NBA Highlight Reel: Warriors bereiken Finals

Thompson vs. Thunder
Elke dag maakt de NBA-redactie van SportAmerika een overzicht met de belangrijkste hoogtepunten van een nacht vol Amerikaans basketbal. Vandaag: de beslissende zevende wedstrijd in een spectaculaire series tussen de Golden State Warriors en Oklahoma City Thunder.
Sinds 1981 was het geen enkel team gelukt om in de Conference Finals een 3-1 achterstand om te buigen in een 4-3 overwinning. Als er één team is om deze achterstand om te buigen zijn het wel de Golden State Warriors. Na iets minder dan 2 uur en 30 minuten stapten de Warriors als overwinnaars van het veld. De ploeg van coach Steve Kerr was met 96-88 te sterk voor de Oklahoma City Thunder.
OKC start sterk
Na een sensationele Game 6 in de Chesapeake arena in Oklahoma werd Game 7 gespeeld in een oorverdovende Oracle Arena in Oakland. Zoals enigszins verwacht was het Andre Iguodala die de start kreeg in plaats van Harrison Barnes. Net als in Game 6 kwam OKC goed uit de startblokken wat leidde tot een voorsprong van zes punten in de rust. Opmerkelijk was de dubbele fout die gegeven werd bij een schijnbaar eenzijdige fout van Draymond Green op Steven Adams.

Bij eenzelfde actie in de eerste ronde van de play-offs vorig jaar liep Kevin Love een ernstige schouderblessure op waardoor hij de rest van de play-offs miste. Dader Kelly Olynyk werd vervolgens voor één wedstrijd geschorst door de NBA. Green raakte meerdere keren in opspraak deze play-offs, onder andere door een trap in het kruis van Adams en een wel heel hoog been in de nabijheid van het gezicht van Russell Westbrook.
Nadat Klay Thompson hot was geworden gingen beide teams de kleedkamer in met een tussenstand van 48-42.
Warriors nemen afstand
Het waren echter nogmaals de scherpschutters van de Warriors die OKC de das omdeden. Waar Oklahoma de afgelopen twee wedstrijden in totaal tien driepunters raakschoten vonden de Warriors vanaf die afstand 48 keer het net.

De Warriors namen in het derde kwart afstand. Binnen twaalf minuten bogen de regerend kampioenen een achterstand van zes punten om in een voorsprong van elf punten. De eerste vijf rake schoten van de Warriors waren allemaal driepunters. OKC vocht zich echter sterk terug in het vierde kwart en zo was het verschil met nog 1:22 te gaan slechts vier punten in het voordeel van de Warriors. De dagger was zoals zo vaak dit seizoen een driepunter van Steph Curry. Met nog iets minder dan een halve minuut te gaan vergrote de nummer 30 van de Warriors de voorsprong naar tien punten en besloot hij de series.

Een historische series
Het staat echter buiten kijf dat de ploeg van Kevin Durant en Russell Westbrook basketball van een ongekend niveau heeft laten zien. Steven Adams is revelatie van de play-offs en Billy Donovan toonde aan waarom GM Sam Presti zo’n hoge op heeft van de voormalig coach van de Florida Gators. Klay Thompson en Steph Curry, het beste backcourt van de NBA, moesten alles uit de kast halen om de Finals te bereiken. Het beste reguliere seizoenteam aller tijden (73-9) toonde voor het eerst dit seizoen echte tekenen van zwakte tegen de hyperatletische Thunder, iets wat geen enkel ander team hiervoor heeft kunnen doen. OKC zal natuurlijk een enorme klap moeten verwerken, maar de toekomst van de franchise ziet er rooskleurig uit.

Vrijdagochtend vroeg spelen de Golden State Warriors de eerste wedstrijd van de NBA Finals tegen de Cleveland Cavaliers. Vorig jaar troffen deze twee ploegen elkaar ook in de Finals. De Warriors bleken toen in zes wedstrijden een maatje te groot voor de Cavaliers die Kyrie Irving en Kevin Love door blessures misten.