NBA Finals 2018: Warriors grijpen tweede titel op rij; sweepen Cavs

De NBA Finals zijn eindelijk daar. We zetten dagelijks de hoogtepunten van de NBA Finals even voor je op een rijtje, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

WARRIORS OPNIEUW NBA-KAMPIOEN NA SWEEP

DE HEADLINES

De Golden State Warriors zijn voor het tweede jaar op rij NBA-kampioen geworden. Dankzij een 108-85 overwinning werd de sweep van de Cleveland Cavaliers voltooid. De Warriors kunnen zo voor de derde keer in vier jaar feest vieren.
De Warriors begonnen goed in Cleveland. Na iets meer dan twee minuten gespeeld te hebben had Golden State al een 13-5 voorsprong opgebouwd dankzij negen vroege punten van Stephen Curry. Deze voorsprong was ook snel weer als sneeuw voor de zon verdwenen na een kleine run van de Cavaliers. Daarna liepen de Warriors weer uit naar een 24-15 voorsprong dankzij drie driepunters achter elkaar van Draymond Green, Stephen Curry en Andre Iguodala. Uiteindelijk zouden de Warriors dankzij Stephen Curry (12 punten in het openingskwart) en veel driepunters (6-10 van de driepuntlijn) met een 34-25 voorsprong beginnen aan het tweede kwart.
Het tweede kwart wisten de Cavaliers opnieuw terug te komen van een achterstand. Na vijf minuten in het tweede kwart was er zelfs een 38-39 voorsprong. Toch liepen de Warriors opnieuw uit aan het einde van de eerste helft. Dankzij een late driepunter van Stephen Curry (20 punten in de eerste helft), zijn vierde driepunter van de wedstrijd, stond het na 24 minuten 61-52 voor de ploeg uit Golden State. De Warriors schoten 9-17 van de driepuntlijn (53%) en schoten veel beter van het veld dan de Cavaliers in de eerste helft (52% om 38%). En dit allemaal met foul-trouble voor Klay Thompson (drie fouten binnen 15 minuten).

DOMINANTIE

De start van de tweede helft was voor de Warriors net zo goed als het einde van de eerste helft. Dankzij een 6-0 run om het derde kwart mee te openen stond het na amper twee minuten in de tweede helft al 67-52. De Warriors zouden vervolgens in het derde kwart nog verder uitlopen en de wedstrijd op slot gooien. Met een 86-65 voorsprong begon Golden State aan het vierde en laatste kwart van het seizoen. In dit vierde kwart zou het gat zelf even naar 30 punten groeien en zouden Stephen Curry en Kevin Durant strijden om de MVP-titel. De wedstrijd zelf werd nooit meer spannend. De Warriors zouden uiteindelijk met 108-85 winnen en voltooiden zo de sweep van de Cavaliers in de NBA-Finals.

Kevin Durant wint zijn tweede Finals-MVP op een rij (Associated Press)

MVP

Stephen Curry was met 37 punten en zes rebounds de uitblinker van het vierde duel (12-27 van het veld, 7-15 van de driepuntlijn). Ook Kevin Durant was wederom weergaloos met een triple-double (20 punten, 12 rebounds en 10 assist). De strijd om de MVP-titel ging dan ook tussen deze twee supersterren. Dankzij een mindere derde wedstrijd van Stephen Curry zou Kevin Durant uiteindelijk de Finals-MVP worden. Het is de tweede keer op rij dat Kevin Durant deze prijs in ontvangst mag nemen.
Bij de Cavaliers was zelfs LeBron James niet in beste doen. Met 23 punten, zeven rebounds en acht assists (7-13 van het veld, 0-1 van de driepuntlijn) was The King bijna afwezig te noemen. Aangezien de rest van het team het niet veel beter deed – alleen Rodney Hood verdiende een voldoende met 10 punten en acht rebounds vanaf de bank – was wedstrijd vier na het derde kwart al niet spannend meer. Achteraf bleek dat LeBron James drie wedstrijden lang met een gebroken hand heeft gespeeld. Deze blessure liep hij op nadat hij zijn woede liet varen na het verloren eerste duel in Golden State.