NBA Poll: Gary Payton versus Jason Kidd (Classic)

PAYTON VERSUS KIDD
Deze rubriek betreft slechts een simpele vraag: wie is er nou eigenlijk beter? In Versus bekijken we iedere week een match-up tussen twee op het oog gelijkwaardige spelers of teams uit heden of verleden. Ze worden gewikt en gewogen en uiteindelijk beslist u, door middel van een poll onderaan het artikel, wie er beter is. In de Versus van vorige week won Pau Gasol met 80% ruim van zijn broertje Marc.
Deze week gaat de strijd tussen twee grootheden uit het recente verleden want Gary Payton van voornamelijk de Seattle Supersonics neemt het op tegen Jason Kidd (Dallas, Phoenix, New Jersey en New York).
Gary Payton
Payton
The Glove is één van de beste guards uit de recente NBA historie. Payton kwam van Oregon State University de NBA in als tweede keuze in de draft van 1990. Gary Payton werd gekozen door de Seattle Supersonics en kon zodoende zijn basketball loopbaan voorzetten aan de westkust van de VS.
Payton, geboren in Oakland, was zijn eerste jaren een jonge arrogante spelverdeler die zijn briljante college carrière niet meteen een goed vervolg kon geven in de NBA. Bij de Sonics lukte het scoren en van afstand raak schieten niet echt en kon hij zijn reputatie als groot talent niet waarmaken. Pas toen coach George Karl naar Seattle kwam voelde Payton zich begrepen. Hij begon te scoren, werd een All-Star en ontwikkelde zijn leiderschapskwaliteiten. Met hoogvlieger Shawn Kemp ontstond vervolgens een dodelijk duo die samen Seattle naar grote (regular season) successen konden stuwen.
Gary Payton is onder meer zo bijzonder vanwege het feit dat hij niet alleen aanvallend super sterke jaren heeft gekend maar ook omdat dat hij verdedigend zo dicht op de huid van zijn tegenstanders zat dat ze geen kant op konden. Als ware hij een handschoen omsloot The Glove zijn opponenten. Gary Payton stond ook bekend om zijn mond die nooit stilstond. Een trash talker pur sang met het talent om tegenstanders verbaal uit hun spel te halen. GP was simpelweg een bad motherf*cker en met wat goeie wil zou je dat ook een verdedigende kwaliteit kunnen noemen…
Payton werd in zijn één na laatste jaar kampioen met de Miami Heat maar speelde op 37-jarige leeftijd in dat team slechts een bijrol. Met de Sonics beleefde hij natuurlijk zijn beste jaren en het hoogtepunt was wat dat team betreft het behalen van de NBA Finals in 1996 tegen de Chicago Bulls van ene Michael Jordan. Payton verdedigde MJ die serie vrijwel constant en zorgde er met zijn uitmuntende “D” voor dat Jordan, ondanks dat hij de winst pakte, één van zijn minst sterke finales speelde.

Jason Kidd
Kidd
Jason Kidd werd geboren in de omgeving van Oakland en stroomde via de University of California de NBA in. Hij werd als tweede gedraft door de Dallas Mavericks en Kidd zorgde er als co-rookie of the year (samen met Grant Hill) voor dat zijn Mavs 23 wedstrijden meer wonnen dan het jaar ervoor. Kidd bleek een spectaculaire spelverdeler te zijn die ook nog eens beter kon rebounden dan menig forward.
Kidd werd door critici al snel Ason Kidd genoemd omdat Kidd’s J(umper) niet zo goed ontwikkeld was als de rest van zijn talenten. Iets waar Kidd halverwege zijn carrière al geen last meer van had trouwens.. oefening baart dus echt kunst want Kidd schoot tijdens zijn hele carrière bijna 2000 drietjes raak. Via Phoenix kwam J-Kidd terecht bij de New Jersey Nets waar hij met een vrij gemiddeld team (Kenyon Martin en Richard Jefferson oa.) tweemaal de NBA finale haalde. Uiteindelijk werd Kidd (37) in 2011 kampioen met Dallas, zijn oude liefde.
Toen Kidd met pensioen ging in 2013 was hij derde op de aller tijden lijst wat triple doubles betreft en ondanks dat dit in sommige gevallen een wat ‘lege’ statistiek is zegt het veel over het veelzijdige spel van Jason Kidd. Tijdens zijn beste jaren kon Kidd ook nog verdedigen als één van de beste spelers op zijn positie, een wellicht ietwat onderschat aspect van zijn speelwijze.
Jason verruilde zijn jersey na het beëindigen van zijn actieve loopbaan onmiddellijk voor een driedelig pak en is momenteel hoofdcoach van de Milwaukee Bucks. Niet verrassend als je deze super slimme en begaafde guard hebt zien spelen.

Stats
Traditional Stats Payton vs Kidd
Advanced Stats Payton vs Kidd
Dus zeg het maar. Wie kies jij?

survey tools


Edits & Infographics: Mike Tibbert
(Van beide heren zijn de gebruikte statistieken gemiddelden van hun drie beste seizoenen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen