NBA Finals: Celtics winnen game 1 na bizar vierde kwart

Game 1 van de NBA Finals 2022 is geschiedenis, en het was meteen een spektakelstuk. De Boston Celtics hebben meteen home court advantage overgenomen door de Warriors in eigen huis dankzij een ijzersterk vierde kwart te verslaan.

CELTICS – WARRIORS: 120-108

De Warriors en Celtics begonnen afgelopen nacht aan het toetje van een fantastisch NBA-seizoen. De Warriors deden dit met onder meer Otto Porter Jr en Andre Iguodala terug als rotatiespelers na blessures. James Wiseman en Gary Payton II speelden niet. Bij de Celtics deden Robert Williams en Marcus Smart gewoon mee, net zoals AL Horford.

De Warriors namen in eigen huis meteen het hef in handen door het eerste kwart met 28-32 te winnen. Dit kwam vooral door Stephen Curry, die na het eerst kwart al op 21 punten zat en in vorm was van achter de driepuntlijn. Zijn zes driepunters waren een record in het eerste kwart van de NBA Finals.

De Celtics reageerden in het tweede kwart door met 28-22 het kwart te domineren. De ploeg uit Boston ging dan ook met een voorsprong van twee punten rusten. Ondanks dat Klay Thompson een relatief rustige wedstrijd speelde, was het voor hem wel een historische nacht. Het was sowieso een historische eerste helft, want de 20 driepunters die de teams samen raak schoten in de eerste 24 minuten waren een record voor een eerste helft in de NBA Finals.

BESLISSENDE RUNS IN TWEEDE HELFT

In het begin van het derde kwart ging het gelijk op, maar vanaf de helft van het derde kwart was daar de eerste van de drie grote runs die de wedstrijd zou kennen. De Warriors wonnen dankzij hun run het derde kwart met 24-38 en gingen met een voorsprong van meer dan tien punten beginnen aan het vierde kwart. Alles leek onder controle voor de thuisploeg.

De Celtics reageerden ook hier echter weer prima op en hadden met nog 5:40 te gaan op gelijke hoogte gekomen. Toen begon de fase waarin de Celtics de wedstrijd begonnen over te nemen. De defense van de Celtics was fantastisch, maar de offense zo mogelijk nog beter. Zeker van achter de driepuntlijn waren de Celtics, vooral dankzij een paar belangrijke schoten van Derrick White en Al Horford, niet te stoppen. Zeker van achter de driepuntlijn waren de Celtics on fire. Het zou er uiteindelijk voor zorgen dat ze met 120-108 wonnen. In het vierde kwart wonnen de Celtics met maar liefs 40-16 van de Warriors.

CELTICS ON FIRE VAN 3PT

De Celtics schoten 52% van achter de driepunlijn en schoten in totaal 21 driepunters raak. Het bleek het grote verschil te zijn in het vierde kwart, want verder ontliepen beide teams elkaar weinig tijdens game 1. Al Horford scoorde 26 punten en ging 6-8 van achter de driepuntlijn. Ook Jaylen Brown (24 PTS, 7 REB, 5 AST) en Derrick White (21 PTs, 5-8 3PT) waren doorslaggevend tijdens een nacht waarin Jayson Tatum (12 PTS, 13 AST) vooral schoten voor andere aan het creëren was. zijn 13 assists waren tevens een NBA Finals record. Het derde record dat afgelopen nacht verbroken werd.

Stephen Curry was bij de Warriors met 34 punten en 7-14 van achter de driepuntlijn de topscorer. Andrew Wiggins eindigde met 20 punten, maar de rest van het team was aanvallend niet goed genoeg. Er werd nog een vierde record verbroken afgelopen nacht, want beide teams schoten bij elkaar 40 driepunters raak tijdens game 2. Ook dat is een NBA Finals record. In de nacht van zondag op maandag wacht game 2 van de NBA Finals.