Inside Baseball: AL West (Week 7)

De afgelopen week in de Majors zat weer boordevol met hoogte- (en diepte-) punten en historische momenten. De komende dagen checken we twee keer per dag de stand van zaken bij de verschillende divisies in de Majors en recappen we de afgelopen week van de betreffende teams. In deel 3: de AL West.

Het wordt spannend in de AL West, met twee teams die elkaar het vuur aan de schenen leggen, gevolgd door twee teams die ook nog niet van opgeven willen weten. Spanning genoeg in de West!

Standings t/m 13 mei 2018


HOUSTON ASTROS
(26-16, .619, -)


De Astros kunnen zonder meer spreken van een bounceback deze week. Waar vorige week slechts één keer werd gewonnen, ging de titelverdediger afgelopen week maar liefst 5-1, waarbij de Oakland Athletics en de Texas Rangers de voornaamste slachtoffers waren.
Tegen de Athletics werden zelfs de bezems uit de kast gehaald voor een sweep waarbij zowel de pitching als de offense op volle toeren draaiden. Werpers Dallas Keuchel, Lance McCullers en Gerrit Cole hadden stuk voor stuk geen enkele problemen met de Oakland-offense. Cole kende met negen strikeouts een voor zijn doen gemiddelde dag. Zodoende staat de teller voor de opgebloeide werper nu op 86 strikeouts in 56.2 innings, een absurd gemiddelde van 13.7 strikeouts per negen innings. Maar zoals gezegd: de offense was er ook met George Springer als absolute uitblinker, terwijl Derek Fisher en Max Stassi in de derde wedstrijd voor back-to-back homers zorgden.

 
Tegen de Texas Rangers bleven de Houston-werpers op koers, al was Justin Verlander wel slachtoffer van een off-day van de offense. Texas won immers de eerste game met 1-0, waarbij Cole Hamels zodoende een waar pitchersduel won van Verlander. Een dag later kreeg Charlie Morton met 14 strikeouts in zeven innings wel een verdiende overwinning en volgde Dallas Keuchel op zondag met zijn eerste thuisoverwinning van het jaar. Al met al blijven de startende werpers de motor van dit team. Cole, Verlander en Morton staan nu achtereenvolgens op plek één, twee en drie in het ‘ERA-klassement’ van de American League.

PLAYER OF THE WEEK

Hoewel we niet uitgepraat raken over werpers, was de speler van de week juist een slagman: George Springer. Hij begon de week met een 6-uit-6 avond waarbij hij ook één homerun zat, en zorgde een dag later voor de double die beslissend bleek in de tweede overwinning op Oakland. Hoewel hij later in de week tegen Texas twee duels zou ontbreken, kwam Springer deze week tot de volgende statline: .643/.706/1.000. Best een aardig weekje dus.
UP NEXT
Deze week is de oppositie weer een stuk zwaarder, met allereerst de Los Angeles Angels, waarna de week wordt afgesloten met de Cleveland Indians. De vraag is dus of de Astros tegen sterkere tegenstanders hun goede vorm in stand kunnen gaan houden.


LOS ANGELES ANGELS
(24-16, .600, 1.0 GB)


De Houston Astros hebben de leiding in de divisie weer terug en dit komt mede doordat de Los Angeles Angels een relatief slechte week kende. Die ploeg ging 3-3 in series tegen de Colorado Rockies en de Minnesota Twins.
Het positieve uit de wedstrijden tegen de Rockies was het optreden van zowel Andrew Heaney als Jaime Barria die beiden solide starts kende, waarbij Heaney alleen een nog betere Jon Gray van Colorado tegenkwam. Toch was het ook vooral Shohei Ohtani die weer van zich liet spreken. Met name in de eerste wedstrijd tegen de Minnesota Twins was Ohtani met een double en een homerun (zijn vijfde van het seizoen) invloedrijk op aanvallend gebied.

 
Aan het einde van de week kwamen de Minnesota Twins de Japanner weer tegen, maar ditmaal op de heuvel. Ook toen zorgde Ohtani voor een overwinning op de Twins, door 11 strikeouts te noteren. Zack Cozart besliste de wedstrijd in de negende inning met een walk-off homerun. Dat de overige twee wedstrijden tegen de Twins — waarin Ohtani in game 2 niet produceerde en in game 3 op de bank zat — verloren gingen, zegt genoeg over de invloed van het Japanse fenomeen.
Punt van aandacht is overigens de bullpen: Keynan Middleton, de beoogde closer, lijkt af stevenen op een Tommy John en daarbij is geen enkele bullpen zo zwaar belast als die van de Angels. Wanneer de rotation dus scheuren gaat vertonen, kan dit weleens dramatische gevolgen gaan hebben voor de resultaten van de Halos.

PLAYER OF THE WEEK

Iemand die deze week flink op dreef was, was Justin Upton. Hij sloeg in zes wedstrijden maar liefst vier homeruns en sloeg tien runs binnen tegen een slaggemiddelde van .360. Van 8 tot en met 11 mei had Upton zelfs een reeks van vier wedstrijden waarin hij elke dag een homerun sloeg.

UP NEXT

De Angels mogen zich eerst gaan meten met de Houston Astros in een poging om de leiding in de divisie weer over te nemen. Daarna volgt een ontmoeting in eigen huis met de Tampa Bay Rays.


SEATTLE MARINERS
(22-17, .564, 2.5 GB)


Het kan bij de Seattle Mariners deze week natuurlijk maar over één ding gaan: de no-hitter van James Paxton in zijn eigen Canada. Onze eigen Jasper Roos schreef eerder deze week nog een artikel over de prestatie van Paxton, die zonder meer het hoogtepunt vormde voor de week van de Mariners die verder redelijk wisselvallig was.

 
Verder was het dus een week waarin elke overwinning letterlijk werd afgewisseld met een nederlaag: 3-3 was dan ook het verdict aan het einde van de week waarin de Mariners tegen de Toronto Blue Jays en de Detroit Tigers streden.
Tegen Toronto werd de series nog met 2-1 gewonnen. Nadat de bullpen de tweede wedstrijd verspeelde, was het met name Kyle Seager die met een grand slam en vijf RBI’s het heft in handen nam tijdens de derde gewonnen wedstrijd.  De series tegen de Tigers was dan ook een stuk frustrerender voor Seattle. Een doubleheader werd nog verdeeld, waarna op zondag de Tigers via een walk-off van Jacoby Jones wonnen. Tot overmaat van ramp liep Robinson Cano een gebroken hand op na een HBP van Blaine Hardy.
En op het moment van schrijven blijkt dat Cano wel grotere problemen heeft. Zo heeft hij een schorsing van 80 wedstrijden op zijn conto vanwege een positieve dopingtest. Wordt ongetwijfeld vervolgd…
PLAYER OF THE WEEK
We kunnen hier natuurlijk niet om James Paxton heen. Een no-hitter in Canada is voor elke Canadese werper de ultieme droom en Paxton wist het als ace van de Mariners te realiseren.

UP NEXT

De Mariners hebben as we speak een duel ingehaald tegen Minnesota alvorens ze twee games in eigen huis tegen Texas afwerken. Daarna kunnen ze proberen om in vier thuiswedstrijden sportieve wraak te nemen op de Detroit Tigers.


OAKLAND ATHLETICS
(19-21, .475, 6.0 GB)


Voor de Athletics was het een week om te vergeten. Hoewel ze op de ranglijst nog enigszins in het kielzog weten te blijven van de Astros en de Angels, gingen ze deze week wel slechts 1-5.
Dit kwam allereerst door de eerder genoemde sweep tegen de Houston Astros waarin vooral de offense het collectief liet afweten. Mannen als Khris Davis en Matt Chapman, die de offense zouden moeten aanvoeren, stellen de laatste tijd teleur. Daardoor lijkt er (teveel) druk te liggen op de overige manschappen. Zodoende kregen Sean Manaea en Daniel Mengden een nederlaag achter hun naam, terwijl ze al met al de Astros redelijk in toom hielden.

 
De enige wedstrijd waarin Oakland ironisch genoeg wel produceerde en won was tegen hun oude teamgenoot Sonny Gray. Kortestop Marcus Semien sloeg daarbij vier runs binnen, terwijl Dustin Fowler zijn eerste MLB-hit noteerde. En ja, Dustin Fowler kwam uitgerekend in ruil voor Gray vanuit New York richting Oakland. Sommige dingen moeten nu eenmaal zo zijn…
PLAYER OF THE WEEK
Bij gebrek aan beter krijgt Marcus Semien deze ‘award’. Als leadoff-hitter was hij goed voor de meeste hits en runs en in de enige overwinning van de week voerde hij het team aan met maar liefst vier RBI’s.

UP NEXT

Het wordt er niet makkelijker voor de Athletics die eerst naar Boston mogen voor een drieluik tegen de Red Sox en daarna een vierluik in Canada tegen de Toronto Blue Jays.


TEXAS RANGERS
(16-26, .381, 10.0 GB)


De Texas Rangers blijven onderaan bungelen. Een 3-3 week bracht wel de achterstand op de Athletics terug, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Met vallen en opstaan werd de series tegen de Detroit Tigers wel binnen gesleept. Ster Adrian Beltre liet daarin van zich spreken. Bij zijn terugkeer sloeg hij direct twee runs binnen, al was het helaas wel in de enige wedstrijd die Texas van Detroit zou verliezen. In de uiteindelijke beslissingswedstrijd was de heldenrol weggelegd voor Nomar Mazara. De outfielder, één van de lichtpuntjes binnen het team, sloeg twee homeruns in de derde wedstrijd, waaronder de winnende in walk-off-stijl.

 
Hierna bleken de Rangers echter niet opgewassen tegen de Houston Astros. Twee van de drie wedstrijden gingen verloren, al was er wel een mooie overwinning voor Cole Hamels. In een waar pitchersduel won hij — zoals eerder besproken — van Justin Verlander.
Ook was er nog op de afsluitende wedstrijd op zondag een mooi moment voor Brandon Mann. De 33-jarige werper had er ruim 16 jaar in de minors op zitten alvorens hij afgelopen zondag zijn eerste kans in de MLB kreeg. En met succes: in 1.2 innings kreeg Mann slechts één hit tegen en geen runs. Al het harde werken is dus niet voor niets geweest.

PLAYER OF THE WEEK

Alleen al voor het verhaal geven we de award ditmaal aan Brandon Mann, die zichzelf na zestien jaar hard werken dus een Major League Ballplayer mag noemen. Overigens is het wel ironisch dat het weer de Rangers zijn die een oudere debutant hebben. BVorig jaar mocht Austin Bibens-Dirkx op 32-jarige leeftijd zijn debuut maken als werper. Helaas zit Bibens-Dirkx op moment van schrijven zonder team. Zijn late debuut heeft hem dus geen verlengd avontuur in de MLB opgeleverd.

UP NEXT

Er wordt een kort bezoek gepleegd aan de Seattle Mariners, alvorens de troepen van Texas de degens gaan kruisen met de Chicago White Sox.

Coverfoto: Carlos Osorio / Toronto Star

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen