NBA Draft Lottery: de jaarlijkse loterij om de eerste pick


Terwijl de NBA Playoffs in volle gang zijn, vindt aankomende nacht de jaarlijkse loterij om de eerste pick in de NBA draft plaats. De 2018 NBA Draft is over ruim een maand, maar de volgorde van de draft wordt vannacht bepaald.


HOE HET WERKT


www.tankathon.com

DE VERDELING

De veertien teams met het slechtste winstpercentage van afgelopen seizoen hebben een kanspercentage op de eerste pick in de draft. De Suns hebben dit jaar de grootste kans (25%) vanwege een 21-61 record. De Memphis Grizzlies (19.9%), Dallas Mavericks (13.8%) en Atlanta Hawks (13.7%) volgen met eveneens grote kans op slagen. Daarna zien we een daling van de kansen voor de Orlando Magic (8,8%), Chicago Bulls (5.3%) en Sacramento Kings (5.3%)

DE UITVOERING

Tijdens de loterij worden er balletjes genummerd van 1 tot 14. Vervolgens wordt er een combinatie van vier nummers willekeurig uit de ballenmachine getrokken. Hierin is de volgorde niet van belang. Elk team in de top veertien heeft zijn eigen combinaties gekregen voorafgaand aan de loterij. In totaal zijn er 1001 combinaties mogelijk. De Suns hebben 250 mogelijk combinaties (gebaseerd op het percentage), terwijl de Grizzlies (199) en de Mavericks (138) er een stuk minder hebben. Daarom is de kans op de eerste pick voor de Suns dus ook groter. De combinatie die getrokken wordt krijg de eerste pick.
Dit wordt dan vervolgens herhaald voor alle andere picks in de Draft. De teams hebben allemaal een vertegenwoordiger die aanwezig is. Soms zijn dat spelers, soms zijn dat trainers en soms zijn het eigenaars of mensen met een andere belangrijke functie die aanwezig zijn bij de draft lottery.


DE GROOTSTE KANSHEBBERS


PHOENIX SUNS | 256. WINSTPERCENTAGE | 25% KANS OP EERSTE PICK | 250 COMBINATIES

De Suns eindigden dit jaar met het slechtste record (21-61), ontsloegen Earl Watson en modderden opnieuw zonder doel het seizoen door. Het enige voordeel aan zo’n seizoen is dat de Suns de grootste kans hebben op de eerste pick. Als de Suns daadwerkelijk de eerste pick zouden krijgen, liggen alle opties voor hen open. De grootste need voor de ploeg uit Phoenix lijkt de Power Forward/Center positie te zijn.
Met DeAndre Ayton, Marvin Bagley en Mohammed Bamba hebben de Suns op die posities meer dan genoeg opties om uit te kiezen. Als er eventueel voor een Point Guard wordt gekozen, zijn Luka Doncic en Trae Young de best beschikbare opties.

DeAndre Ayton heeft een grote kans om als eerste gekozen te worden tijdens de eerste ronde. ( Casey Sapio | USA TODAY Sports)

MEMPHIS GRIZZIES | 268. WINSTPERCENTAGE | 19.9% KANS OP EERSTE PICK | 199 COMBINATIES

De Grizzlies kenden net zo’n rumoerig seizoen als de Suns. Ook zij ontsloegen hun trainer, David Fizdale, en speelden door veel blessures de rest van het seizoen onderin de western conference. De zwakste plekken van de Grizzlies zijn de Shooting Guard en Power Forward posities, terwijl er op Center ook wel een opvolger voor Marc Gasol gedraft kan worden. Met Luka Doncic, Trae Young, DeAndre Ayton, Marvin Bagley en Mohammed Bamba vissen de Grizzlies zo’n beetje in dezelfde vijver als de Suns.

DALLAS MAVERICKS | 293. WINSTPERCENTAGE | 13.8% KANS OP EERSTE PICK | 138 COMBINATIES

De Mavericks hadden hun zoveelste rustige seizoen van de afgelopen jaren. Vanaf het begin was het al duidelijk dat zij de playoffs niet zouden halen en zouden strijden om de eerste pick in de draft. Bij Dallas is er een duidelijke plek waar een upgrade nodig is: Power Forward/Center. Wat dat betreft zullen ook de Mavericks gaan kijken naar DeAndre Ayton, Marvin Bagley en Mohammed Bamba. Luka Doncic en Jaren Jackson Jr. zullen ook worden bekeken als mogelijk eerste pick in de draft, maar lijken niet de eerst keuze te zijn.

Luka Doncic zal door bijna elk team begeert worden in de NBA Draft (Epa | Sedat Suna)

ATLANTA HAWKS | 293. WINSTPERCENTAGE | 13.7% KANS OP EERSTE PICK | 137 COMBINATIES

Als laatste grote kanshebber op de eerste pick zijn daar de Atlanta Hawks. Na jaren bovenin meegedraaid te hebben, was het dit jaar vechten voor zeges. Met een winstpercentage dat net onder de 30% kwam, hebben de Hawks in ieder geval een goede kans op de eerste pick. De Hawks hebben een Point Guard nodig mocht Dennis Schroder vertrekken. Met Luka Doncic en Trae Young hebben ze dan twee geschikte kandidaten om dit gat op langere termijn op te vangen. Maar ook DeAndre Ayton, Marvin Bagley en Mohammed Bamba zullen overwogen worden door de Hawks. Op die positie is er qua potentie namelijk nog wel een gat te dichten.

Top & Coverfoto: David Dow NBAE / Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen