Hoe Twitter Bryan Colangelo's ondergang werd


29 Mei 2018. Sportwebsite The Ringer komt met een openbaring over Bryan Colangelo, team-president en general manager van de Philadelphia 76ers. Amper negen dagen later zijn Colangelo en de 76ers officieel uit elkaar gegaan. Een door de club ingesteld onderzoek wijst uit dat niet Colangelo, maar zijn vrouw meerdere schaduwaccounts op Twitter gebruikte om onder andere spelers van de 76ers af te branden.

DE OPENBARING

Iets meer dan een week geleden maakte The Ringer openbaar dat Bryan Colangelo een paar nep Twitter-accounts gebruikte om onder meer Jahlil Okafor, Nerlens Noel, Joel Embiid en Markelle Fultz belachelijk te maken. Verder had hij kritiek op beslissingen van zijn collega’s, ex-collega’s (Sam Hinkie) en op de GM van de Toronto Raptors, Masai Ujiri. Ook beschermde hij zichzelf, zoals Kevin Durant dat deed. Uit screenshots, geplaatst door The Ringer, kon opgemaakt worden dat het vooral ging om reacties op andere Tweets met quotes van de hierboven genoemde spelers.

ONDERZOEK

Amper een dag later volgde een persverklaring van de 76ers. Er kwam een onderzoek om erachter te komen wie deze Twitter-accounts gebruikte en waarom er meerdere Twitter-accounts werden gebruikt om spelers en werknemers van de 76ers belachelijk te maken.


Dit onafhankelijke onderzoek zou ruim een week duren. Naarmate het project vorderde, werd duidelijk dat de vrouw van Colangelo, Barbara Bottini, wel eens achter de accounts zou kunnen zitten. Zij zou haar man willen beschermen door namaak Twitteraccounts aan te maken en te reageren op andere Twitterberichten. Ondertussen werden de 76ers het lachertje van de NBA. Zowel de spelers van de 76ers als de rest van de NBA reageerden.

ONTSLAG

Iets meer dan een week nadat het onderzoek was ingesteld, kwam het officiële bericht van de 76ers naar buiten dat de Philadelphia 76ers en Bryan Colangelo per direct uit zouden elkaar gaan.


Ook Colangelo zelf besloot een verklaring uit te brengen.


In dit statement gooide hij zijn vrouw onder de bus. Hij zei blij te zijn dat het onderzoek uitgewezen heeft dat hij zelf niks met de Twitteraccounts te maken had. Ook zegt hij dat hij het niet eens is met de beslissing van zijn vrouw en dat hij het gedrag bestempelt als roekeloos en onnodig.

TRENDSETTER

Rond september vorig jaar was Kevin Durant de trendsetter geweest van de zogeheten burner accounts. Hij gebruikte een Twitter-account om zichzelf te verdedigen op social media. Toen hij vergat in te loggen op dit account en met zijn eigen account in de derde persoon commentaar leverde, werd hij ontmaskerd. Het idee van Kevin Durant was misschien nog enigszins te volgen. Wat de vrouw van Colangelo gedaan heeft gaat nog een stap verder.

EN NU?

Zo komt er een einde aan een succesvolle carrière van Bryan Colangelo bij de 76ers. Bij de Suns deed hij het al fantastisch. Bij de Raptors was het begin wat stroef, maar wist hij in 2007 wel de Executive of the Year te winnen, na het veroveren van de Atlantic Division-titel. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de DeMar DeRozan en Jonas Valanciunas picks in de draft van 2009 en 2011. Vervolgens pakte hij in 2016 bij de 76ers The Process op, dat toen al in volle gang was. Hij selecteerde Ben Simmons en Markelle Fultz in de 2016 en 2017 NBA Draft.
De toekomst van Colangelo in de NBA is op dit moment onduidelijk.

Coverfoto: Matt Rourke/AP

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

1 REACTIE

  1. Ben benieuwd wanneer het officiele statement komt dat B. Colangelo (M/V) B. Colangelo (V/M) op non actief stelt …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen