Work is beautiful: de beste blue-collar spelers van de NBA Play-Offs (2)

NBA: Playoffs-Cleveland Cavaliers at Golden State Warriors
Onze definitie van een blue-collar speler?
Een betrouwbare role player die harder werkt dan de spelers rond hem en ondanks zijn beperkte of eendimensionale skills zijn team vooruit helpt.
Ook tijdens de NBA Play-offs gunnen we de tien beste blue-collars een stukje van de spotlight. Let wel: om in aanmerking te komen mag de speler A) nog nooit een All-Star zijn geweest, B) geen rookie zijn, C) minstens 50% van de wedstrijden hebben gespeeld en D) niet in de top-3 van minutes played zitten.
Here we go!
1. Andre Iguodala, Golden Stare Warriors (Vorige maand: 5)
Dat do-it-all Andre Iguodala een belangrijke spil is voor de Warriors, valt niet te betwisten. Ook in de Conference Finals, die er een tijdje niet zo rooskleurig uitzagen voor de regerende kampioen, bewees Iggy opnieuw zijn multi-inzetbaarheid en hustle. Vooral in Game 2, de enige overwinning van de Warriors in hun eerste vier wedstrijden tegen de Thunder, was hij bijzonder agressief, met 14 cruciale punten als gevolg.

2. Steven Adams, Oklahoma City Thunder (Vorige maand: 4)
Je hoeft Draymond Green niet te zijn om te weten dat De Snor ballen heeft. De Nieuw-Zeelandse big man bewees in mei meer dan ooit dat hij een betrouwbare double-double speler kan zijn. In de laatste vier wedstrijden tegen de machtige Spurs liet hij zelfs een onberispelijke 14.5 PPG en 11.3 RPG optekenen. Tegen de Warriors vond hij de basket iets minder, maar hij blijf wel netjes rebounden en verdedigen.

3. Tristan Thompson, Cleveland Cavaliers
Een scorer zal hij waarschijnlijk nooit worden, maar dat hoeft ook niet. Naaste vriend en ploeggenoot LeBron James verwacht defense, toughness en rebounds, en dat is precies wat Thompson brengt. De big man, die deze zomer een lucratief contract versierde deels omwille van zijn vriendschap met James, bewijst dat hij verdedigend perfect het vuile werk kan opknappen.

4. Shaun Livingston, Golden State Warriors (Vorige maand: 1)
De terugkeer van tweevoudig MVP maakte dat veteraan Shaun Livingston minder playing time kreeg, maar dat hield hem niet tegen om zijn team toch positief te impacteren. Livingston leest de vloer als geen ander en maakt altijd slimme plays.

5. Channing Frye, Cleveland Cavaliers
Wat een briljante zet van de Cavaliers om in februari Channing Frye weg te plukken bij de Orlando Magic voor Jared Cunningham en een second-rounder. De stretch big leeft helemaal op in Cleveland en is zijn 3-point touch duidelijk nog niet verleerd!

6. Bismack Biyombo, Toronto Raptors
De Raptors hebben er een brutale Play-offs opzitten: zeven wedstrijden tegen de Pacers, zeven wedstrijden tegen de Heat, alleen maar om 0-2 achter te komen tegen LJB en de zijnen, er 2-2 van te maken, en alsnog te verliezen in zes wedstrijden. Aan Biyombo zal het alvast niet hebben gelegen. Met zijn lange armen en positionering stofzuigde hij rebounds zoals je zelden een speler ziet doen. In Game 3 tegen de Cavs haalde hij er zelfs 26 uit de lucht!

7. Andre Roberson, Oklahoma City Thunder
Andre Roberson is blijkbaar het hele seizoen onder mijn radar gevlogen, maar wat is deze jongen goed! Vooral in de Conference Finals ontbond hij al zijn duivels. Hij scoorde drie keer in dubbele cijfers en liet in Game 4 zelfs 17 punten, 12 rebounds en 5 steals optekenen.

8. Cory Joseph, Toronto Raptors (Vorige maand: 7)
DeMar DeRozan en Kyle Lowry hebben afgezien tegen de Cavaliers. Gelukkig was er ook nog Cory Joseph om een duit in het zakje te doen. De reserveguard probeerde zoveel mogelijk kansen te creëren voor zichzelf en zijn ploeggenoten, hoewel het niet heeft mogen baten.

9. Jonas Valanciunas, Toronto Raptors
Valanciunas heeft een pak wedstrijden gemist, maar de zes waarin hij wel opdraafde, waren zeker de moeite. Vooral tegen de Heat was hij onhoudbaar, of wat dacht je van 18.3 PPG en 12.7 RPG?

10. Enes Kanter, Oklahoma City Thunder (Vorige maand: 8)
Kanter heeft er fantastisch seizoen achter de rug voor de Thunder. In mei was hij minder, op een handvol games na, en tegen de Warriors was het blijkbaar helemaal op. Dat neemt natuurlijk niet weg dat hij een belangrijke spil was in Oklahoma City. Vooral tegen de Spurs toonde Kanter dat hij erg gevaarlijk kan zijn vanop de bank.

Dropped out: Hassan Whiteside (2), Mike Scott (3), Mason Plumlee (6), J.R. Smith (9)

 1. Het is maar net wat je als definitie van blue collar speler ziet. Naar mijn gevoel gaat het dan om harde werkers, stugge verdedigers, spelers die energie brengen en niet vies zijn van fysiek werk. Spelers die zichzelf wegcijferen voor het belang van de ploeg (ik denk dan direct aan Tony Allen, Bruce Bowen, Dennis Rodman). In de lijst hierboven staan enkele prototypes, maar ook een paar spelers die goede roleplayers, al dan niet van de bank zijn, maar in mijn optiek zeker geen blue collar spelers. Shaun Livingston? Cory Joseph? Channing Frye? Nee joh! Zeker spelers die een wedstrijd kunnen laten kantelen, maar blue collar?? Neen.
  Overigens voldoet Iggy niet aan jullie eigen eisen. Hij was in 2012 All Star. Ik vind hem trouwens wel HET prototype blue collar. Draymond Green overigens ook: bewijst ook maar dat je als harde werker prima ook All Star kan zijn of worden.

  • Bedankt voor je reactie! Voor ons is een blue-collar speler bij uitbreiding iemand die geen sterspeler is en op de één of andere manier toch een cruciale bijdrage levert. Niemand koopt een ticket om Livingston te zien spelen, maar hij weet zijn plekken te kiezen en maakt slimme plays. Cory Joseph is geen showstopper en al helemaal niet flashy, maar hij staat zijn mannetje. ‘Deep’ Frye heeft één uitgesproken specialiteit om mee aan de slag te gaan — driepunters — en dat doet hij dan ook. Geen flitsende, buitenaardse skills voor deze jongens. Just going to work with what they have.
   Klopt helemaal: Iggy, Draymond en jongens als DeMarre Carroll en Tony Allen waren de inspiratie voor het concept. Helemaal dom van mij om de All-Star selectie van Iguodala over het hoofd te zien! Eens kijken hoe we de regels kunnen ombuigen om hem toch te includen 😉

 2. Ik ga bij de term meer uit van de harde werker. Als je op dictionary.com kijkt zie je de volgende betekenis:
  “1. of or relating to wage-earning workers who wear work clothes or other specialized clothing on the job, as mechanics, longshoremen, and miners.”
  Daar vind ik spelers als Livingston, Frye en Jospeh niet echt onder vallen. Wel Iggy, Tristan Thompson, Biyombo, Roberson… De spelers die het vuile werk opknappen. Maar goed, meer een kwestie van definities 🙂 Sowieso leuk dat er aandacht wordt geschonken aan iets onbekendere helden (vaak juist mijn grote helden)!
  Anders iets: heb het ook al even op jullie FB-pagina gezet: mij werd gevraagd iets te vertellen over de NBA Finals tijdens een nachtprogramma van Radio 1. Dat zal ws. tijdens de rust van Finals game 2 zijn. Vorig jaar ook gedaan en dat was wel tof om te doen! Dit jaar kan ik ivm werk niet een nacht doorhalen. Misschien een Sport Amerika lezer of redacteur die zin heeft? Leuk om luisteraars (hoeveel zullen dat er ’s nachts zijn? :P) enthousiast te maken voor de NBA en misschien ook nog een mooi sluikreclamemomentje voor deze site 😀

  • Hey Ties, ik denk dat ik daarvoor meer dan één gegadigde kan vinden binnen de redactie. Kun je misschien even sturen naar hunger_for_more[at]msn.com (Lloyd Banks jongeuh!) met de requirements/detailinfo? Dan lanceer ik graag een oproep!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen