NBA Finals 2021: Bucks één zege verwijderd van eerste titel in 50 jaar

De NBA Finals van 2021 zijn nog maximaal drie wedstrijd bezig. Afgelopen nacht stond Game 5 in Phoenix op het programma. Een samenvatting van een cruciaal duel in deze playoff-serie.

NBA FINALS

GAME 5 | MILWAUKEE BUCKS – PHOENIX SUNS: 123-119

Voor de eerste keer in 50 jaar hebben de Bucks de kans om kampioen te worden. Na hun overwinning in de vijfde wedstrijd hoeven ze nog maar één wedstrijd te winnen om zich NBA kampioen te noemen.

Toch zag het er na het eerste kwart niet naar uit dat de wedstrijd door de Bucks gewonnen zou worden. De Phoenix Suns schoten 14 van hun 19 pogingen raak (73,7%) in het eerste kwart en gingen met een voorsprong van maar liefst 16 punten richting het tweede kwart (37-21). Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen. Zeker omdat de Bucks na negen minuten spelen al meer turnovers hadden dan in de hele vorige wedstrijd. Toch was het tweede kwart een heel ander verhaal, een kwart waarin de Suns hun voorsprong verspeelde.

Dat gebeurde toen Devin Booker op de bank zat. Met een 21-5 run stond het na een rake driepunter van Pat Connaughton weer gelijk (42-42. er was op dat moment nog een kleine acht minuten te spelen in de eerste helft. Daar bleef het echter niet bij voor de Bucks, want ze gingen zelfs met een voorsprong de rust in: 64 – 61. In die eerste helft hadden Booker (15), Ayton (12) en Crowder (10) dubbele cijfers. Voor de Bucks waren dat Holiday (18) en Antetokoumnpo (12).

TWEEDE HELFT

In het derde kwart bouwden de Bucks hun voorsprong langzaam maar zeker uit en aan het eind van het derde kwart was de voorsprong tien punten: 100 – 90. Dat kwam vooral door de aanval van de Bucks. In de middelste twee kwarten schoten de Bucks 32 van hun 45 pogingen raak, waardoor ze in die kwarten 79 punten scoorden tegenover de 53 die de Suns scoorden. In het vierde kwart ging het lang gelijk op. Booker en Giannis streden punt voor punt, en samen met Middleton en Paul ging de wedstrijd goed gelijk op.

Met een achterstand van een punt en nog 20 seconden te gaan werd de wedstrijd beslist. Booker ging naar de basket maar kwam Holiday tegen. Die pakte de bal af, en in plaats van de klok door te laten lopen koos hij voor Giannis, die was doorgelopen. Holliday gaf de perfecte pass op Giannis, die het prachtig afmaakte.

BUCKS BESLISSEN WEDSTRIJD

Na de alley-oop werd er ook nog een fout gemaakt op Giannis. De vrije worp miste hij, maar na een rebound en een punt vanaf de vrije worp lijn van Middleton was het wel gedaan. De Bucks schoten maar liefst 59,5% van hun worpen raak, en maar liefst 50% 3FG. De Suns deden net zo goed mee met een algemeen schotpercentage van 55,2%, maar vooral hun percentage van achter de driepunts lijn was bizar te noemen: 68,4%(!).

Booker vertelde naderhand over de steal van Holiday: ”Ik probeerde gewoon te scoren, en hij stond achter mij. Ik draaide me om en hij was er al”. Toch was het niet vreemd dat Booker de bal in z’n hand had om te scoren. Hij had maar liefst 40 punten, en dat was voor de tweede wedstrijd achter elkaar. Met die 40 punten kwam hij ook in een select rijtje:

Booker was niet de enige die z’n best deed bij de Suns. Chris Paul was goed voor 21 punten en 11 assists en Deandre Ayton had 20 punten en 10 rebounds. Giannis eindigde met 32 punten en pakte 9 rebounds. Middleton had 29 punten, waarvan de laatste de belangrijkste was, 7 rebounds en 5 assists. Holiday was met z’n steal op het eind natuurlijk belangrijk, maar ook zijn 27 punten en 13 assists waren efficiënt.

Nu de Bucks de eerste uitwedstrijd hebben gewonnen in de serie kunnen ze het woensdagnacht meteen afmaken in eigen huis. Ook de statistieken zijn in hun voordeel: teams die de vijfde wedstrijd na een 2-2 stand wonnen, wonnen 21 van de 29 keer de titel. Goede hoop dus. Ook de twee gewonnen thuiswedstrijden geven de Bucks fans genoeg hoop.