Dutch Watch: Profar is hot, Simba in de lappenmand

Ook dit seizoen is het Koninkrijk der Nederlanden weer goed vertegenwoordigd in de MLB. De spelers zijn ook bepaald geen veldvulling, dus verdienen ze hun eigen plekje bij SportAmerika. In de Dutch Watch bespreken we wekelijks het wel en wee van ‘onze jongens’ in de majors, met deze week de spotlight extra op Jurickson Profar.

Voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves stond er vorige week een belangrijke serie tegen de Washington Nationals op het programma. De twee teams strijden om de eerste plaats in de NL East en konden de ander dus pijn doen tijdens deze vier duels in Atlanta. Het werd een groot succes voor Albies en consorten. Atlanta won drie van de vier wedstrijden en nestelde zich voor even aan kop van de divisie. Albies kon alleen in de eerste wedstrijd echt z’n stempel drukken. Er volgden daarna drie wedstrijden tegen de angstgegner uit San Diego. De Padres wonnen twee van de drie duels. De Braves moeten hun koppositie nu weer delen met de Nationals.


Atlanta zegevierde in de eerste wedstrijd met 4-2 en het was Ozzie Albies die voor opluchting zorgde bij iedereen in Braves-nation. De kleine infielder had zijn ploeg in de derde inning al aan een voorsprong geholpen na een defensieve fout van de Nats, maar zijn double in de zevende inning gaf de Braves een insurance run. Atlanta trok de 4-2 vervolgens over de streep. Pas in de vierde en laatste wedstrijd deed onze landgenoot opnieuw van zich spreken. Opnieuw lag een defensieve fout van Washington aan de basis van een run. Nick Markakis sloeg z’n Nederlandse ploeggenoot vanaf het tweede honk binnen en zette daarmee de Braves op voorsprong. Het duel werd echter pas in de negende inning beslist door een homerun van Charlie Culberson.

VLOEK VAN DE PADRES

In 2011 wonnen de Braves voor het laatst een serie in San Diego. Petco Park mag dus gerust een house of horrors heten voor de franchise uit Atlanta. Hoewel de Padres onderaan staan in de NL West vormt dit seizoen daarop geen uitzondering. Met Albies weer in de rol van leadoff hitter ging Atlanta in de eerste wedstrijd hard onderuit. De infielder sloeg z’n 17e double van het jaar, maar kon een 11-4 nederlaag niet voorkomen.
Onze landgenoot opende de tweede ontmoeting met een double en werd even later door Freddie Freeman binnengeslagen voor het eerste punt. De Braves revancheerden zich voor de nederlaag van een dag eerder en legden San Diego met 14-1 op de pijnbank. Afgelopen woensdag kwam Albies opnieuw door met een tweehonkslag, z’n 19e alweer, maar San Diego stuurde de tegenstander met een 3-1 nederlaag terug naar het hotel.

De Boston Red Sox hadden een lastige week, maar de ploeg van Xander Bogaerts sloeg zich hier goed doorheen. De serie tegen titelverdediger Houston werd gewonnen. Daarna werden ook de Detroit Tigers in twee van de drie wedstrijden verslagen. Het levert de BoSox voorlopig weer even de koppositie in de AL East op. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de New York Yankees vijf wedstrijden minder hebben gespeeld. Xander Bogaerts droeg ook deze week weer aanvallend z´n steentje bij.
Bogaerts begon vorige week matig aan de serie tegen de Astros. Zijn Red Sox gingen met 7-3 onderuit en de kortestop kwam in z´n vier at-bats niet verder dan één hit. Die hit zat er in het tweede duel niet in, maar Bogaerts kwam wel twee keer met vier wijd op de honken terecht. In de zesde inning leverde dat een run op. Na z’n base on balls besloot de infielder voor zijn kans te gaan en wist voor het eerst dit jaar een honk te stelen. Boston won de wedstrijd nipt met 5-4.
Die spanning was er niet in het derde en laatste duel. De Red Sox wonnen betrekkelijk eenvoudig met 9-3 en Bogaerts was met twee doubles belangrijk voor z’n ploeg. In de negende inning kon hij z’n 24e run van het jaar binnenlopen. Na deze serie stonden er ook nog eens 16 doubles achter z’n naam.

X-MAN TEMT DE TIGERS

Onze landgenoot begon met twee strikeouts aan de serie tegen de Tigers, maar Bogaerts maakte dit in de vijfde inning meer dan goed. Tegen Artie Lewicki had hij geen succes, maar met Warwick Saupold op de heuvel raakte Bogaerts de bal uitstekend. Zijn negende homerun van het jaar bezorgde Boston een 5-0 voorsprong in de wedstrijd die met 6-0 gewonnen werd. Ook in de tweede ontmoeting deed de knuppel van onze landgenoot van zich spreken. Een tweehonkslag in de derde inning brak de wedstrijd enigszins open. De double van Bogaerts stelde Jackie Bradley Jr. en Andrew Benintendi in staat te scoren.
Na negen innings stonden er drie hits, een double en twee RBIs achter de naam van Xander Bogaerts. Boston zegevierde overigens met 7-1. Donderdag tekende Bogaerts voor z’n 34e RBI van het seizoen, maar het bracht de Red Sox weinig. De ploeg moest de afsluitende wedstrijd in deze serie met 7-2 aan de Tigers laten.

Didi Gregorius sloot een teleurstellende maand mei nog enigszins acceptabel af, maar de Amsterdammer zal blij zijn dat de kalender inmiddels verschoven is naar juni. Hij begon de maand met een bescheiden hitting streak, maar was slechts een klein radertje in het slaggeweld van The Bronx Bombers. In tegenstelling tot hun kortestop hebben de New York Yankees een uitstekende maand achter de rug en ze gaan in juni vrolijk verder met winnen. In de afgelopen week stuitten Gregorius en de zijnen achtereenvolgens op de Orioles, de Tigers en de Blue Jays.

DIDI BENUT Z’N SNELHEID

Gregorius nam een hitting streak mee uit mei en zette deze door tegen de Baltimore Orioles. In z’n 13 at-bats kwam de international tot vijf hits. Na een fly out en een strikeout kwam Gregorius in de eerste wedstrijd in de zesde inning door met een single. Vervolgens stal hij voor de vijfde keer dit seizoen een honk, maar de Nederlander strandde vervolgens op het derde honk.
De zesde inning was hem ook gunstig gezind in de tweede wedstrijd tegen de O’s. Dankzij een single van de kortestop kon Gary Sanchez home plate passeren. Voor Gregorius was het z’n 36e RBI van het jaar. Daarvan sloeg hij er 30 in april. Tegen de Detroit Tigers kwam Gregorius maar één van de twee wedstrijden in actie. Zijn hitting streak tilde hij naar zes wedstrijden, maar opvallend was vooral dat hij drie wedstrijden op rij een honk wist te stelen. New York won de eerste wedstrijd tegen Detroit, maar ging onderuit in de tweede.

EINDE AAN REEKS

Afgelopen dinsdag kwam er een einde aan de mooie reeks van onze landgenoot. Na zes wedstrijden met minimaal één hit wisten de Toronto Blue Jays hun Nederlandse tegenstander aan banden te leggen. Toch bereikte Gregorius twee keer de honken. In de zevende inning werd hij geraakt door pitcher Seunghwan Oh. Een duur foutje bleek later, want met de bases loaded joeg Miguel Andujar de bal het stadion uit. Een inning later kreeg Sir Didi vier wijd en wist hij voor de vierde wedstrijd op rij een honk te stelen. Dit keer was het centerfielder Aaron Hicks die Gregorius middels een homerun over de thuisplaat sloeg.
De Yankees wonnen het treffen met hun divisierivaal met 7-2. Woensdag ging ook de tweede ontmoeting naar de ploeg uit New York. Gregorius pakte de draad weer op met een honkslag, maar het lukte hem niet om opnieuw een honk te stelen. In de negende inning, bij een stand van 0-0, probeerde hij het na z’n single. De Blue Jays lieten het echter niet toe dat de Amsterdammer in scoringspositie kwam. In de 13e inning kwam de win alsnog bij de Yankees terecht.

De Los Angeles Dodgers hebben de smaak te pakken. Na een miserabele seizoensstart pakten de Dodgers in de tweede helft van mei de draad aardig op. Na 17 mei verloren Kenley Jansen en de zijnen slechts 4 van de 14 wedstrijden en ook in juni is men goed onderweg. De koppositie in de NL West leek aanvankelijk lichtjaren ver weg, maar ligt nu weer voor het grijpen. Ook Kenley Jansen heeft z’n vorm inmiddels te pakken, al begon de closer niet heel voortvarend aan de maand juni.


Op 2 mei incasseerde Jansen z’n laatste run. Daarna volgden 12 wedstrijden waarin de international vrijwel foutloos bleef. Aan de mooie serie kwam op 1 juni een einde. De closer maakte z’n opwachting in de achtste inning bij een stand van 9-7 in het voordeel van de Dodgers. Het zou een drukke dag worden voor onze landgenoot. Jansen kreeg drie hits te slikken, maar tegenstander Colorado scoorde alleen in de negende inning een run. De slagploeg van LA had inmiddels ook weer wat runs gescoord, waardoor de winst niet in gevaar kwam. Kenley Jansen kon z’n 13e save van het jaar noteren.
Twee dagen later volgde de 14e al. Dit keer ging het allemaal wat gemakkelijker voor de closer. Na slechts acht pitches was het voorbij voor de Rockies en hadden de Dodgers ook de derde wedstrijd in deze serie in winst omgezet: 10-7.

JANSEN STOPT DE PIRATES

Na deze save werd het geduld van Jansen een beetje op de proef gesteld. Zijn Dodgers wonnen de eerste wedstrijd in Pittsburgh ruim van de Pirates en gingen een dag later onderuit. Geen reden dus om Jansen de heuvel op te sturen. Die reden was er donderdag wel in de derde wedstrijd. In de achtste inning, wat eerder dan gebruikelijk, werd een beroep gedaan op de closer. Jansen was op dat moment de negende pitcher namens de Dodgers. Nooit eerder kwamen tijdens één duel zoveel werpers in actie voor de franchise.
Los Angeles zag een 8-3 voorsprong bijna in rook opgaan, maar Jansen wist het bloeden te stoppen. Hij moest in de negende inning nog wel een run incasseren, maar trok de 8-7 zege over de streep voor z’n 15e save van het jaar.

De Texas Rangers speelden vorig weekend hun tweede serie tegen de Los Angeles Angels. In de eerste weken van april was er geen beginnen aan, maar zo sterk als toen zijn de Halos niet meer. Er lagen dus wel degelijk kansen voor de Rangers. Na de drie wedstrijden in LA keerde Texas terug naar het eigen Globe Life Park voor een serie tegen een andere divisierivaal: de Oakland Athletics. De A’s staat in de AL West één plek boven de Rangers, maar het verschil is nog wel zes wedstrijden.
De serie tegen de Angels begon teleurstellend. In de eerste wedstrijd noteerden de Rangers acht hits. Eén daarvan kwam op naam van onze landgenoot. Na een single bereikte Jurickson Profar het eerste honk, maar tot scoren kwam de kortestop niet. Dat gold overigens voor alle Rangers deze dag, want Texas ging met een 6-0 nederlaag zitten. In de tweede wedstrijd hadden de bezoekers meer geluk.
Bij een 2-1 achterstand sloeg Profar in de negende inning z’n 18e double van het seizoen. Even later kon hij vanaf het derde honk de 2-2 binnenlopen dankzij een sac fly van Adrian Beltre. In de 10e inning trok Texas de zege alsnog over de streep. Het was de enige win in deze serie. Afgelopen zondag won LA de derde wedstrijd met 3-1. Profar zag daarin een einde komen aan zijn hitting streak van vijf wedstrijden.

PLAAGGEEST VAN DE A’S

Het tweeluik tegen de Oakland A’s verliep meer dan uitstekend voor Jurickson Profar en de Rangers. Beide duels werden gewonnen en Profar speelde in beide gevallen een hoofdrol. In de eerste wedstrijd sloeg onze landgenoot z’n vierde homerun van het seizoen. Mede dankzij deze ferme klap wist Texas de 2-0 achterstand om te buigen. Een dag later maakte de veelzijdige infielder er een onemanshow van.
Voor het eerst in zijn carrière sloeg Profar de bal twee keer in één wedstrijd het stadion uit. Met een single in de zevende inning sloeg hij ook nog eens twee ploeggenoten binnen, waardoor zijn totaal aan RBIs in dit duel op vijf kwam te staan. In de serie tegen Oakland kwam hij in zeven slagbeurten tot vier hits, drie homeruns en zes RBIs.

Als het gaat over de Baltimore Orioles dreigen we in herhaling te vallen. De ploeg van Jonathan Schoop is in het bezit van het slechtste record (19-42) in de MLB. Schoop zal soms het gevoel hebben dat hij staat te trekken aan een dood paard. Onze landgenoot deed het ook afgelopen week zo slecht nog niet. In de serie tegen de New York Yankees tekende hij voor drie hits in acht at-bats. Daarna volgde een tweeluik tegen de New York Mets.
De eerste slagbeurt van Schoop in juni resulteerde in een double. Helaas voor de international en de O’s wist geen van de Orioles hun tweedehonkman binnen te slaan. Een homerun van Manny Machado in de eerste inning werd door de Yankees teniet gedaan. De bezoekers uit New York wonnen met 4-1. In de tweede wedstrijd kwam Schoop opnieuw door met een double, maar ook dit keer werd hij op de honken achtergelaten. In de zesde inning van dit duel had de infielder meer succes. Na zijn single was het Danny Valencia die Schoop over de thuisplaat hielp. Het hielp de Orioles echter niet aan de zege, want ook dit keer waren de Yankees met 8-5 een maatje te groot.

ZOWAAR EEN WINNING STREAK

Tegen die andere club uit New York hadden de O’s heel wat meer succes. De runs waren tegen de Mets akelig duur, maar Baltimore trok wel twee keer aan het langste eind. Jonathan Schoop liet het scoren aan anderen over. De tweedehonkman, die vorige week tegen de Nationals nog als leadoff hitter werd gebruikt, kwam in zijn acht at-bats niet verder dan één hit. Zijn Orioles wonnen twee keer nipt. De eerste wedstrijd ging met 2-1 naar Baltimore en het tweede duel met 1-0.

Andrelton Simmons begon juni zoals hij mei eindigde. Met het slaan van honkslagen. De met name defensief briljante kortestop van de Los Angeles Angels begon op 23 mei aan een hitting streak en deze kwam pas op 4 juni ten einde. Simmons speelde in die periode 11 wedstrijden en kwam daarin telkens tot minimaal één honkslag. Toch is het niet allemaal hosanna rond Simba. De kortestop van de Angels heeft last van zijn enkel en zijn naam zal voorlopig op de DL prijken.
Vorige week vrijdag was er nog niets aan de hand. De Angels wonnen eenvoudig de eerste wedstrijd in de serie tegen de Rangers. In z’n tiende wedstrijd op rij sloeg Simmons een honkslag en deze was ook direct goed voor een RBI. De single van onze landgenoot stelde Justin Upton in staat de thuisplaat te passeren voor de 5-0. De Halos wonnen met 6-0 en voor de kortestop was het z’n 33e RBI.
De tweede wedstrijd ging verloren voor de Angels, maar Simmons bereikte drie keer de honken. Eerst werd hij geraakt door werper Cole Hamels en in z’n volgende slagbeurt kreeg hij vier wijd. In de negende inning kon hij een honkslag aan z’n totaal toevoegen en kwam z’n hitting streak op 11 wedstrijden. Los Angeles won de zogenaamde rubber game, maar Simmons was toeschouwer bij de 3-1 win van zijn Angels.

PECH VOOR SIMBA

De eerste wedstrijd tegen de Kansas City Royals was Simba ook nog van de partij. Z’n hitting streak eindigde hier weliswaar, maar Simmons mocht wel een RBI aan z’n totaal toevoegen. Mike Trout kon scoren na een sac fly van onze landgenoot. De centerfielder zou de avond afsluiten met twee runs en drie RBIs. Dat Trout een belangrijk aandeel had in de 9-6 zege is dus een understatement. Andrelton Simmons begon dinsdag nog wel aan de wedstrijd, maar werd al in de derde inning gewisseld. Hij liep een enkelblessure op in de dug-out en werd afgelopen woensdag op de 10-day DL geplaatst.

Cover photo: Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen