NBA Finals 2021 Game 1 Preview: Is Antetokoumpo op tijd fit?

De NBA Finals van 2021 staan op het punt van beginnen. Dinsdagnacht (03:00) staat Game 1 in Phoenix op het programma. Een preview.


NBA FINALS


GAME 1 | #3 MILWAUKEE BUCKS – #2 PHOENIX SUNS

Giannis Antetokoumpo vs Devin Booker, Jrue Holiday vs Chris Paul, Brook Lopez vs Deandre Ayton en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De Phoenix Suns en Milwaukee Bucks staan beide voor het eerst sinds lange tijd in de NBA Finals om te strijden om het kampioenschap. Voor de Bucks is het voor het eerst sinds 1974 dat ze weer eens mogen strijden om de titel. Voor de Suns was het wat minder lang geleden: 1993.

Het is de derde keer in totaal dat de Bucks de NBA Finals hebben gehaald. Een keer werd het NBA kampioenschap verovert, in 1971. De Suns spelen dit jaar ook voor de derde keer ooit in de NBA Finals. De ploeg uit Phoenix verloor echter zowel in 1976 als in 1993 en hebben nog geen kampioenschap achter hun naam staan.

ONDERLINGE RESULTAAT 2020-21

De Suns en Bucks hebben dit seizoen twee keer tegen elkaar gespeeld. Op 11 februari wonnen de Suns met 125-124 in Phoenix. Giannis Antetokoumpo scoorde toen 47 punten, maar zag de rest van zijn team struggelen. Devin Booker (30 PTS) en Chris Paul (28 PTS) waren de topscoorders bij de Suns. Giannis miste in deze wedstrijd bij het klinken van de buzzer een jumpshot voor de overwinning.

Tijdens game 2 in Milwaukee op 20 april wonnen de Suns ook, wederom na een spectaculair en spannend duel: 127-128. Ook toen was Antetokoumpo met 33 punten de topscoorder van de wedstrijd, maar verloor hij weer. Dit keer was het een teamprestaties van de Suns, die zes man boven de 10 punten (vier boven de 20 punten) uit zagen komen. Het duel, dat naar overtime ging, werd uiteindelijk beslist dankzij free throws van Booker na een foul van Khris Middleton en Jrue Holiday.

De Suns wonnen de serie tijdens het reguliere seizoen dus met 2-0, maar beide duels waren high scoring en enorm close. Dat belooft wat voor de NBA Finals.

HET BLESSURELIJSTJE

Daar kunnen we, richting game 1, behoorlijk kort over zijn. Bij de Phoenix Suns is er niemand geblesseerd. Chris Paul had wat pijntjes en heeft eerder in de playoffs ook al wat wedstrijden gemist met blessures en covid-protocollen, maar is gewoon fit en klaar voor game 1.

Bij de Bucks is iedereen ook fit, behalve shooting guard Donte DiVincenzo, die dit seizoen niet meer in actie zal komen. De Bucks hebben goede hoop dat Giannis Antetokoumpo fit zal zijn voor de eerste wedstrijd van de NBA Finals aankomende dinsdagnacht. Zijn status is momenteel doubtful voor Game 1, wat betekent dat de kans klein is dat hij zal spelen.

DE STATISTIEKEN

Aanvallend gezien ontlopen beide teams elkaar amper tot niet. De Bucks en Suns eindigde als team 1ste en 6de in gescoorde punten. Ook qua field goal percentage (2de en 3de) en 3PT percentage (4de en 7de) ontlopen ze elkaar niks. Aanvallend gezien maken de Suns het verschil bij de free throw line (76% om 83% in het voordeel van de Suns) en turnovers (13.5 voor de Bucks, 12 voor de Suns). De Suns staan in deze twee categorie├źn tweede en vierde. Ook qua assists hebben de Suns het voordeel: 27 (3de) om 25.5 (12de) voor de Bucks.

De Bucks zijn verdedigend gezien echter in het voordeel. Ze domineren de rebounding (2de in de NBA, Suns staan 23ste) met 48 rebounds per game. De Suns komen tot 43 rebounds per game. Ook qua blocks (19de om 25ste) en steals (7de om 19de) hebben de Bucks het voordeel. Wat echter dan weer wel bizar is, is dat de Suns qua gemiddeld aantal punten tegen per wedstrijd weer het voordeel hebben. De Suns kregen 109.5 punten per duel tegen dit seizoen (7de), de Bucks 114.2 (22ste). Een bizar groot verschil als je ziet dat de rest van de verdedigende statistieken in het voordeel van de Bucks zijn.

STARTING LINE-UP

De Bucks starten, mits Giannis fit is, met de volgende namen: Jrue Holiday (PG), Khris Middleton (SG), Giannis Antetokoumpo (SF), P.J. Tucker (PF) en Brook Lopez (C). Bobby Portis, Jeff Teague, Pat Connaughton en Bryne Forbes zullen vanaf de bank de belangrijkste spelers zijn.

Bij de Suns ziet het er als volgt uit: Chris Paul (PG), Devin Booker (SG), Mikal Bridges (SF), Jae Crowder (PF) en Deandre Ayton (C). Vanaf de bank zullen Cameron Payne, Torrey Craig, Dario Saric en Cameron Johnson de meeste minuten spelen.

Het wordt vooral interessant om te zien of Antetokoumpo op Booker gezet gaat worden en wie bij de Suns Antetokoumpo gaat verdedigen. Want qua lengte en atletisch vermogen lijkt er bij de ploeg uit Phoenix geen ideale match te zijn. Dit was ook te merken tijdens de twee wedstrijden die tijdens het reguliere seizoen gespeeld werden. Ook de strijd tussen Ayton en Lopez, twee hele goede centers, gaat een mooie worden. Tot slot nog het duel tussen Chris Paul en pure verdediger Jrue Holiday. De Suns zullen een manier moeten vinden om Paul succesvol te laten zijn, want zowel Holiday als Middleton zijn uitstekende verdedigers.

TORREY CRAIG

Is sowieso al een winnaar. Hij begon het seizoen namelijk met de Milwaukee Bucks en speelt nu bij de Phoenix Suns. Wat er dus ook gebeurt tijdens de NBA Finals de komende twee weken: Craig is nu al een NBA-kampioen. Toch fijn om zo de NBA Finals in te gaan, zullen we maar zeggen.


NBA FINALS GAME 1 BETTING


Op dit moment wordt Phoenix gezien als de favoriet tijdens game 1. Logisch, gezien het feit dat het team thuis de NBA Finals opent en meestal het thuisvoordeel in Game 1 een goed teken is. Tenzij je tegen de Atlanta Hawks speelt natuurlijk. De Suns zijn op dit moment 6 punt favoriet om de wedstrijd te winnen.

De O/U voor deze wedstrijd ligt momenteel op 218 punt. Gezien de twee duels tijdens het reguliere seizoen zou de over hier een logische keuze zijn. In die twee duels werden er in totaal 255 en 249 punten gescoord. Ruim boven de voorlopige voorspelling van Game 1 dus.

Tel daarbij op dat beide teams dit seizoen vooral aanvallend zeer sterk zijn en alle sterren tijdens game 1 aanwezig zullen zijn, en een shootout is wederom erg realistisch. Let wel op de status van Antetokoumpo. Als hij niet speelt (en die kans is groot), zal dit vanzelfsprekend invloed hebben op het totaal aantal punten dat gescoord zal worden.

Photo: MICHAEL CHOW-ARIZONA REPUBLIC

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen