceerde de bal in de tribune in het linksveld om de thuisploeg op een veilige 4-0 voorsprong te zetten.

PINCH HIT HOMER, AGAIN

Op dat moment had Boston al elf innings geen run meer gescoord en leek het scenario zich te voltrekken dat de veilige 2-0 voorsprong in de Series verkwanseld werd. Ook de zevende inning werd namelijk niet begonnen met honkslagen. Weliswaar kwamen Xander Bogaerts en Brock Holt op de honken door vrije lopen, maar een kanslose drieslag van Eduardo Núñez en een pop up van Jackie Bradley Jr. zorgden ervoor dat de kans op een Red Sox-overwinning zakte naar 5% volgens baseball-reference.com. 
Hierop bracht manager Alex Cora eerstehonkman Mitch Moreland in als pinchhitter. De Texaan was tot dusver 0-uit-7 in de World Series. Met een stevige klap sloeg hij zichzelf echter van de nul af. De bal verdween over de muur en Boston was weer in de wedstrijd: 4-3. Andermaal punten voor Boston met twee man uit.

DREAM COME TRUE

Na een productieloze zevende slagbeurt van de Dodgers was het weer tijd voor de bezoekers. Andrew Benintendi ging nog uit, maar daarna begon Steve Pearce’s Player of the Game-reeks van moment. De speler heeft tijdens het postseason niet onder stoelen of banken gestoken op te zijn gegroeid als fanatiek Red Sox-fan, maar hij speelde tot dit seizoen voor elke ploeg in de AL East, behálve Boston. Hij zal voortaan zelf een onderdeel zijn van de lore om de club uit Massachusetts, want de eerstehonkman sloeg de Red Sox met een solo homerun op gelijke hoogte met Los Angeles.

Pijnlijk genoeg sloeg Pearce die homerun op het werpen van Kenley Jansen. Onze landgenoot gaf daarmee voor de tweede avond op rij een gelijkmakende homerun op aan Boston. Iets dat hem ook al overkwam in de World Series van 2017. We willen nog niet spreken van een vloek, maar het is uitermate vervelend om te zien hoe de dominante closer op het beslissende moment cruciale fouten maakt.

TWO OUT MAGIC STRIKES AGAIN

De comeback van vier runs kwam hard aan in Los Angeles. Vooral toen de hoopvolle achtste slagbeurt van de thuisploeg, waarin het twee honkslagen sloeg, niet tot runs leidde. Vooral reliever Dylan Floro leek moeite te hebben zijn hoofd koel te houden, want na een nul van Eduardo Núñez kreeg hij een double van Brock Holt en een single van Rafael Devers om de oren. Hierdoor grepen de Red Sox voor het eerst in de wedstrijd de voorsprong.
Daaropvolgende pinchhitter Blake Swihart ging vervolgens eenvoudig uit door een groundout waarna Mookie Betts, die weer een anonieme avond beleefde, met een intentional walk op het eerste honk kwam. Vervolgens sloeg Andrew Benintendi met een honkslag de honken vol. Enter Steve Pearce.

Met de honken vol en twee man uit greep de eerstehonkman zijn kans om zijn aantal RBI’s in Game 4 te verhogen naar vier. Een tweehonkslag in right center field leegde de honken en zette de Sox op een – dit keer toch echt – veilige voorsprong van 8-4. Did anyone say two out magic?
Daarmee was de koek nog niet op voor de bezoekers, want Pearce werd twee slagmannen later door Xander Bogaerts ook binnengeslagen met een honkslag. 9-4.

CRAIG “HEART ATTACK” KIMBREL

In de ALDS en ALCS had Boston’s closer Craig Kimbrel al enkele malen voor spannende momenten gezorgd waarop de werper op tv zich verplicht voelde zich aan de Red Sox-fans te verontschuldigen voor de opgelopen hartaanvallen. De laatste duels leek de Alabamian echter weer op zijn oude zelf door een verandering in zijn worp. Zo zou de werper in zijn houding te veel “voorspellen” welke worp hij zou gooien.
Met een veilige voorsprong van vijf runs, leek het dan ook een gelopen zaak. Toch weigerde de thuisploeg zich zomaar over te geven. Nadat Brian Dozier op het eerste honk kwam met een vrije loop was het Enrique “Kike” Hernández die zichzelf en Dozier met een homerun over de plaat bracht.
Dodger Stadium leefde even op, maar in veertien pitches wist Kimbrel in de volgende vier slagbeurten toch drie nullen te noteren. Alleen Justin Turner sloeg nog een honkslag. Ook enfant terrible Manny Machado kreeg nog even de schijnwerpers op zich, toen bleek dat hij eerstehonkman Pearce op de hak trapte bij zijn poging om het eerste honk te halen. Gezien zijn recente verleden lijkt dat eerder opzet dan een ongeluk, maar het voorval kreeg geen staartje meer.

UP NEXT

De Boston Red Sox kunnen aankomende nacht voor de negende maal kampioen worden in hun clubhistorie. Om dat te bewerkstelligen stuurt het Game 2-winner David Price naar de heuvel. Daarmee houdt manager Alex Cora ace Chris Sale op zak. Daarmee wil hij zekerstellen dat, mocht het in Game 5 fout gaan, er zeker geen Game 7 komt. Echter, de recente starts van Price zijn ace-waardig want de lefty heeft een ERA van 3.24 in zijn laatste drie postseason-starts.
Voor de Dodgers is het nu alles of niets en daarom stuurt het haar beste pitcher naar de heuvel in Clayton Kershaw. De lefty heeft vier dagen rust gehad na zijn start in Game 1 en maakte alleen een pinch hit appearance in de marathon van Game 3. Kershaw is dit postseason als dag en nacht, want hij wisselde twee uitstekende wins af met twee teleurstellende losses. Zijn ERA is een nietszeggend 4.09. LA moet zich maar troosten in het feit dat Kershaw’s record achtereenvolgens winlosswinloss is en er volgens de wetten van het toeval nu wel een win moet volgen.
Vanwege het ingaan van de wintertijd en het feit dat dat in de Verenigde Staten een weekje later gebeurt, zijn we een uurtje dichterbij gekomen en zal de wedstrijd dan ook om 01:09 Nederlandse tijd starten in plaats van een uur later. De wedstrijd is weer te volgen via Fox Sports 4 (Nederlands commentaar), Fox Sports 6 (Amerikaans commentaar) en MLB.tv

Coverfoto: Mark J. Terrill/Associated Press

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen