MLB Draft Preview, deel 1

MLB Draft 2016Op 9 juni barst het jaarlijkse, driedaagse draftspektakel weer los; de MLB draft staat weer voor de deur. Als laagst geklasseerde team van het vorige seizoen hebben de Philadelphia Phillies de eerste keuze van de nieuwe lading aan jonge high school-, junior college (JUCO) en collegespelers die dit jaar op de draftlijst staan. Verder hebben sommige teams meerdere selecties in de eerste ronde (als gevolg van het verstrekken van een qualifying offer aan een speler die als Free Agent ergens anders tekende) en hebben de Los Angeles Dodgers een extra pick (36 overall), omdat de vorig jaar gedrafte Kyle Funkhouser geen profcontract heeft getekend.
Hieronder volgt een korte vooruitblik op de draft, met informatie verzameld uit verschillende bronnen. Drafts ‘voorspellen’ blijft koffiedik kijken. Teams doen rare dingen. Soms lezen ze een verkeerd draftnummer voor, waardoor ze per ongeluk pitcher Kasey Kiker (wie? precies…) selecteren, in plaats van een jonge gozer genaamd Tim Lincecum. Soms bereiken hoge draftselecties helemaal niets in hun carrière (derdehonkman Billy Rowell – 1e ronde, 9e keuze in 2006: na een matige minor league carrière nu teamloos), terwijl (veel) lager gekozen spelers geweldige carrières kunnen opbouwen. Neem de twee onderstaande spelers als voorbeeld.
Speler 1 werd geselecteerd in de 38e ronde (1139e keuze) in 1998. Tijdens zijn carrière gooide hij een no-hitter en een perfect game, won hij drie Gold Gloves en pitchte hij 14 seizoenen van minimaal 200 innings (waarmee hij het record van legendes Greg Maddux, Phil Niekro en Christy Mathewson evenaarde).
Zijn naam? Mark Buehrle.
Speler 2 werd gedraft in de 62e ronde (1390e keuze) in 1988. Hij won Rookie of the Year in 1993, sleepte tien Silver Slugger Awards in de wacht, sloeg meer dan 400 homeruns, meer dan 2000 honkslagen en werd in 2016 toegelaten tot de Hall of Fame.
Zijn naam? Mike Piazza.
Kortom, draften is geen exacte wetenschap.
De lichting van 2016 staat niet bekend als een buitengewoon opwindende. Er is geen overduidelijke nummer 1 en binnen de top 20 kan het proces nog alle kanten op. Toch wagen we een gokje in het verloop van de eerste ronde. Vandaag: pick 1 tot 10.


1
PHILADELPHIA PHILLIES
A.J. Puk, LHP (University of Florida)

Het is geen verrassing dat de meeste sites A.J. Puk aanhouden als eerste keuze voor de Phillies in de draft van 2016. Puk gooit (op Riley Pint na) het hardst van alle college pitchers (mid-to-high 90s op zijn fastball) en is linkshandig. Hardwerpende lefties zijn altijd populair en Puk wordt door scouts beschreven als een grotere Chris Sale. De Florida Gator is inderdaad een beer van een kerel: 2 meter lang en 104 kg zwaar. Dat dit ook nadelig kan zijn, bewijst zijn blessuregeschiedenis; hij heeft in het verleden te kampen gehad met rugproblemen.
Daarnaast zijn er wat vraagtekens te zetten bij zijn volwassenheid: de 21-jarige werper werd eerder dit jaar, samen met een teamgenoot, gearresteerd voor trespassing. Ook zal Puk naast zijn fastball nog wat andere pitches moeten ontwikkelen. De jonge lefty werd in 2013 al gedraft (35e ronde door de Tigers), maar hij besloot de collegeweg te bewandelen en vertrok naar Gainesville.
In een magere draft class als deze zal hij zeker in de top 3 belanden en de Phillies hebben goede ervaringen met het draften van grote lefties (Cole Hamels, anyone?). BaseballAmerica verrast door Mickey Moniak als eerste naar de Phillies te sturen, maar er lijkt meer logica in een college-pitcher te zitten voor de rebuilders in Philly. Er gaan geruchten dat de Phillies totaal geen interesse (meer) hebben in voormalig projected nummer 1 Jason Groome en Puk schijnt bovenaan het lijstje van GM Matt Klentak te staan. De club uit de city of brotherly love schijnt ook nader onderzoek te doen naar outfielders Moniak, Lewis, Ray en zelfs Blake Rutherford.
Scoutvergelijking: Chris Sale
Andere mogelijkheden: Mickey Moniak (OF), Kyle Lewis (OF), Corey Ray (OF)


2
CINCINNATI REDS
Nick Senzel, 3B (University of Tennessee)

Senzel wordt over het algemeen gezien als de meest ‘complete’ slagman in de draft. Hij maakt een geweldig collegeseizoen door en lijkt op het juiste moment te pieken. Senzel profileert zichzelf op dit moment als een doubles machine, met de potentie om zijn line-drives om te toveren in homeruns als hij iets ouder wordt. Met een goede infielderslengte (1.85m) en het gewichtsprofiel van een power hitter (90 kg), ligt het in de lijn der verwachting dat de Reds in hem de opvolger van de in de winter verkochte Todd Frazier zien.
Een pitcher lijkt niet voor de hand te liggen voor de Reds; daar hebben ze er in de minors al aardig wat van (Stephenson, Reed, Garrett en Mella zijn zo goed als big league ready). Hoe dan ook, Senzel heeft zeker genoeg power en aanvallende potentie om een succesvolle big leaguer te worden. Verdedigend zal Frazier beter zijn dan Senzel ooit zal worden, aangezien de Tennessee Volunteer een wat langzame ‘eerste stap’ heeft bij het fielden. Dit zorgt ervoor dat hij te vaak moet terugvallen op zijn (bovengemiddelde) arm om een actie te voltooien. Zijn slagkracht laat echter niets aan de verbeelding over: Senzel is top 3-materiaal.

Scoutvergelijking: Anthony Rendon

Andere mogelijkheden: Jason Groome (LHP), Kyle Lewis (OF), Riley Pint (RHP)


3
ATLANTA BRAVES
Jason Groome, LHP (Barnegat High School, New Jersey)

Als derde keuze verdwijnt dan eindelijk Jason Groome van het draftbord. Aan het eind van het vorig seizoen werd de linkshandige werper nog gezien als nummer 1, maar hij heeft wat plekken in moeten leveren na een transferfoutje en de daaropvolgende schorsing in de winter. Hij heeft pas net zijn seizoensdebuut gemaakt. Dat gezegd hebbende: Groome wordt gezien als een groot talent. Net als A.J. Puk is Groome een grote jongen (1.98m), die met een fastball van rond de 96 mph en een soepele wind-up easy heat gooit. In tegenstelling tot Puk heeft Groome ook een zeer goede curveball en een bovengemiddelde changeup.
De enige reden dat de New Jersey native niet als eerste gekozen zal worden in deze draft, is dat hij een high school pitcher is met een commitment aan Vanderbilt, de universiteit die bekend staat als een pitchersfabriek (David Price, Mark Prior, Mike Minor, Jensen Lewis, Sonny Gray, Drew VerHagen, Carson Fulmer). De Braves zullen dus waarschijnlijk diep in de buidel moeten tasten om Groome te overtuigen een verbintenis aan te gaan.

Scoutvergelijking: Madison Bumgarner

Andere mogelijkheden: Corey Ray (OF), Kyle Lewis (OF), Riley Pint (OF)


4
COLORADO ROCKIES
Mickey Moniak, OF (LaCosta Canyon High School, California)

Niet genoemd als ‘andere mogelijkheid’ voor de top 3 hierboven, maar wel de speler van wie ik verwacht dat hij bovenaan het lijstje van de Rockies staat: Mickey Moniak. Er zijn duidelijke geluiden te horen dat Colorado Moniak wil hebben, maar niet verwacht dat hij nog beschikbaar is op plek 4 (Baseball America suggereert zelfs dat Moniak naar de Phillies op plek 1 gaat). Ik verwacht dat hij er nog wel is en als dat inderdaad zo is, zal Colorado de jonge high school outfielder proberen in te lijven. De linkshandige slagman staat al jaren op scoutinglijstjes en nadat hij vorig jaar voor Team USA (High School) uitblonk, is hij alleen maar gestegen.
Moniak is een defensieve geweldenaar, die bovengemiddeld hard loopt en een solide arm laat zien in het outfield. Zijn swing is onderhoudsarm en vloeiend. De enige vraag is hoe Moniak’s power zich zal ontwikkelen, aangezien hij op dit moment voornamelijk profileert als een linedrive hitter met een hoog slaggemiddelde.

Scoutvergelijking: Christian Yelich

Andere mogelijkheden: Riley Pint (RHP), Kyle Lewis (OF), Corey Ray (OF)


5
MILWAUKEE BREWERS
R
iley Pint, RHP (St. Thomas Aquinas High School, Kansas)
De Brewers worden vanuit meerdere bronnen gelinkt aan highupside high school pitchers. Groome of Pint passen perfect in dat plaatje. Aangezien ik gok dat Groome in de top 3 gekozen zal worden, blijft Riley Pint over. Pint gooit tussen de 95 en 99 mph (93–96 in de latere innings) en bezit een bovengemiddelde change-up van rond de 88 mph. Hij heeft recent ook een curveball laten zien die met de week beter wordt.
Pint heeft een commitment aan Louisiana State, maar het is niet te verwachten dat de righty een al te groot probleem van deze belofte maakt. Rechtshandige werpers zijn niet zo populair als linkshandige, maar Pint gaat in sommige mock drafts zelfs als eerste keuze naar de Phillies. Als dit zou gebeuren, zou hij de eerste rechtshandige high school pitcher in de geschiedenis zijn die first overall gekozen wordt. Houd rond pick 5 ook korte stop Delvin Perez in de gaten; Milwaukee zou kunnen verrassen en de atletische Puerto Ricaan kunnen selecteren.

Scoutvergelijking: Zack Wheeler

Andere mogelijkheden: Corey Ray (OF), Delvin Perez (SS), Kyle Lewis (OF)


6
OAKLAND ATHLETICS
Kyle Lewis, OF (Mercer University, Georgia)

Met een grote hoeveelheid talentvolle outfielders in de bovenste regionen van de draft, is het wat verbazingwekkend dat Lewis pas als zesde in deze mock draft tevoorschijn komt. Dit heeft echter alles te maken met het talent dat op plek 1 t/m 5 ondergebracht is. Lewis zelf is ook zeer getalenteerd, maar nog wel vrij ruw langs de randen. Zijn swing is complex en overmatig druk, wat zijn strikeouts altijd wat hoog zal houden, maar bij contact knalt de bal van zijn knuppel af. Daarnaast heeft Lewis een goed oog voor de slagzone, wat hem deze lente een triple slash van .419/.476/.753 (avg/obp/slg) opleverde.
Nu moet gezegd worden dat Mercer University geen powerhouse college is en de Southern Conference waar Lewis in uitkwam (en Player of the Year was) over het algemeen geen supersterren voortbrengt. Aan de kwaliteit van de pitchers die Lewis tegenover zich heeft gehad, valt dan ook wel wat te twijfelen. De jonge outfielder liet echter in de zeer gerenommeerde Cap Cod League zien dat hij ook tegen goede pitching zijn mannetje staat: .300/.344/.500, met 7 homeruns en een All Star Selectie. Naast slaan doet Lewis niets anders echt bovengemiddeld goed, maar zijn aanvallende waarde is enorm hoog. Als zodanig is hij in deze draft de tweede outfielder die van het draftbord gehaald wordt.
Scoutvergelijking: Jermaine Dye / Jason Heyward
Andere mogelijkheden: Corey Ray (OF), Delvin Perez (SS), Blake Rutherford (OF)


7
MIAMI MARLINS
D
elvin Perez, SS (Puerto Rico)
Vrijwel elk team in de top 8 van de draft is op enig moment gekoppeld aan infielder Delvin Perez. Desondanks zou het een verrassing zijn als de Marlins Puerto Ricaanse korte stop Delvin Perez reeds als zevende kiezen. De pas 17-jarige infielder is een uitzonderlijk goede verdediger en bezit elite-snelheid, maar brengt aanvallend nog te weinig. Zijn OBP is laag, zijn power nog niet ontwikkeld en aan zijn pitch-herkenning zal nog behoorlijk wat gewerkt moeten worden. Er zijn wel signalen uit de scoutwereld dat Perez de potentie heeft om een bovengemiddelde slagman te worden, maar het zal in tegenstelling tot de vorige Puerto Ricaanse tiener die hoog gedraft werd (Carlos Correa van de Astros, nummer 1 in 2012) wel een tijdje duren voordat Perez op hetzelfde niveau kan opereren.
De Marlins verrasten vorig jaar door Canadese eerstehonkman Josh Naylor als 12e te kiezen en hebben relatief veel succes gehad met het opleiden van slagmensen. Op Jose Fernandez na is dit niet het geval met pitchers, maar let toch op Braxton Garrett, die eerder dit jaar (onder toeziend oog van een afvaardiging aan Marlins-scouts) 19 strikeouts in één wedstrijd gooide.

Scoutvergelijking: Troy Tulowitzki

Andere mogelijkheden: Corey Ray (OF), Braxton Garrett (LHP), Blake Rutherford (OF)


8
SAN DIEGO PADRES
Corey Ray, OF (University of Louisville)

Corey Ray kan gezien worden als het enigma van deze eerste tien draft picks. Van de vier websites die voor deze mock draft geraadpleegd zijn, gaat Ray als 3e (BaseballAmerica), 5e (SBNation), 6e (Draftsite.com) of 11e (MLB.com). Ik ga ergens tussenin zitten en gok dat de Padres Ray niet voorbij laten gaan als hij als 8e nog beschikbaar is, ondanks dat de ploeg uit San Diego in principe meer interesse zal hebben in een pitcher (hierover later meer). Ray, een lefty power hitter, is al eens gedraft (33e ronde in 2013 door de Mariners), maar hij verkoos een periode bij de University of Louisville boven het begin van zijn profcarrière. Achteraf gezien is dit een goede keus geweest, want hij is elk jaar alleen maar beter geworden.
De 21-jarige outfielder kan rennen (39 steals), slaan (.320/.396/.575) en weet elk jaar met een acceptabel aantal homeruns af te sluiten. Zijn enige probleem is zijn defensieve capaciteit, aangezien hij te vaak terug moet vallen op zijn bovengemiddelde arm na capriolen in het outfield.
De geboren Chicagoan staat naar verluidt bovenaan het lijstje van de Chicago White Sox, maar het lijkt niet voor de hand te liggen dat Chicago’s local boy (Ray doorliep in het verleden de White Sox ACE Academy) naar plek 10 zakt. Deze mogelijkheid bestaat echter wel als San Diego pitching prefereert boven hitting. De club stuurde eerder dit jaar een groot contingent scouts naar het SEC Tournament, waar ze interesse toonden in Dakota Hudson van Mississippi State en Jordan Sheffield van Vanderbilt. Matt Manning (NorCal), ook hoog op de lijst van de Padres, schijnt een behoorlijke bonus te willen hebben om prof te worden, dus kruipt Cal Quantrill (Stanford) ineens naar de voorgrond, zeker sinds hij onlangs een uitgebreide privé-bullpensessie gooide voor de Padres.
Scoutvergelijking: Andrew McCutchen
Andere mogelijkheden: Matt Manning (RHP), Dakota Hudson (RHP), Cal Quantrill (RHP)


9
DETROIT TIGERS
B
raxton Garrett, LHP (Florence High School, Alabama)
Garrett is een high school lefty en misschien wel de meest ontwikkelde van alle high school lefties in deze draft. In zijn opmaak zit hij het dichtst tegen een college-pitcher aan. Zijn fastball schommelt tussen de 89 en 93 mph, terwijl zijn curveball de potentie heeft om een zeer gemene pitch te worden. Aan zijn change-up moet nog wat gesleuteld worden, maar zijn wind-up is clean en eenvoudig herhaalbaar en zijn fastball is de afgelopen maanden steeds sneller geworden. Garrett kan vergeleken worden met J.A. Happ, maar dan met meer potentie.
De Tigers hebben al een paar jaar problemen met het opleiden van hun jonge pitchers. De lijst met first round pitchers van de laatste 20 jaar tonen Detroit draft picks die óf nooit uit de verf komen (Jacob Turner, Ryan Perry) óf pas echt doorbreken als ze verkocht zijn (Jeff Weaver, Andrew Miller, Rick Porcello, Drew Smyly). Eerste keuze Chance Ruffin (2010) stapte al in 2014 uit het professionele honkbal en Johnathan Crawford (2013) werd in het opvolgende seizoen met Eugenio Suarez naar Cincinnati gestuurd in ruil voor Alfredo Simon.
Justin Verlander is de enige uitzondering op de regel voor de Tigers en Detroit leunt dus al een tijdje stevig op JV en collega veteranen Sanchez, Zimmermann en Pelfrey. Talenten als Matt Boyd en Michael Fulmer komen eraan, maar het gat na deze beide rookies is enorm: Beau Burrows (2015) is pas 19 jaar oud en speelt in A-ball, Kevin Ziomek is 24 en wordt aan stukken geslagen in Advanced Single-A en Spencer Turnbull moet dit seizoen nog in actie komen. Verlander en Sanchez kunnen niet meer eindeloos mee, Pelfrey is al jaren aan vervanging toe en Zimmermann heeft al een Tommy John-operatie achter zijn naam, dus Detroit heeft een goede reden om achter goede, snel op te leiden pitching aan te gaan.
Het is echter geen garantie dat de Tigers een goede slagman voorbij laten schieten, zeker als één van de eerder genoemde power bats plotseling een paar plaatsen valt. Garrett heeft een overeenkomst met eerder genoemde Vanderbilt University, wat zijn draftbonus misschien iets te hoog maakt voor een aantal teams. Detroit behoort overigens niet tot die groep.
Scoutvergelijking: J.A. Happ
Andere mogelijkheden: Blake Rutherford (OF), Alex Kirilloff (OF), Matt Manning (RHP)


10
CHICAGO WHITE SOX
Blake Rutherford, OF (Chaminade Prep High School, California)

De White Sox hebben twee beurten in de eerste ronde (picks 10 en 26) en vooral over Chicago’s keuze op plek 10 zijn de meningen al weken enorm verdeeld. Recentelijk, echter, is er wat meer sprake van een soort concensus. Jonathan Mayo en Jim Callis van MLB.com en Keith Law van ESPN zijn ervan overtuigd dat Blake Rutherford richting de White Sox gaat op plek 10, wat zou betekenen dat de 19-jarige outfielder een paar plaatsen zakt ten opzichte van zijn oorspronkelijke draftplek.
De linkshandige powerhitter rent en slaat bovengemiddeld hard. Zijn arm roept wat vraagtekens op, maar zal goed genoeg zijn om een succesvolle major league outfielder te worden. Met een hoge swingsnelheid en snelle handen heeft Rutherford scouts enthousiast weten te maken, maar ook zijn werkhouding en ethiek hebben hoge ogen weten te gooien (om over zijn prima honkbalnaam maar te zwijgen).
Wat wel in de gaten gehouden moet worden, is de White Sox’ abominabele draftgeschiedenis als het op toolsy outfielders in de eerste ronde aankomt: Joe Borchard (2000) en Brian Anderson (2003) hebben nog wel iets van de Major League gezien, maar van Jared Mitchell (2009) en Keenyn Walker (2011) heeft niemand na de draft meer iets vernomen. Courtney Hawkins (2012) zit nog in de minors, waar hij nog weinig laat zien van zijn first round pedigree. Sowieso heeft Chicago nou niet bepaald het beste track record als het op het ontwikkelen van positiespelers aankomt.
Naast Rutherford wordt ook University of Miami catcher Zack Collins veelvuldig genoemd als doelwit van de Sox, wat gezien de dramatische staat van die positie in Chicago’s minor leagues geen rare suggestie is. Als laatste opmerking: de White Sox behoren tot de beste organisaties in MLB als het op het draften en opleiden van pitchers aankomt. Vlak talentvolle pitchers als Ian Anderson (Shenendehowa High School, New York) en Dakota Hudson (Mississippi State) dus niet uit.
Scoutvergelijking: Jacoby Ellsbury
Andere mogelijkheden: Zack Collins (C), Dakota Hudson (RHP), Ian Anderson (RHP)


Bronnen: BaseballAmerica.com, 2080baseball.com MLB.com, FueledBySports.com, Draftsite.com, SBNation.com.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen